Κορονοϊός στην Ελλάδα: 103 τα νέα κρούσματα - Στους 331 όσοι νοσούν από τον ιό

Αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. Οι ανακοινώσεις του Δημήτρη Τσιόδρα

Περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού ανακοίνωσε, το απόγευμα της Κυριακής, ο λοιμωξιολόγος Δημήτρης Τσιόδρας. Τα νέα κρούσματα ανήλθαν στα 103 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό όσων νοσούν από τον κορονοϊό στα 331

Στους 4 οι νεκροί

Την ίδια στιγμή στους τέσσερις

έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα. Ο 53χρονος που κατέληξε την Κυριακή νοσηλευόταν στην εντατική του ΑΧΕΠΑ εδώ και κάποιες ημέρες. Ο άνδρας ήταν εργαζόμενος του νοσοκομείου Κοζάνης, ενώ είχε παρουσιάσει και άλλα προβλήματα υγείας. Ο 53χρονος νοσηλευόταν με πνευμονία, με την κατάσταση της υγείας του να επιδεινώνεται τις τελευταίες ημέρες.

Χθες, ανακοινώθηκαν ακόμη δύο θάνατοι από τον νέο κορονοϊό, καθώς ένας 90χρονος, με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη με πνευμονία στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» στις 11 Μαρτίου 2020 κατέληξε το πρωί του Σαββάτου. Ο 90χρονος καταγόταν από τη Δαμασκηνιά Βοΐου της Κοζάνης. Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύονται άλλοι δυο συγγενείς του.

Ο δεύτερος θάνατος αφορά έναν 67χρονο από τη Ζάκυνθο, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου στις 12 Μαρτίου 2020, διασωληνώθηκε την ίδια μέρα και κατέληξε σήμερα το πρωί.

O πρώτος θάνατος από το νέο κορονοϊό ανακοινώθηκε πριν από δύο ημέρες. Πρόκειται για τον 66χρονο συνταξιούχο εκπαιδευτικό από την Αμαλιάδα, μέλος της ομάδας των ταξιδιωτών στους Αγίους Τόπους.

Ένας ανά 10τ.μ.στα σούπερ μάρκετ

Σε μέτρα για να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να προληφθεί η διασπορά του νέου κορονοϊού στα σούπερ μάρκετ προχώρησε η κυβέρνηση μετά τις αναφορές για «επιδρομή» των καταναλωτών.
Από τη Δευτέρα λοιπόν σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου προσαρμόζει την παραπάνω λογική στην αγορά, μιας και που όπως ανακοινώθηκε τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοιχτά.

Η ΠΝΠ αναφέρει ότι ανάλογα με τα τετραγωνικά του κάθε καταστήματος θα μπαίνει και αντίστοιχος αριθμός καταναλωτών και ότι θα επιβάλλεται έλεγχος στις εισόδους. Σύμφωνα με την απόφαση, από αύριο ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα θα κάνει τις αγορές του σε τρόφιμα ενώ στα επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π, προβλέπεται η τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των πελατών, η αποφυγή χρήσης μετρητών στις συναλλαγές και γάντια για τους υπαλλήλους.

Υπενθυμίζεται πως οδηγίες για «αποστάσεις ασφαλείας» έχουν εκδοθεί από τον ΕΟΔΥ αλλά και φαρμακευτικούς συλλόγους και άλλους φορείς.

Επίσης, πλέον στα σούπερ μάρκετ θα λειτουργεί - σε όσες επιχειρήσεις δεν γίνεται αυτό μέχρι σήμερα - θα λειτουργεί υπηρεσία delivery και επιπλέον θα γίνονται παραδόσεις κατ' οίκον ακόμη και Κυριακές, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση, που προανήγγειλε τα νέα μέτρα μιλώντας το πρωί στο Οpen. Ο ίδιος διαβεβαίωσε παράλληλα «υπάρχει επάρκεια για τρεις μήνες και δεν χρειάζεται να τρέχουν οι πολίτες στα σούπερ μάρκετ, γιατί μπορεί να τους χαλάσουν τα πράγματα γιατί δεν θα τα χρειαστούν».

Μελετάται, ακόμη, το ενδεχόμενο επέκτασης ωραρίου λειτουργίας στις επιχειρήσεις τροφίμων, κάτι που θα αποφασιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα