Κορονοϊός: Το «λάθος» στην Ελλάδα, η άγνωστη εξάπλωση και τα νέα έκτακτα μέτρα

Ο κορονοϊός μπήκε απροειδοποίητα στην Ελλάδα και το «λάθος» έγινε, αφού πλέον η κατάσταση αλλάζει με την επιβεβαίωση του 9ου κρούσματος κορονοϊού στην Πάτρα.  Ο συγκεκριμένος άνθρωπος νόσησε από κορονοϊό και πέρασε πρώτα από το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας και τελικά αποφασίστηκε να μετακινηθεί στην Πάτρα

την Καθαρά Δευτέρα. Μάλιστα νοσηλεύτηκε σε κανονικό θάλαμο.

Νέα έκτακτα μέτρα έφερε ο κορονοϊός στην Ελλάδα, ενώ πλέον η κατάσταση αλλάζει με την επιβεβαίωση του 9ου κρούσματος κορονοϊού στην Πάτρα.

Οι υγειονομικές αρχές περνούν από το μικροσκόπιο τις κινήσεις και τις επαφές του 66χρονου συνταξιούχου εκπαιδευτικού, που νόσησε από τον ιό και νοσηλεύεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, αλλά φαίνεται ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Ο 66χρονος, στις 27 Φεβρουαρίου επέστρεψε από τους Άγιους Τόπους όπου είχε πάει συμμετέχοντας σε εκδρομή επισκεπτόμενος με άλλα 53 άτομα το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Παρουσίασε έντονα συμπτώματα πνευμονίας το Σαββατοκύριακο και τελικά αποδείχτηκε την Τετάρτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας ότι είχε προσβληθεί από κορονοϊό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην οργανωμένη θρησκευτική εκδρομή συμμετείχαν 54 άτομα από την Αμαλιάδα, την Πάτρα, τη Γαστούνη και τη Ζάκυνθο και μαρτυρίες λένε ότι οι μισοί έχουν συμπτώματα.

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος νόσησε από κορονοϊό και πέρασε πρώτα από το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας και τελικά αποφασίστηκε να μετακινηθεί στην Πάτρα την Καθαρά Δευτέρα.

Μάλιστα νοσηλεύτηκε σε κανονικό θάλαμο.

Στο νοσοκομείο του Ρίου επικρατεί πανδαιμόνιο μετά το ένατο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας, το οποίο νοσηλεύεται εκεί. Ο Έλληνας ταξιδιώτης που ήρθε από το Ισραήλ και την Αίγυπτο και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση με σοβαρή πνευμονία άργησε να ταυτοποιηθεί από τις αρχές ως ύποπτο κρούσμα.

Μετά από ένα 24ωρο, όμως, επιδεινώθηκε η κατάστασή του και οι γιατροί στην Πάτρα, αν και το περιστατικό δεν εμπίπτει στον ορισμό του κρούσματος, τον απομόνωσαν και προχώρησαν σε εξέταση για κορονοϊο. Η εξέταση έδειξε πως είναι θετικός στον ιό. 

Η ιχνηλάτηση των επαφών το επόμενο 48ωρο θα καθορίσει και τις επόμενες κινήσεις και αποφάσεις των αρχών. Σημειώνεται πως συνολικά 20 γιατροί και νοσηλευτές που ήρθαν σε επαφή με τον 66χρονο άνδρα τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, 15 γιατροί και νοσηλευτές από το νοσοκομείου του Ρίου και άλλοι 5 από το νοσοκομείο Αμαλιάδας.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας έχει σημάνει συναγερμός, καθώς ο 66χρονος νοσηλεύεται από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας και η αρχική διάγνωση ήταν λοίμωξη του αναπνευστικού.

Βάσει αυτής εισήχθη στην Παθολογική Κλινική, καθώς η λοίμωξη δεν είχε συσχετισθεί με το ταξιδιωτικό του ιστορικό. Μέχρι την διάγνωση από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ ότι πρόκειται για κρούσμα κορονοϊού, φαίνεται ότι έχει έρθει σε επαφή με άγνωστο αριθμό ατόμων, από άλλους ασθενείς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και συνοδούς.

Κορονοϊός: Το 10ο κρούσμα

Ανακοινώθηκε, από το υπουργείο Υγείας, το δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στη χώρα μας. Πρόκειται για Ελληνίδα, στενή επαφή του ένατου επιβεβαιωμένου κρούσματος, μέλος της ταξιδιωτικής ομάδας σε Ισραήλ και Αίγυπτο.

Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται και μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό

Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη Λοίμωξη από το νέο κορονοϊό, αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση η λήψη εκτάκτων προληπτικών μέτρων στους Νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που αφορούν στην πιθανότητα τοπικής μετάδοσης του ιού στην περιοχή.

Περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), για την περίοδο 5 έως 6 Μαρτίου 2020.Πάτρα:

Πλέον οι αρχές προετοιμάζονται για τη δεύτερη φάση, εκείνη μιας πιθανής μεγάλη διασποράς του ιού, που εάν συμβεί, θα απαιτήσει τη νοσηλεία των βαρέως πασχόντων ασθενών σε νοσοκομεία ή μονάδες εντατικής θεραπείας.

Όπως είπε ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΟΔΥ, Σ. Τσιόδρας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, σήμερα βρισκόμαστε στην πρώτη φάση της επιδημίας, όμως λαμβάνονται μέτρα και για την επόμενη φάση.

Η φάση 1 σημαίνει ότι δεν υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση μεταξύ των πολιτών, αλλά μόνο σποραδικά κρούσματα.

Σε αυτή τη φάση τα μέτρα περιλαμβάνουν τον περιορισμό των κρουσμάτων σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, ώστε να μη διασπαρεί ο ιός, αλλά και η απομόνωση στο σπίτι των ανθρώπων που κρίνονται «ύποπτοι» φορείς ή ασθενείς του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα όμως η Ελλάδα ετοιμάζεται ήδη για τη φάση 2.

«Στη φάση αυτή βλέπεις, για παράδειγμα, όχι τις μικρές εξάρσεις που είδαμε να κολλάει ο ασθενής που ήρθε από την Ιταλία το παιδάκι του ή το συνάδελφό του, το φίλο ή τη φίλη του. Είναι σενάρια στα οποία βλέπεις περισσότερη μετάδοση, πιο εκτεταμένη. Και εκεί δεν σταματάς την προσπάθεια ανίχνευσης των επαφών και να τους περιορίσεις», αναφέρει ο κ. Τσιόδρας.

Κατά τη δεύτερη φάση προβλέπεται νοσηλεία σε νοσοκομεία μόνο των πολύ σοβαρών περιστατικών που εκδηλώνονται κυρίως με πνευμονία, αλλά και η πιθανή νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τα ελαφρά περιστατικά δε θα νοσηλεύονται, αλλά θα αναρρώνουν στο σπίτι τους, όπως συμβαίνει και με την εποχική γρίπη. Επίσης οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης θα καταργηθούν.

Όπως τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, όσο περισσότερο αργεί η εξέλιξη της επιδημίας, τόσο καλύτερο για τη χώρα.

«Κερδίζουμε πολύτιμο χρόνο για την προετοιμασία μας και παράλληλα αποφορτίζεται το υγειονομικό σύστημα από τα περιστατικά νοσηλειών σε κλινικές και ΜΕΘ, εξαιτίας της έξαρσης της εποχικής γρίπης», είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Μπορεί η νόσος κάτω από τη σου να σου διαφεύγει, να μην μπορείς να την περιορίσεις και να βλέπεις ξαφνικά τεράστιες αυξήσεις. Αυτές οι τεράστιες αυξήσεις δεν έρχονται σε μία εβδομάδα, έρχονται σε 3–5 εβδομάδες. Με αυτόν τον ιό, αυτό βλέπουμε και βέβαια όλα εξαρτώνται και από τα μέτρα που παίρνεις», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα