Κορονοϊός: Πώς έφτασε στην Ιταλία, το λάθος που έγινε

Επτά άνθρωποι πέθαναν στην Ιταλία λόγω του κορονοϊού, ενώ 230 κρούσματα έχουν καταγραφεί από την Παρασκευή. Οι εκτιμήσεις για το λάθος των ιταλικών αρχών και τα νέα μέτρα στις γειτονικές της χώρες.

Τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ιταλία έχουν φθάσει τα 230, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ενώ πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι υπάρχει και έβδομος νεκρός.

Πρόκειται για έναν άνδρα 84 ετών από την ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου. 

Με δεδομένο, πως η Ιταλία

είναι είναι η χώρα που έχει επηρεαστεί περισσότερο εκτός Ασίας από τον COVID-19 οι αρχές συνεχίζουν να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα, όπως οι περιορισμοί μετακινήσεων.

Το λάθος των Ιταλών

«Η Ιταλία έσφαλε που δεν έλεγξε τους επιβάτες τράνζιτ από την Κίνα», δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Βάλτερ Ριτσιάρντι, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφορικά με τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων του νλεου κορονοϊού στη γειτονική μας χώρα.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να μπλοκάρει μόνο τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα, αλλά όχι και τις πτήσεις τράνζιτ. Με τον τρόπο αυτό, δεν υπήρχαν στοιχεία σχετικά με πολλές αφίξεις επιβατών.

«Η Ιταλία πληρώνει το ότι δεν έβαλε αμέσως σε καραντίνα όλους όσοι έφτασαν από την Κίνα», συμπλήρωσε ο Ριτσιάρντι. Θεωρεί ότι το μέτρο απαγόρευσης των απευθείας πτήσεων από τις κινεζικές πόλεις δεν μπορούσε να περιορίσει από μόνο του τη διάδοση του κοροναϊού.

Σημειώνεται, τέλος, ότι από σήμερα τίθεται σε ισχύ στην Ιταλία η αναστολή των σχολικών εκδρομών εντός και εκτός της χώρας. Η απόφαση ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Κόντε πριν από δυο ημέρες.

Μέτρα από ΕΕ και γειτονικές χώρεςΝωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως οι γαλλικές αρχές απέκλεισαν στον σταθμό λεωφορείων της Περάς στην Λιόν, στην κεντροανατολική Γαλλία, ένα λεωφορείο που προερχόταν από το Μιλάνο, λόγω υποψίας για την παρουσία κρούσματος του νέου κορονοϊού μεταξύ των επιβαινόντων σε αυτό.

Η αστυνομία επιφορτίστηκε με την δημιουργία περιμέτρου ασφαλείας γύρω από το λεωφορείο, οι επιβαίνοντες στο οποίο τέθηκαν σε περιορισμό, δήλωσε εκπρόσωπος της νομαρχιακής Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατή η επικοινωνία με την περιφερειακή υπηρεσία υγείας. Σύμφωνα με τον ιστότοπο πληροφόρησης LyonMag, ένας από τους οδηγούς του λεωφορείου, ιταλικής υπηκοότητας, παρουσίασε ισχυρό βήχα και απομακρύνθηκε με ασθενοφόρο για να υποβληθεί σε εξετάσεις.

Πρόκειται για λεωφορείο της εταιρείας Flixbus, το οποίο αναχώρησε από το Μιλάνο και έκανε στάση στο Τορίνο και την Γκρενόμπλ προτού φτάσει στην Λιόν, διευκρίνισε στο AFP εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε από την πλευρά της πως η ΕΕ δεν εξετάζει ακόμα την αναστολή των ταξιδιών εντός της περιοχής του Σένγκεν ύστερα από την εμφάνιση του ιού στην Ιταλία, αλλά εκπονεί σχέδια έκτακτης ανάγκης.

«Σε ό,τι αφορά διάφορα σενάρια, όπως μια συντονισμένη αναστολή του Σένγκεν, δεν προχωράμε σε αυτό επί του παρόντος, αλλά εργαζόμαστε σε διάφορα σχέδια έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Αργά χθες, η Αυστρία ανέστειλε τα δρομολόγια τρένων στις Άλπεις προς την Ιταλία για περίπου τέσσερις ώρες, πριν ξεκινήσουν και πάλι αφού δύο ταξιδιώτες βρέθηκαν αρνητικοί στον κοροναϊό.

Οι περιορισμοί στα ταξίδια στην περιοχή Σένγκεν θα πρέπει να είναι ανάλογοι και συντονισμένοι μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, δήλωσε η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου. Θα πρέπει επίσης να βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία, δήλωσε η ίδια.

«Προς το παρόν, ο ΠΟΥ δεν έχει συστήσει την επιβολή περιορισμών στα ταξίδια ή το εμπόριο», δήλωσε η Κυριακίδου σε δημοσιογράφους σήμερα, προσθέτοντας ότι αύριο αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) θα μεταβεί στην Ιταλία για να αποτιμήσει την κατάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα