Κορονοϊός: «Θα ληφθούν επιπλέον μέτρα, εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες»

Για την μεγάλη διασπορά του κορονοϊού, τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και για το αν έρχονται «χειρότερες μέρες» μιλάει στο iEidiseis, ο Αναπληρωτής καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Υγιεινής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής, του ΕΚΠΑ, Δρ. Δημήτριος Παρασκευής.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε απόλυτο συναγερμό και η Ελλάδα λαμβάνει όλα τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Χρειάζονται όμως επιπλέον μέτρα κι αν ναι πότε; Πρέπει να περιμένουμε «χειρότερες

μέρες» και ποιες είναι οι πέντε πρακτικές συμβουλές που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε ώστε να προστατευτούμε από τον κορονοϊό;

Στα παραπάνω κρίσιμα ερωτήματα απαντάει στο iEidiseis ο Δρ. Δημήτριος Παρασκευής, Αναπληρωτής καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Υγιεινής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για τον επιστήμονα, που μαζί με την ομάδα του, ανέλυσε με επιτυχία το γενετικό υλικό του νέου ιού.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή «οι φορείς στην Ελλάδα είναι σε επαγρύπνηση και σε επικοινωνία με διεθνείς οργανισμούς και έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση μιας πιθανής απειλής».

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει «αν οι συνθήκες το απαιτήσουν στο μέλλον, θα ληφθούν επιπλέον μέτρα έχοντας ως κριτήριο την προάσπιση της δημόσιας υγείας».

Την ίδια ώρα ο καθηγητής δεν παραλείπει να πει με νόημα ότι «Επειδή δεν μεταδίδεται μόνο ο ιός αλλά και η παραπληροφόρηση, θα πρέπει να εμπιστευόμαστε έγκυρες πηγές για την ενημέρωση μας, και δεν θα πρέπει να μας διακατέχει πανικός».

Αναλυτικά οι πέντε απαντήσεις σε πέντε κρίσιμα ερωτήματα από τον Δρ. Δημήτρη Παρασκευή.

-Κύριε καθηγητά, η Ελλάδα είναι σε γενική επιφυλακή, ανακοινώνοντας έκτακτα μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό. Μετά και την εξάπλωση των κρουσμάτων στην γειτονική Ιταλία, να περιμένουμε και στην χώρα μας το πρώτο κρούσμα;

«Λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού σε περιοχές γειτονικές με την Ελλάδα, η πιθανότητα εισαγωγής στη χώρα μας αυξάνει σημαντικά. Οι αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα, εδώ και καιρό, είναι σε επαγρύπνηση, παρακολουθούν τα δεδομένα καθημερινά, είναι σε επικοινωνία με διεθνείς οργανισμούς και έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανής απειλής από κορονοϊό».

-Σας καλύπτουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η χώρα μας; Να νιώθουμε ασφαλείς;

«Όπως προανέφερα η χώρα μας είναι σε συνεχή επαγρύπνηση, αξιολογεί διαρκώς τα χαρακτηριστικά της επιδημίας και ανάλογα της κατάστασης, λαμβάνει και τα κατάλληλα μέτρα. Αν οι συνθήκες το απαιτήσουν στο μέλλον, θα ληφθούν επιπλέον μέτρα έχοντας ως κριτήριο την προάσπιση της δημόσιας υγείας».

-Δυστυχώς τα κρούσματα είναι ολοένα και περισσότερα; Είμαστε στην αρχή της εξάπλωσης του φαινομένου; Να περιμένουμε «χειρότερες μέρες»;

«Το τελευταίο διάστημα έχει συμβεί διασπορά του κορονοϊού, κυρίως στις περιοχές της Ιταλίας της Κεντρικής Ασίας και της Ν. Κορέας. Ο βαθμός περαιτέρω εξάπλωσης εξαρτάται από το πόσο αποτελεσματικά εφαρμόζονται τα μέτρα ελέγχου σε κάθε περιοχή, ειδικά όταν ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μικρός. Δεν θα χρησιμοποιούσα τον χαρακτηρισμό «χειρότερες μέρες» για το μέλλον, γιατί ακόμα και να συμβεί περαιτέρω διασπορά η παγκόσμια κοινότητα είναι σε επαγρύπνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

-Είστε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί σύντομα το εμβόλιο;

«Αναφορικά με το εμβόλιο δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς πότε θα είναι έτοιμο. Ενδεχομένως να χρειαστεί και διάστημα ενός έτους».

-Δώστε μας σας παρακαλώ 5 πολύ πρακτικές συμβουλές;

«Θα πρέπει να τηρούμε σωστή υγιεινή των χεριών μας.

Θα πρέπει να καλύπτουμε με το χέρι μας, ή με χαρτομάντηλο τη μύτη και το στόμα μας όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.

Αν νιώσουμε συμπτώματα να μείνουμε σπίτι μας, να μην είμαστε σε στενή επαφή ( 1 μέτρου) με τα άτομα του περιβάλλοντος μας και να αναζητήσουμε ιατρική συμβουλή.

Η σωστή αντιμετώπιση της απειλής επιδημίας είναι υπόθεση όλων μας. Αρκεί να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μου από τον ιό.

Τέλος επειδή δεν μεταδίδεται μόνο ο ιός αλλά και η παραπληροφόρηση, θα πρέπει να εμπιστευόμαστε έγκυρες πηγές για την ενημέρωση μας, και δεν θα πρέπει να μας διακατέχει πανικός».

 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός,koronoios