Κορονοϊός: Σχεδόν 300.000 οι θάνατοι σε όλον τον κόσμο - 4,4 εκατ. τα κρούσματα

Η πανδημία του κορονοϊού σε αριθμούς σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Ανακοινώσεις ΠΟΥ - ΟΗΕ για τους κινδύνους της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης για την ψυχική υγεία.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 299.638 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο SARS-CoV-2 στην Κίνα, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

Μέχρι τις 22.00 απόψε (ώρα Ελλάδας) είχαν καταγραφεί περισσότερα

από 4.395.790 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 195 χώρες και εδάφη. Ο αριθμός αυτός των διαγνωσμένων μολύνσεων, ωστόσο, αντανακλά μόνο ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού λοιμώξεων, με μεγάλο αριθμό χωρών να εξετάζουν μόνο τα κρούσματα που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Τουλάχιστον 1.501.900 από αυτούς τους ασθενείς έχουν πλέον αναρρώσει.

Από χθες μέχρι σήμερα, αναφέρθηκαν παγκοσμίως 5.398 νέοι θάνατοι και 89.751 νέα κρούσματα. Οι χώρες όπου καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι μέσα στο τελευταίο 24ωρο είναι οι ΗΠΑ (1.736), η Βραζιλία (749) και το Ηνωμένο Βασίλειο (428).

Οι ΗΠΑ, όπου ο πρώτος ασθενής απεβίωσε στα τέλη Φεβρουαρίου, είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, τόσο σε αριθμό θανάτων (84.985), όσο και κρουσμάτων (1.401.948). Τουλάχιστον 243.430 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Μετά τις ΗΠΑ, ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 33.614 θανάτους σε σύνολο 233.151 κρουσμάτων, η Ιταλία με 31.368 θανάτους (223.096 κρούσματα), η Γαλλία με 27.425 θανάτους (178.870 κρούσματα) και η Ισπανία με 27.321 θανάτους (229.540 κρούσματα).

Από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, το Βέλγιο είναι αυτό που μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών σε σύγκριση με τον πληθυσμό του, έχοντας 72 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθούν η Ισπανία (58), η Ιταλία (51), το Ηνωμένο Βασίλειο (50) και η Γαλλία (42).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία, έχει επισήμως 82.929 κρούσματα (3 νέα) και 4.633 θανάτους (κανέναν επιπλέον). Οι ασθενείς που ανέρρωσαν φτάνουν τους 78.195.

Το Νότιο Σουδάν ανακοίνωσε τον πρώτο νεκρό στο έδαφός του από τον νέο κορονοϊό.

Η Ευρώπη μέχρι σήμερα στις 22:00 ώρα Ελλάδας μετρά 162.654 θανάτους σε σύνολο 1.825.812 κρουσμάτων, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς μαζί 90.539 θανάτους (1.475.279 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 24.405 θανάτους (429.138 κρούσματα), η Ασία 11.455 θανάτους (327.508 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 7.908 θανάτους (254.853 κρούσματα), η Αφρική 2.551 θανάτους (74.877 κρούσματα) και η Ωκεανία 126 θανάτους (8.332 κρούσματα).

Ο απολογισμός συντάσσεται με βάση δεδομένα που συλλέγουν τα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου από επίσημες πηγές και από πληροφορίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για μια παγκοσμίων διαστάσεων κρίση ψυχικής υγείας

Εν τω μεταξύ, μια κρίση ψυχικής υγείας διαγράφεται καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι περιτριγυρισμένοι από θάνατο και ασθένεια και είναι αναγκασμένοι να μένουν απομονωμένοι, ενώ ωθούνται στη φτώχεια και το άγχος εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού, όπως προειδοποίησαν ειδικοί υγείας του ΟΗΕ σήμερα.

«Η απομόνωση, ο φόβος, η αβεβαιότητα, η οικονομική αναστάτωση, όλα αυτά προκαλούν ή ενδέχεται να προκαλέσουν ψυχολογική αναστάτωση», δήλωσε η Ντέμπορα Κέστελ διευθύντρια του τμήματος ψυχικής υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Παρουσιάζοντας έρευνα του ΠΟΥ και τις οδηγίες για την covid-19 και την ψυχική υγεία, η Κέστελ επεσήμανε είναι πιθανή μια άνοδος του αριθμού και της σοβαρότητας των ψυχικών ασθενειών, και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

«Η ψυχική υγεία και η ευημερία ολόκληρων κοινωνιών επηρεάζεται από την κρίση αυτή, κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η έκθεση του ΠΟΥ αναφέρει ότι αρκετές περιοχές του κόσμου, αλλά και κομμάτια της κοινωνίας είναι πιο ευάλωτα στο ψυχικό άγχος, περιλαμβανομένων των παιδιών και των νεαρών που είναι απομονωμένοι από τους φίλους και το σχολείο τους,όπως και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που βλέπουν χιλιάδες ασθενείς να προσβάλλονται και να πεθαίνουν από τον κορονοϊό.

Έρευνες και δημοσκοπήσεις που διεξάγονται ήδη δείχνουν τις επιπτώσεις της covid-19 στην ψυχική υγεία παγκοσμίως. Ψυχολόγοι αναφέρουν ότι τα παιδιά παρουσιάζουν άγχος, ενώ σε πολλές χώρες έχουν καταγραφεί αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και στρες.

Η ενδοοικογενειακή βία παρουσιάζει άνοδο, ενώ οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν αυξημένες ανάγκες σε ψυχολογική υποστήριξη.

Το Reuters μετέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα συνεντεύξεις με γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι δήλωσαν ότι είτε οι ίδιοι είτε συνάδελφοί τους αντιμετωπίζουν κρίσεις πανικού, άγχους, θλίψης, είναι ευερέθιστοι, πάσχουν από αϋπνία ή έχουν εφιάλτες.

Πέραν των γιατρών και των νοσηλευτών, ο ΠΟΥ σημειώνει ότι πολλοί άνθρωποι νιώθουν στρες από τις άμεσες επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία αλλά και λόγω της απομόνωσης, ενώ άλλοι φοβούνται ότι θα μολυνθούν από τον κορονοϊό, ότι θα πεθάνουν ή ότι θα πεθάνουν συγγενείς τους.

Εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με οικονομικές δυσκολίες, είτε επειδή έχουν χάσει τη δουλειά τους είτε επειδή κινδυνεύουν να την χάσουν, πρόσθεσε. Εξάλλου η παραπληροφόρηση και οι φήμες για ην πανδημία, αλλά και η αβεβαιότητα για τη διάρκειά της κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν άγχος για το μέλλον.

Η έκθεση του ΠΟΥ παρουσίασε και ένα σχέδιο δράσης που μπορούν να ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις «για να απαλύνουν τα δεινά που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι και να περιορίσουν το μακροπρόθεσμο κοινωνικό και οικονομικό κόστος στην κοινωνία».

Μεταξύ αυτών είναι οι μεγαλύτερες επενδύσεις στην ψυχική υγεία και η προσφορά «έκτακτων υπηρεσιών ψυχικής υγείας» μέσω τηλε- συνεδριών για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα