Κρούσματα σήμερα 7/2: «Μαύρες» εκτιμήσεις για 10.000 νεκρούς από την Όμικρον

Γίνεται λόγος για εφιαλτική 5ετία αν δεν ισχυροποιηθεί το ΕΣΥ, με τα κρούσματα να γεμίζουν τα νοσοκομεία.Στα ύψη εξακολουθούν να είναι τα κρούσματα του νέου κορονοϊού, ενώ μέσα στον Φλεβάρη έχουμε ήδη χάσει 570 συνανθρώπους μας. Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής Αιματολογίας στην ιατρική σχολή της Σορβόνης…

- τρίτο ζητούμενο είναι το πώς θα αντιμετωπίστεί «το φαινόμενο του long covid. Οι άρρωστοι που έχουμε πια, πολλοί από αυτούς συνεχίζουν να είναι άρρωστοι μακροχρόνια, περίπου 25% (οι υπολογισμοί είναι ακόμη

ανακριβείς). Στην Ελλάδα υπάρχει ήδη σύλλογος ασθενών long covid, στο ιατρείο μου στο Παρίσι έχω ήδη αρχίσει να βλέπω ανθρώπους που έρχονται από την Ελλάδα για το long covid. Στην Γαλλία υπάρχουν καμιά δεκαριά σύλλογοι. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα αρρώστια, που κρατάει. Αυτό θα φέρει μεγάλες αλλαγές στον νοσολογικό χάρτη της χώρας, στο σύστημα Υγείας. Δεν μπορεί κανείς να κλείσει τα μάτια του μπροστά στο υπάρχον πρόβλημα, θα το βρούμε μπροστά μας.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι «ασθενείς με άλλα νοσήματα, καρδαγγειακά, καρκίνους, έχουν παραμεληθεί. Όλα αυτά συνιστούν τεράστιες αλλαγές στο σύστημα Υγείας, στο νοσολογικό χάρτη. Αν δεν μελετηθούν, αν πάρουμε "άρπα-κόλλα" τελευταία στιγμή κάποια μέτρα, θα τα βρούμε μπροστά μας στην επόμενη πενταετία, με υψηλή θνητότητα στον πληθυσμό. Αυτό σημαίνει "νάρκη" στην οικονομία. Γιατί όταν η υγεία των ατόμων είναι καλή, δουλεύουν καλύτερα, η οικονομία δουλεύει καλύτερα».

Περιγράφοντας αυτή την διαδικασία με βάση την ιστορική εμπειρία, στην αρχή της συζήτησης ο ίδιος εξήγησε ότι ήταν «τα διδάγματα από την πανδημία της Ισπανικής Γρίπης αυτά που διαμόρφωσαν τα τότε νέα συστήματα Υγείας, τα νοσοκομεία με τους ευάερους θαλάμους, τα ψηλοτάβανα. Χτίστηκαν ακριβώς για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της Ισπανικής Γρίπης. Μετά προχώρησαν στο να είναι αυτά που έχουμε σήμερα, τα υπερσύγχρονα για τους καρκίνους και τα καρδαγγειακά νοσήματα».

Έτσι και «η τομή που θα φέρει αυτή η πανδημία σε όλη την οργάνωση της ζωής μας -και στα συστήματα Υγείας, είναι τεράστια. Ακόμη δεν μπορούμε να την συνειδητοποιήσουμε. Και ήδη έχουμε αργήσει, στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στο θέμα της οργάνωσης του συστήματος Υγείας. Ο τρόπος που λειτουργεί αυτό το νόσημα και το πώς θα υπάρχει θα επηρεάσει και τις επόμενες γενιές, τα παιδιά και τα εγγόνια μας, όπως έγινε και με την Ισπανική Γρίπη, παλιότερα τη χολέρα, όλες τις επιδημίες».

Λινού: Η Όμικρον μπορεί να προκαλέσει 10.000 θανάτους στην Ελλάδα

Για σπασμωδικές κινήσεις στο θέμα της άρσης των μέτρων έκανε λόγο η Αθηνά Λινού, σημειώνοντας πως ουσιαστικά ακόμα δεν ξέρουμε πως κινούνται οι μεταλλάξεις Όμικρον και Όμικρον 2 και κατά πόσο είναι αποδοτικός σε αυτές ο εμβολιασμός. Σύμφωνα με την ίδια, δεν γνωρίζουμε αν τα εμβόλια είναι αποδοτικά στη μετάλλαξη Ομικρον και την υποπαραλλαγή Ομικρον 2.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κ. Λινού ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν ξέρουμε ακριβώς πού βρισκόμαστε, αφενός γιατί δεν έχουμε πραγματικά δεδομένα για το πόσοι νοσούν, αφετέρου, παίρνουμε μέτρα τα οποία είναι σπασμωδικά υπέρ του εμβολιασμού, χωρίς να έχουμε αποδείξεις ότι για την Όμικρον 1 και Όμικρον 2 ο εμβολιασμός είναι τόσο αποδοτικός όσο ήταν και για τις προηγούμενες μεταλλάξεις και δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί ο κορονοϊός» και πρόσθεσε, «αν δεν υπάρξει καινούργια μετάλλαξη στους επόμενες 2-3 μήνες θα υποχωρήσει, χωρίς να ξέρουμε με ποιο κόστος».

Οι υπολογισμοί καταδεικνύουν ότι στη χώρα μας οι θάνατοι -με το καλό σενάριο- υπολογίζονται γύρω στις 2.000 με 3.000, ενώ στη χειρότερη περίπτωση δεν αποκλείεται να φθάσουν και τις 8.000 με 10.000.

Όπως είπε η κ. Λινού:

«Το κύριο λάθος είναι ότι δεν συνειδητοποιούμε πως μεταφέρεται με αεροζόλ και επομένως πρέπει να αποφύγουμε τον συνωστισμό και τους κλειστούς χώρους».

Αναφερόμενη στο θέμα της άρσης των μέτρων, όπως η είσοδος ταξιδιωτών χωρίς τεστ, η κα Λινού είπε ότι «δεν ωφελεί, διότι το πιστοποιητικό δεν είναι πάντα ακριβές, οι συνθήκες αλλάζουν από μέρα σε μέρα και οι πληροφορίες που έχουμε τώρα μας φέρνουν πίσω στην ανάγκη προστασίας, για να μειώσουμε τα κρούσματα».

Πότε θα καταργηθούν όλα τα μέτρα

Σημειώνεται ότι σήμερα Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου αλλάζουν όλα για τους εμβολιασμένους που δεν έκαναν τρίτη δόση και θα θεωρούνται πλέον ανεμβολίαστοι, μετά τη μικρή παράταση που δόθηκε λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Προ ημερών το κεντρικό δελτίο ειδήσεών του ο ΣΚΑΪ παρουσίασε το σχέδιο για πλήρη κατάργηση όλων των περιορισμών για τους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά με ορίζοντα το Πάσχα που θεωρείται η ημερομηνία ορόσημο για αυτό τον στόχο, καθώς η συζήτηση έχει ανοίξει στην διεθνή κοινότητα, ενώ άρση των περιορισμών σε εμβολιασμένους βλέπουμε να συντελείται το τελευταίο διάστημα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τι θα γίνει με τις μάσκες

Το σχέδιο κατάργησης των μέτρων προβλέπεται πως θα είναι μορφής δύο ταχυτήτων. Συγκεκριμένα, οι εμβολιασμένοι δεν θα υποβάλλονται σε κανένα περιορισμό εντούτοις θα οφείλουν να φορούν μάσκα.

Σε ισχύ θα παραμείνουν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους με αυτό να αφορά ιδιαιτέρως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας τα οποία και πλήττονται περισσότερο από τον κορονοιό.

Σε κάθε περίπτωση, οι περιορισμοί δεν θα έχουν να κάνουν με την ηλικία αφού το βασικό κριτήριο θα είναι το εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή όχι.

Χωρίς τεστ οι ταξιδιώτες

Την ίδια στιγμή, νέα NOTAM ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τους ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα. Τα βασικά σημεία της NOTAM είναι:

- Υποχρεωτική συμπλήρωση PLF για όλους τους επιβάτες

- Χωρίς τεστ άφιξης, οι ταξιδιώτες με Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19

- Mε αρνητικό τεστ, η είσοδος στην Ελλάδα ανεξαρτήτως εμβολιασμού για όλους τους υπόλοιπους ταξιδιώτες

- Έλεγχοι σε παιδιά από 5 ετών και άνω

- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική

Τζανάκης: Περιμέναμε αποκλιμάκωση των θανάτων την περασμένη εβδομάδα

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μίλησε τον υψηλό αριθμό θανάτων εκτίμησε πως αναμενόταν να παρατηρηθεί αποκλιμάκωση από την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο εξήγησε πως ελπίζει ότι αυτό να επιβεβαιωθεί τουλάχιστον για την τωρινή.

«Η εισαγωγή των αντιικών φαρμάκων θα βοηθήσει στην πτώση των σκληρών δεικτών, ειδικά αν επιβεβαιωθεί ότι αντιμετωπίζουν κατά 50% αποτελεσματικά την βαριά νόσο», τόνισε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

Για τον υψηλό αριθμό θανάτων εκτίμησε πως αναμενόταν να παρατηρηθεί αποκλιμάκωση από την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο ο καθηγητής εξήγησε πως ελπίζει ότι αυτό να επιβεβαιωθεί τουλάχιστον για την τωρινή.

Έκανε επίσης λόγο για σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε υψηλούς αριθμούς μεταξύ 18-20 χιλιάδων, η οποία όπως σχολίασε δεν είναι κάτι ευχάριστο, είναι όμως πιο ευχάριστο από το να σημειώνονται αυξητικές τάσεις, ενώ ο σημείωσε ότι πανδημικός δείκτης των διασωληνώσεων αποκλιμακώνεται με αργούς ρυθμούς.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέου πανδημικού κύματος τόνισε πως είναι δύσκολο να γίνουν ακριβείς προβλέψεις ωστόσο συμφώνησε πως μπορεί να υπάρξει μια ελεγχόμενη χαλάρωση: «Η ιστορία και η εξελικτικη βιολογία λέει πως οι ιοί γίνονται πιο μεταδοτικοί αλλά και πιο ήπιοι. Οι πιθανότητες με δεδομένο της ανοσίας και τον εμβολιασμό , δείχνει πως μπορούμε σιγά σιγά να χαλαρώσουμε, ειδικά κάποιες ηλικιακές ομάδες. Η νόσος έχει απειροελάχιστες πιθανότητες πια να προκαλέσει κάτι σοβαρό σε κάποιον τριπλά εμβολιασμένο κάτω των 50 ετών. Πρέπει να προστατέψουμε τους ευάλωτους».

Αισιόδοξος σχολίασε πως είναι ο καθηγητής και εν όψει του Πάσχα το οποίο εκτίμησε πως θα το γιορτάσουμε «σε βαθμό προσεγμένης κανονικότητας με ορισμένα ήπια υγειονομικά πρωτόκολλά τα οποία θα μας επιτρέψουν να έχουμε άνετη κοινωννική και οικονομική ζωή».

Παγώνη: Δεν πετάμε τις μάσκες τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι

Η χρήση της προστατευτικής μάσκας θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι εκτίμησε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως τόνισε η ίδια, σταδιακά τα μέτρα κατά του κορωνοϊού θα χαλαρώσουν ωστόσο εξήγησε ότι οι μάσκες δεν γίνεται να αφαιρεθούν: «Σιγά σιγά θα μειωθούν τα μέτρα αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι τελείωσαν. Όταν λέμε ότι τελείωσαν, πετάμε και την μάσκα. Η μάσκα όμως δεν πετιέται σε κλειστούς χώρους και ΜΜΜ. Θα μείνει τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι».

Εξήγησε δε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να υπάρξουν νέα πανδημικά κύματα αλλά θα μπορούν να ελεγχθούν διότι θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί. Πρόσθεσε παράλληλα ότι δεν έχει κανένα νόημα η επέκταση της υποχρεωτικότητας αυτή την στιγμή καθώς θα δημιουργήσει αντιπαραθέσεις.

Αναφερόμενη στο πρωτεϊνικό εμβόλιο της novavax σημείωσε πως είναι ένα σκεύασμα με λιγότερες παρενέργειες αλλά και με χαμηλό κόστος γεγονός που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ο ΠΟΥ για να οχυρωθούν οι χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Για τους ανεμβολίαστους και όσους έχουν εμβολιαστεί με δυο μόνο δόσεις τόνισε ότι ανάλογα με τα συμπτώματα που τους παρουσιάζονται σε περίπτωση που νοσήσουν,πρέπει να μεταβούν στο νοσοκομείο άμεσα, χωρίς να υπάρχει αναμονή 5-6 ημερών στο σπίτι.

Τέλος, εν όψει του Πάσχα εξήγησε πως και ανάλογα με την εικόνα που θα παρουσιάσουν οι σκληροί δείκτες , θα είναι δυνατό ο κόσμος να μεταβεί στα χωριά ωστόσο η κα Παγώνη συστήνει διενέργεια rapid test.

(UPD) Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ σήμερα 7/2:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.855 , εκ των οποίων 63 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.066.696 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 381 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.350 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 109, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.210 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 549 (61.0% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 427 (77.78%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 122 (22.22%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.095 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 364 (ημερήσια μεταβολή -10.12%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 467 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Keywords
κρουσματα σημερα, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, long, ελλαδα, γαλλια, νέα, σημαίνει, ΑΝΤ1, αποδειξεις, κορονοϊός, τεστ, πασχα, ισχύ, καλοκαιρι, ειναπ, μμμ, rapid, test, ΕΟΔΥ, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αθηνα, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, rapid, ημερομήνια, χωρες, θεμα, ιατρικη, οικονομια, οροσημο, τεστ, υγεια, test, αρρωστια, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γριπη, δεδομενο, δευτερα, διαστημα, δειχνει, δοθηκε, ευχαριστο, εγινε, ειναπ, ειπε, υπαρχει, εμβολια, εβδομαδα, εμβολιο, ερχονται, ετη, ετων, ζωης, ιδια, ηλικια, ιοι, υπηρεσια, εικονα, κυματα, λαθος, λογο, ματια, μηνες, νοημα, νοσοκομεια, παντα, ορος, ουσιαστικα, ωφελει, παιδια, παρισι, πιθανοτητες, πυλες, σεναριο, συγκεκριμενα, συζητηση, σπιτι, συλλογοι, σχεδιο, τομη, τριτη, συμπτωματα, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, ισχύ, υψηλη, χολερα, ψηφιακο, ωρες, βιολογια, χωρα, long, μεινει, μπροστα, νοσοκομειο, ομαδες, πληροφοριες, σημαίνει, ταξιδι, υγειας
Τυχαία Θέματα