Κορονοϊός: Τι είναι η Μεφλοκίνη που εξετάζεται για τον Covid-19

Ένα ακόμη γνώριμο φάρμακο ενδέχεται να μπει στη «μάχη» κατά του Covid-19. Οι Ρώσοι, οι επιφυλάξεις και οι παρενέργειες του φαρμάκου. 

Μετά την χλωροκίνη που ήδη υπό συγκεκριμένες συνθήκες χορηγείται σε ασθενείς με κορονοϊό άλλη μία γνώριμη ουσία που χρησιμοποιήθηκε κατά της ελονοσίας έχει μπει στο μικροσκόπιο της επιστημονικής κοινότητας και εξετάζεται κατά του Covid-19. Πρόκειται για την μεφλοκίνη για την οποία ρωτήθηκε σχετικά και ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογραμμίζοντας πώς μπορεί να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες. 

Η ουσία μεφλοκίνη

(mefloquine) είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία και την προφύλαξη της ελονοσίας με κύρια δράση «την καταστροφή των ενδοερυθροκυτταρικών ασεξουαλικών μορφών του πλασμωδίου της ελονοσίας οι οποίες είναι παθογόνες για τον άνθρωπο». Το φάρμακο, που εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1970, φαίνεται σύμφωνα με έρευνες Ρώσων επιστημόνων ότι εμποδίζει την εκφυλιστική επίδραση που έχει το Covid-19 στα κύτταρα.

Ειδικότερα Ρώσοι επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι έχουν δημιουργήσει ένα φάρμακο, που βασίζεται στην ανθελονοσιακή μεφλοκίνη, για τη θεραπεία ασθενών που πλήττονται από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τη ρωσική ιατροβιολογική υπηρεσία (FMBA) οι επιστήμονες εργάζονται σε ένα «αποτελεσματικό και ασφαλές πρόγραμμα για την πρόληψη της μόλυνσης από τον κορονοϊό με βάση την μεφλοκίνη».

Ωστόσο όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ η μεφλοκίνη σκόπιμο είναι να χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις που δεν είναι διαθέσιμα τα άλλα προτεινόμενα σχήματα, λόγω των συχνών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα