Λιβύη: Ο Χαλίφα Χαφτάρ στραγγαλίζει οικονομικά την κυβέρνηση Σάρατζ

Τα λιμάνια της ανατολικής Λιβύης που ελέγχει η δύναμη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ -ο οποίος διέταξε την 4η Απριλίου τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του να κυριεύσει την Τρίπολη- ανέστειλαν τις εξαγωγές αργού, μειώνοντας κατά 50% την παραγωγή, και στραγγαλίζοντας οικονομικά την κυβέρνηση Σάρατζ ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Μία ημέρα πριν κλείσουν τα λιμάνια, υπολογίζεται ότι εξάγονταν 1,3 εκατομμύριο βαρέλια αργού την ημέρα.

Φυλές που έχουν συμμαχήσει με τον Χάφταρ κατηγορούν την κυβέρνηση της

Τρίπολης ότι χρησιμοποιεί τα έσοδα από το πετρέλαιο για να πληρώνει ξένους μαχητές.

Η κίνηση καταγράφεται την ώρα που η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να πείσουν τον Χάφταρ και τους ξένους υποστηρικτές του να τερματίσει τις επιχειρήσεις των δυνάμεών του, που διαρκούν εννέα μήνες, για την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας, έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ.

Μέλη φυλών σε περιοχές που ελέγχει μια φράξια του ΛΕΣ εισέβαλαν στο λιμάνι Ζουεϊτίνα, από όπου εξάγεται αργό, και ανακοίνωσαν ότι κλείνουν όλους τους τερματικούς σταθμούς.

Ο εκπρόσωπος του ΛΕΣ Άχμεντ Μισμάρι δήλωσε αργότερα σε δημοσιογράφους ότι «ο λιβυκός λαός» έκλεισε τα λιμάνια.

Πηγή προσκείμενη στη δημόσια λιβυκή Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ) δήλωσε ότι ο ΛΕΣ και η δύναμη που φυλάσσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην ανατολική Λιβύη διέταξαν να κλείσουν τα λιμάνια από όπου εξάγεται αργό. Η δύναμη φύλαξης των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων επιβεβαίωσε ότι όλες οι εξαγωγές έχουν ανασταλεί.

Το κλείσιμο των λιμανιών αυξάνει την ένταση ενόψει της αυριανής (Kυριακή) Διάσκεψης του Βερολίνου στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος ο Χάφταρ, ο Σάρατζ, ξένες δυνάμεις που τους υποστηρίζουν και αρκετές δυτικές κυβερνήσεις.

Η ΕΕΠ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα χθες εναντίον του κλεισίματος των τερματικών σταθμών στην ανατολική Λιβύη, καθώς το αργό είναι η βασική πηγή προσόδων της λιβυκής οικονομίας και «δεν πρέπει να παίζεται σαν χαρτί σε πολιτικές διαπραγματεύσεις», όπως τόνισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο πρόεδρός της Μουστάφα Σανάλα.

Η ΕΕΠ, η οποία έχει την έδρα της στην Τρίπολη, καταβάλλει συνειδητή προσπάθεια να μένει στο περιθώριο των εχθροπραξιών, αλλά αντιμετωπίζει εντεινόμενη πίεση από τον ΛΕΣ, που πλέον κατέχει τα περισσότερα λιμάνια της χώρας. Η ΕΕΠ διοχετεύει τα έσοδά της από τις πωλήσεις αργού και φυσικού αερίου στην κεντρική τράπεζα, η οποία συνεργάζεται κυρίως με την ΚΕΣ στην Τρίπολη, αλλά καταβάλλει επίσης τη μισθοδοσία μέρους των δημοσίων υπαλλήλων στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης.

Η Διάσκεψη του Βερολίνου, που θα διαρκέσει μία ημέρα, ακολουθεί σειρά αποτυχημένων παρόμοιων εγχειρημάτων και διαπραγματεύσεων για τη σταθεροποίηση της Λιβύης, όπου επικρατεί χάος μετά την εξέγερση του 2011 με την υποστήριξη χωρών μελών του NATO που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.

Η απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη της Λιβύης

Η Διάσκεψη της Λιβύης την Κυριακή αποτέλεσε το κεντρικό θέμα του καθιερωμένου κυβερνητικού μπρίφινγκ την Παρασκευή στο Βερολίνο με συχνές αναφορές στην Ελλάδα και το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε να συμμετέχει στη διάσκεψη ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Με ένα κατηγορηματικό «όχι» διέψευσε πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ την πληροφορία της εφημερίδας Bild ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέβαλε τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη για τη Λιβύη. Όπως διαβεβαίωσε, σε καμία φάση της πολύμηνης προετοιμασίας αυτής της συνάντησης αποτέλεσε θέμα η συμμετοχή ή όχι της Αθήνας.

Η προσκλήσεις έχουν αποσταλεί από το Βερολίνο, που είναι ο οικοδεσπότης της διάσκεψης, και η επιλογή έγινε σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη. 

Σε ερώτηση αν ο στρατάρχης Χάφταρ, ο οποίος πέρασε στην Αθήνα, θα έρθει και στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο μπρίφινγκ απάντησε, ότι αυτή την υπόσχεση έδωσε ο κ. Χαφτάρ στο γερμανό υπουργό Χάικο Μαας στη χθεσινή τους συνάντηση στη Βεγγάζη της Λιβύης.

Απαντώντας στην ερώτηση της Deutsche Welle, αν με αυτό τον τρόπο η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων που έχουν κηρύξει τα Ηνωμένα Έθνη για τη Λιβύη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απάντησε πως πράγματι η προμήθεια με όπλα και η αποστολή «διεθνών» στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη συνιστά παραβίαση του εμπάργκο του ΟΗΕ.

Δεδομένου ότι με απόφαση της γερμανικής βουλής δόθηκε εντολή στο γερμανικό στρατό να συμβάλλει στην τήρηση του εμπάργκο, το υπουργείο Άμυνας ερωτήθηκε κατά πόσο εφαρμόζεται αυτή η απόφαση και σε σχέση με την Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας επικαλέστηκε έλλειψη ενημέρωσης αναφορικά με την ανάπτυξη γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. 

Η ελληνική πλευρά προχώρησε σε κινήσεις με τον Χαφτάρ, από τη στιγμή που η συμμετοχή της στη διάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης αποκλείστηκε οριστικά. 

Μάλιστα όπως φάνηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ, δεν οδήγησε σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Από την άλλη πλευρά, στις επαφές και συναντήσεις του στρατάρχη Χάφταρ στην Αθήνα τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια κατέστη σαφές πως το μνημόνιο αυτό δεν αναγνωρίζεται από εκείνον.

«Η Γερμανία έκανε λάθος που δεν μας δέχθηκε», δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι «ο στρατάρχης Χάφταρ απαιτεί και ο ίδιος την κατάργηση του μνημονίου, διότι θεωρεί ότι είναι εις βλάβη του λιβυκού λαού». Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να πει εάν ο Χάφταρ δεσμεύτηκε ρητώς πως θα θέσει το ζήτημα στη διάσκεψη του Βερολίνου ως απαραίτητο όρο για τη σύναψη συμφωνίας ανακωχής.

Στο τραπέζι παραμένει βέβαια και το ενδεχόμενο βέτο της ελληνικής πλευράς σε όποια απόφαση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αφορά την επόμενη μέρα στη Λιβύη και δεν λαμβάνει υπόψιν της το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης και την ελληνική θέση περί ακύρωσής του.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κρύβονται οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία από το Βερολίνο

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση να συμμετάσχει στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, αποτιμώντας ταυτόχρονα θετικά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, καθώς και την επίσκεψη του Χάφταρ στην Αθήνα.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία αυτή είναι μεγάλες και δεν κρύβονται», τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας επικριτικά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί βέτο στην Ε.Ε.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Η επίσκεψη του στρατηγού Χαφτάρ στην Ελλάδα και η τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με την Καγκελάριο Μέρκελ αποτελούν θετικά βήματα, τα οποία όμως γίνονται κάτω από τη βαριά σκιά της απαράδεκτης απουσίας της χώρας μας από τη Διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία αυτή είναι μεγάλες και δεν κρύβονται.

Ακόμα περιμένουμε μία πειστική απάντηση: Για ποιους λόγους η Ελλάδα δεν συμμετέχει στη Διάσκεψη, παρά το γεγονός ότι πέντε χώρες που δεν συμμετείχαν το 2015, μεταξύ των οποίων η Τουρκία και το Κονγκό, την Κυριακή θα δώσουν το παρών με την Ελλάδα απούσα και παρά το γεγονός ότι στην τελευταία Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παλέρμο το 2018 η Ελλάδα είχε εκπροσωπηθεί από τον τότε Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα;

Όσο για την απειλή βέτο από τον κ. Μητσοτάκη, δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, 40 χρόνια μέλος της ΕΕ να βάζει τον πήχη τόσο χαμηλά, απειλώντας την να μην πάρει αποφάσεις με την Τουρκία κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αν γίνει αυτό, οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη θα είναι βαρύτατες και δεν αρκεί το βέτο για να τις κρύψει.

Ο πήχης για την Ελλάδα απέναντι στο παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι η επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα δρουν παράνομα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου τέμνεται με την περιοχή της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.

Keywords
Τυχαία Θέματα