Κορονοϊός: Τι είναι η φάση 2, απρόβλεπτη διασπορά και νέα έκτακτα μέτρα στην Ελλάδα

Η Ελλάδα ετοιμάζεται για να μπει στην επόμενη φάση του κορονοϊού. Ποια είναι τα έκτακτα μέτρα που έρχονται. Τα κρούσματα αυξάνονται και αναμένεται να κινηθούν απρόβλεπτα το επόμενο χρονικό διάστημα. Τι θα γίνει με τα κρούσματα.

Για την επόμενη φάση, τη λεγόμενη φάση 2 ετοιμάζεται η Ελλάδα, για τον κορονοϊό.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην ελληνική επικράτεια ανέρχεται πλέον σε 77, καθώς την

Κυριακή ανακοινώθηκαν 7 νέα κρούσματα και νέα έκτακτα μέτρα.

Δύο ειδικοί, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Αθανάσιος Σκουτέλης και ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος, μίλησαν στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

«Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι αναμενόμενη», είπε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος, ο οποίος εξήγησε πως όσο τα κρούσματα είναι ακόμα ιχνηλατίσημα, τα δεδομένα θα είναι ευνοϊκά, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται ν’ αλλάξει, οπότε και θα υπάρξει μια γενικευμένη διασπορά του κορονοϊού. Τότε θα πρέπει να ληφθούν άλλου είδους μέτρα, επισήμανε ο καθηγητής.

«Βρισκόμαστε σ’ έναν πόλεμο χωρίς όπλα», σημείωσε για τις συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούν οι γιατροί, συμπληρώνοντας πως «είναι μια άνιση μάχη, καθώς δεν υπάρχει ακόμα στοχευμένη θεραπεία, δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο».

Οι πολίτες δεν πρέπει να ασχολούνται με τα νούμερα που σχετίζονται με τον κορονοϊό, υπάρχει μια «αριθμο-τρομολαγνεία», είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Αθανάσιος Σκουτέλης, ο οποίο συνέστησε να μην υπάρχει πανικός και να τηρούνται κατά γράμμα τα μέτρα ατομικής υγιεινής.

«Είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης», συμπλήρωσε ο κ. Σκουτέλης, «το κατά πόσο ή όχι θα πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα». Το σαπούνι και το νερό είναι πολλές φορές καλύτερο από τα αντισηπτικά, ενημέρωσε ο καθηγητής, κι εν συνεχεία μίλησε για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τα σχολεία.

Κορονοϊός: Θα νοσήσει έως το 10% του ελληνικού πληθυσμού

Ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκτιμούσε πριν μερικά 24ωρα πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα είναι πολλαπλάσιος και ο ιός μεταδίδεται «κάτω από τη μύτη μας», πιθανολογώντας ότι φέτος θα νοσήσει το 5% με 10% του πληθυσμού της Ελλάδας.

«Δεν χρειάζεται κανένας πανικός», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι ήπια. Ωστόσο αναγνώρισε παράλληλα πως, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η χώρα θα περάσει στην φάση 2 της επιδημίας, με κρούσματα που δεν θα συνδέονται άμεσα με ταξίδια στο εξωτερικό και στενές επαφές.

«Είναι μια γρίπη στην συμπεριφορά της και στον τρόπο που θα συμπεριφερθεί στην κοινότητα», πρόσθετε ο κ. Τσιόδρας.

Η εξάπλωση του κορονοϊού στην χώρα μας έχει αρχίσει και παίρνει διαστάσεις.

Μέχρι στιγμής η χώρα μας είναι στην Φάση 1 κατά την οποία στόχος είναι να μπλοκάρουν τη διάδοση του SARS-CoV-2 με την άμεση διάγνωση των κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση των στενών επαφών, ώστε τουλάχιστον να καθυστερήσει η εξάπλωση της λοίμωξης.

Μέρος της Φάσης 2 έχει ήδη ενεργοποιηθεί

Η απόφαση του κρατικού μηχανισμού να προχωρήσει σε αναστολή όλων των δραστηριοτήτων στην Δυτική Πελοπόννησο, είναι μέρος της Φάσης 2 της αντιμετώπισης του ιού.

Η φάση αυτή ενεργοποιήθηκε στην Ιταλία πριν από μερικές μέρες, και οδήγησε στην αναστολή όλων των κοινωνικών δραστηριοτήτων, το κλείσιμο σχολείων κτλ. Μεγ΄λο μέρος των κρουσμάτων θα επιστρέφει σπίτι του και δεν θα μπαίνει σε νοσοκομείο.

Η αύξηση των κρουσμάτων, θα δημιουργήσει μεγάλες ανάγκες στα νοσοκομεία, το οποία θα νοσηλεύουν μόνο τα πιο βαριά περιστατικά στους θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Επειδή όμως οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης δεν είναι αρκετοί, οι ασθενείς θα είναι σε θαλάμους απομόνωσης ή ειδικούς χώρους όπου θα απομονώνεται μια ομάδα περιστατικών κορονοϊού.

Αν λοιπόν η Ελλάδα μπει στη φάση «2», κάτι το οποίο έχει συμβεί στην Ιταλία, τότε η αντιμετώπιση και η διαχείριση των κρουσμάτων αλλά και η λήψη μέτρων θα διαφοροποιηθούν σημαντικά.

Εφόσον συμβεί αυτό που όλοι απεύχονται θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στις ευπαθείς ομάδες σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

«Οι πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου μπορεί να χρειάζεται πιο γρήγορα, πιο έγκαιρα να αναζητούν ιατρική βοήθεια, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη… Εάν είναι κάποιος πιο σοβαρά, φυσικά και θα έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα στη διαλογή, στο νοσοκομείο, ώστε να αντιμετωπιστεί πιο έγκαιρα και να υποστηριχθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Σε νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) περιγράφονται όλα τα σενάρια και τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν.

Στην ΠΝΠ περιγράφονται αναλυτικά όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, επίταξη κλινών ΜΕΘ, περιορισμούς στις μετακινήσεις, προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας θεάτρων, κινηματογράφων, γηπέδων, σχολείων αλλά και κατ’ οίκον περιορισμό σε ομάδες προσώπων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη διάδοση της νόσου.

Επίσης, η ΠΝΠ εξειδικεύει ότι οι έκτακτες προσλήψεις μπορεί να γίνονται για διάστημα έως τεσσάρων μηνών ενώ το ίδιο – ελάχιστο – χρονικό διάστημα προβλέπεται και «για απευθείας αγορά υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων προς τον σκοπό της κάλυψης της έκτακτης ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας».

Στο ΦΕΚ περιγράφονται τα υπουργεία που μπορεί να λαμβάνουν τα μέτρα ενώ προβλέπεται και ποινή φυλάκισης έως δύο έτη σε όσους δεν συμμορφώνονται με τις επίμαχες διατάξεις.

Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.

Ολα τα μέτρα που προβλέπει η ΠΝΠ

Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

– Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

– Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

– Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.

– Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.

Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα