Κορονοϊός: Στην Ιταλία οι πρώτοι νεκροί Ευρωπαίοι - Τα συμπτώματα, το εμβόλιο και οι φόβοι του ΠΟΥ

Νέα δεδομένα για τον κορονοϊό δημιουργούν προβληματισμό για την περίοδο επώασης. Ο κορονοϊός και η μετάδοση μοιάζουν με τη γρίπη. Ένας Ιταλός και μία Ιταλίδα οι πρώτοι νεκροί Ευρωπαίοι. Όλες οι εξελίξεις με τον κορονοϊο, τα φάρμακα και το εμβόλιο.

Ραγδαίες φαίνεται ότι είναι οι εξελίξεις με τον κορονοϊό, καθώς ένας 70χρονος στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας μολύνθηκε από τον νέο κοροναϊό, όμως δεν παρουσίασε συμπτώματα παρά μόνο 27 ημέρες αργότερα, κάτι που σημαίνει

πως η περίοδος επώασης του ιού μπορεί να είναι πολύ πιο μακρά από τις 14 ημέρες που πιστεύεται σήμερα ότι είναι.

Μια μεγαλύτερη περίοδος επώασης θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες να περιοριστεί η διάδοση της επιδημίας, η οποία έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους και έχει επεκταθεί έξω από την Κίνα.

Ο άνδρας, του οποίου ανακοινώθηκε μόνο το επίθετο, Τζιάνγκ, μετέβη στις 24 Ιανουαρίου με το αυτοκίνητό του στη Σενόνγκτζια, στη βορειοδυτική Χουμπέι, από την ανατολική Εζού, όπου ήρθε σε επαφή με την αδελφή του, η οποία είχε μολυνθεί, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κυβέρνησης της Χουμπέι, της επαρχίας που αποτελεί το επίκεντρο του ιού.

Παρουσίασε πυρετό στις 20 Φεβρουαρίου και διαγνώσθηκε θετικός στον κοροναϊό μία ημέρα αργότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Χουμπέι.

Το εμβόλιο και τα φάρμακα για τον κορονοϊό

Σε διάστημα τριών εβδομάδων οι γιατροί θα είναι πιθανότατα σε θέση να γνωρίζουν εάν η φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιούν στους ασθενείς με κορονοϊό είναι αποτελεσματική, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Κλινικές μελέτες διεξάγονται αυτή τη στιγμή στην επαρχία Χουμπέι, στην Κίνα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας.

Χρησιμοποιούνται τα ίδια φάρμακα έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία άλλων ασθενειών, που σημαίνει ότι δεν απαιτείται πρώτα η δοκιμή τους σε ζώα για λόγους ασφαλείας.

Στην έρευνα δοκιμάζεται το φάρμακο Kaletra, το οποίο χορηγείται σε ανθρώπους που φέρουν τον ιό HIV. Πρόκειται για συνδυασμό δύο αντιρετροϊκών (λοπιναβίρης και ριτοναβίρης). Οι επιστήμονες αναμένουν τα αποτελέσματα των πρώτων 200 ασθενών στους οποίους έχουν ήδη χορηγηθεί, σύμφωνα με την Guardian.

Στη δεύτερη έρευνα δοκιμάζεται το φάρμακο Remdesivir, το οποίο είχε δοκιμαστεί επίσης στην επιδημία του Έμπολα, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το 2008, αλλά δεν είχε αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικό ενάντια σε εκείνον τον ιό.

Έως σήμερα, δεν υπάρχει καμία αποδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή.

Οι πρώτοι θάνατοι Ευρωπαίων

Ένας άνδρας 78 ετών που είχε προσβληθεί από κοροναϊό πέθανε το βράδυ της Παρασκευής. Είναι ο πρώτος θάνατος Ευρωπαίου.

Ο Αντριάνο Τρεβιζάν, συνταξιούχος οικοδόμος ηλικίας 78 ετών, απεβίωσε στη Βενετία έπειτα από δέκα ημέρες νοσηλείας για ασθένεια άλλη από τον Covid-19, σύμφωνα με τον ιταλό υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. Μετά τη νοσηλεία του είχε διαγνωσθεί θετικός στον κοροναϊό.

Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε μέσα σε κλίμα πανικού στην Ιταλία σύμφωνα με τα τοπικά μέσα. Οι αρχές έκλεισαν τους δημόσιους χώρους σε ένδεκα πόλεις στα βόρεια της χώρας. Όπως μεταδίδει ο αναποκριτής του ΑΠΕ- ΜΠΕ χθες συνολικά, ανακοινώθηκαν 15 νέα κρούσματα του ιού, με τον αριθμό τους να φτάνει έτσι στα 20.

«Είμαστε έτοιμοι να εγκρίνουμε, αν χρειαστεί, νέα μέτρα πρόληψης και προστασίας. Θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες ότι στην φάση αυτή βάλαμε σε καραντίνα όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς του κοροναϊού», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Να θυμίσουμε ότι ο πρώτος άνθρωπος που πέθανε στην Ευρώπη  ήταν ένας 80χρονος Κινέζος τουρίστας προερχόμενος από την επαρχία Χουμπέι. Είχε φθάσει στις 23 Ιανουαρίου στη Γαλλία και άφησε την τελευταία του πνοή στις 14 Φεβρουαρίου στο Παρίσι. Ο θάνατος αυτός ήταν τότε «ο πρώτος έξω από την Ασία, ο πρώτος στην Ευρώπη», όπως είχε υπογραμμίσει η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν.

Ένας δεύτερος ασθενής προσβεβλημένος από τον νέο κοροναϊό απεβίωσε στην Ιταλία, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA επικαλούμενο πηγές στις υγειονομικές υπηρεσίες, καθώς η νόσος επεκτείνεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής 30 κρούσματα.

Το θύμα ήταν μια γυναίκα κάτοικος της περιφέρειας της Λομβαρδίας όπου βρίσκεται το Μιλάνο, μετέδωσε το ANSA

Οι φόβοι του ΠΟΥ

Οι φόβοι φαίνεται να αυξάνονται στην Ευρώπη μεταξύ των άλλων και επειδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκφράζει ανησυχίες για τη δυσκολία να περιοριστεί η διάδοση της επιδημίας.

Ο επκεφαλής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έκρουσε χθες, Παρασκευή, τον κώδωνα του κινδύνου στη Γενεύη: «Τη στιγμή που μιλάμε, βρισκόμαστε ακόμη σε μια φάση που είναι δυνατό να περιοριστεί η επιδημία». Όμως «το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει», προειδοποίησε εκφράζοντας τη λύπη του για την έλλειψη διεθνούς οικονομικής υποστήριξης.

Οι εστίες της νόσου συνεχίζουν να εξαπλώνονται καθώς χθες, Παρασκευή, είχαμε από ένα πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στον Λίβανο και στο Ισραήλ και δύο επιπλέον νεκρούς στο Ιράν (τέσσερις συνολικά).

Η Νότια Κορέα θρήνησε σήμερα έναν δεύτερο νεκρό και ο αριθμός των κρουσμάτων έκανε εκεί άλμα για δεύτερη συνεχή ημέρα, αυξανόμενος σε 346 συνολικά με 142 νέα καταγεγραμμένα κρούσματα, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί από τις νοτιοκορεατικές υγειονομικές αρχές.

Μεταξύ αυτών των νέων 142 κρουσμάτων, 92 συνδέονται με ένα νοσοκομείο της Τσεονγκντό, στο νότιο τμήμα των χώρα, όπου είχε πραγματοποιηθεί πριν από τρεις εβδομάδες θρησκευτική τελετή μιας χριστιανικής αίρεσης, της Εκκλησίας του Σιντσεοντζί του Ιησού.

Συνολικά περισσότερα από 150 μέλη αυτής της αίρεσης έχουν μολυνθεί. Το πρώτο απ' αυτά ήταν μια 61χρονη γυναίκα, η οποία αγνοούσε πως είχε προσβληθεί από ιογενή πνευμονία και διέδωσε τον ιό, κυρίως βοηθώντας στη θρησκευτική τελετή.

Η κατάσταση στην Κίνα

Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί 109 νέους θανάτους, έναντι 118 την προηγουμένη, ενώ το σύνολο των θανάτων στη χώρα φθάνει τους 2.345.

Ο καθημερινός αριθμός των νέων κρουσμάτων του κοροναϊού στην Κίνα σημειώνει ακόμη ισχυρότερη πτώση, με 397 νέα κρούσματα έναντι σχεδόν 900 χθες, Παρασκευή.

Η μείωση αυτή συμβαίνει αφού οι αξιωματούχοι της Χουμπέι έλαβαν οδηγίες να αναθεωρήσουν ορισμένους από τους αριθμούς που ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες για να διαλυσουν «αμφιβολίες» σχετικά με τα δεδομένα που αφορούν την εξέλιξη της νόσου. Πρόκειται για την τελευταία μέχρι σήμερα τροποποίηση της μεθόδου καταμέτρησης αφού είχαν γίνει προηγουμένως πολλές άλλες, γεγονός που περιπλέκει κάπως την παρακολούθηση της επιδημίας.

Επισήμως ο αριθμός των μολύνσεων στο σύνολο της ηπειρωτικής Κίνας (πλην του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο) είναι μεγαλύτερος από 76.000.

Εκτός της ηπειρωτικής Κίνας και των δύο κρουσμάτων στην Ευρώπη, έχουν καταγραφεί 13 θάνατοι: 4 στο Ιράν, 2 στο Χονγκ Κονγκ, 2 στη Νότια Κορέα, 2 επί του κρουαζιεροπλοίου Diamond Princess που τέθηκε σε καραντίνα στην Ιαπωνία και από ένας άνθρωπος σε τρεις άλλες ασιατικές χώρες (Ιαπωνία, Φιλιππίνες και Ταϊβάν).

Λίγο περισσότερες από 1.300 μολύνσεις έχουν εξάλλου καταγραφεί στον κόσμο έξω από την ηπειρωτική Κίνα.

Κορονοϊός: Η μετάδοση μοιάζει με τη γρίπη

Επιστήμονες στην Κίνα που μελέτησαν δείγματα από τη μύτη και τον λαιμό 18 ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό ανακοίνωσαν ότι αυτός συμπεριφέρεται περισσότερο όπως ο ιός της γρίπης και όχι όπως άλλοι συγγενείς του ιοί, υπονοώντας ότι ίσως να μεταδίδεται πιο εύκολα από όσο πιστευόταν αρχικά.

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση ο ιός ανιχνευόταν στον οργανισμό του ασθενή, αν και εκείνος δεν παρουσίαζε συμπτώματα, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορούν επίσης να μεταδίδουν την ασθένεια.

Αν και προκαταρκτικά, τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν στη New England Journal of Medicine προσφέρουν νέα στοιχεία για τον νέο κορονοϊό, ο οποίος δεν μοιάζει με άλλους συγγενείς του κοροναϊούς.

«Αν επιβεβαιωθούν (τα αποτελέσματα), θα είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο δρ. Γκρέγκορι Πόλαντ, ένας ιολόγος και ερευνητής εμβολίων στη Mayo Clinic του Ρότσεστερ στη Μινεσότα, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

Αντίθετα με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), που προκαλεί μολύνσεις στο κάτω αναπνευστικό οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε πνευμονία, ο covid-19 μοιάζει να προσβάλει τόσο το άνω όσο και το κάτω αναπνευστικό. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να προκαλεί πνευμονία, αλλά και να μεταδίδεται εύκολα, όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα.

Οι ερευνητές στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας ερεύνησαν τα ποσοστά του κορονοϊού σε 18 ασθενείς. Ένας εξ αυτών, με μέτρια επίπεδα του ιού στη μύτη και τον λαιμό του, δεν εμφάνισε ποτέ συμπτώματα.

Μεταξύ των 17 ασθενών που παρουσίαζαν συμπτώματα, η ομάδα εντόπισε αυξημένα επίπεδα του ιού αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, κυρίως στη μύτη και τον λαιμό, κάτι που παρατηρείται κυρίως στη γρίπη και όχι στον SARS.

Τα επίπεδα του ιού στον ασυμπτωματικό ασθενή ήταν παρόμοια με αυτά σε ασθενείς που παρουσίαζαν συμπτώματα, όπως πυρετός.

«Αυτό που μας λέει είναι ότι ο ιός αυτός μπορεί να μεταδοθεί από το άνω αναπνευστικό και ότι οι άνθρωποι που τον μεταδίδουν μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα», εξήγησε ο Πόλαντ.

Τα μέχρι στιγμής ευρήματα αποδεικνύουν ότι ο νέος ιός, αν και είναι γενετικά παρόμοιος με τον SARS, δεν συμπεριφέρεται όπως αυτός, επεσήμανε ο Κρίστιαν Άντερσον ανοσιολόγος στο Scripps Research.

«Ο ιός αυτός είναι ξεκάθαρα πιο ικανός να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων από άλλους κορονοϊούς που έχουμε δει. Μοιάζει πιο πολύ με τη μετάδοση της γρίπης», σχολίασε.

Οι ερευνητές δήλωσαν εξάλλου ότι τα ευρήματά τους έρχονται να προστεθούν στις αναφορές ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί στα αρχικά στάδια της μόλυνσης και υπονοούν ότι προκειμένου να ελεγχθεί η μετάδοσή του θα πρέπει να ακολουθηθεί διαφορετική προσέγγιση από αυτή που είχε αποτέλεσμα στον SARS.

Keywords
κορονοϊός, ιταλια, εμβολιο, συμπτωματα, νεκροι, χονγκ κονγκ, νέα, σημαίνει, hiv, guardian, μπε, γαλλια, ansa, κορεα, princess, ιαπωνια, england, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Γόνδολες της Βενετίας, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Τελετή Έναρξης, κρουσματα σημερα, αποτελεσματα, μια ημερα, χωρες, αυτοκινητο, βενετια, γυναικα, δημοκρατια, ζωα, θανατος, ιος, ιραν, ισραηλ, κινα, μιλανο, νεα μετρα, οξυ, περιοδος, πνευμονια, guardian, hiv, αγωγη, ανθρωπος, απε, ασια, εβδομαδες, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, γιατροι, γριπη, δευτερο, διαστημα, εγινε, ευκολα, υπαρχει, ελλειψη, εξελιξη, επιθετο, ερευνα, ερχονται, ετων, ευρωπη, ζωη, ιδια, ιοι, υπηρεσιες, ιησου, κλιμα, κονγκο, κρυολογημα, λυπη, μειωση, μυτη, μπε, ομαδα, παρισι, πεθανε, πιο πολυ, πνοη, πρωι, πυρετος, τμημα, φαρμακα, φτανει, χονγκ κονγκ, ansa, england, χωρα, μοιαζει, νοσοκομειο, πηγες, princess, σημαίνει, θελω να, υγειας
Τυχαία Θέματα