Κορονοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για τους «σιωπηλούς» φορείς του ιού

Στο επίκεντρο των επιστημόνων τα κρούσματα κορονοϊού, που είτε δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα είτε έχουν καθυστερημένα.

Σε γενικό συναγερμό παραμένει η παγκόσμια κοινότητα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο,τα πράγματα φαίνεται να περιπλέκονται. Σε μεγάλη έρευνα του Bloomberg, οι επιστήμονες καλούν για νέες επείγουσες μελέτες για τον προσδιορισμό εκείνου του ποσοστού των ανθρώπων με κορονοϊό που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ή τα εκδηλώνουν καθυστερημένα. Έτσι υπάρχει η ανησυχία ότι ο αριθμός των «σιωπηλών φορέων»

μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί. 

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ισλανδία, η οποία αναφέρει ότι έχει ήδη κάνει τα σχετικά τεστ για κορονοϊό στο υψηλότερο ποσοστό κατοίκων από οποιαδήποτε άλλη χώρα, διαπίστωσε ότι περίπου οι μισοί από αυτούς που έδειξαν θετικό αποτέλεσμα δεν έχουν συμπτώματα του Covid-19, δήλωσε στο BuzzFeed News ο Thorolfur Gudnason, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Ισλανδίας, ενώ το ένα τρίτο των ανθρώπων που είναι θετικοί δείχνουν καθυστερημένα συμπτώματα ή καθόλου, δήλωσε το Sunday China Morning Post, επικαλούμενος διαβαθμισμένα δεδομένα από την κινεζική κυβέρνηση.

Ο υψηλός αριθμός ασυμπτωματικών περιπτώσεων, λοιπόν, μπορεί να περιπλέξει τις προσπάθειες για να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου, επειδή πολλές χώρες δεν ελέγχουν τους πολίτες εκτός αν είναι σοβαρά άρρωστοι. Μια αναφορά από μια κοινή αποστολή ΠΟΥ-Κίνας τον περασμένο μήνα περιέγραψε τις λοιμώξεις αυτές ως «σχετικά σπάνιες» και δεν φαίνεται να αποτελούν σημαντικούς παράγοντες μετάδοσης.

«Είναι όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η εξάπλωση του Covid-19 από άτομα που είναι ασυμπτωματικά ή ήπια συμπτωματικά μπορεί να είναι υπεύθυνα για μεγαλύτερη μετάδοση κάνοντας τον έλεγχο του ιού πιο δύσκολο», δήλωσε ο Scott Gottlieb, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α.

Στη Νότια Κορέα, επίσης, περισσότερο από το 20% των ασυμπτωματικών περιστατικών που αναφέρθηκαν στα κέντρα της χώρας για τον έλεγχο και την πρόληψη ασθενειών δεν εμφάνισαν συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας.

Πολλά επίσης επιστημονικά κείμενα έδειξαν τη δυνατότητα του κορονοϊού να εξαπλωθεί στους ανθρώπους προτού εμφανίσουν τον τυπικό πυρετό, τον βήχα και την κόπωση που σχετίζονται με τη νόσο των πνευμόνων Covid-19.
Ιογενές φορτίο.

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις ή τα ιικά φορτία που εντοπίστηκαν στους ασθενείς - ιδιαίτερα στις μύτες τους - εμφανίστηκαν σύντομα μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων, σύμφωνα με μελέτη γιατρών της Κίνας.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη στο New England Journal of Medicine, διαπίστωσε ότι η αποβολή ιογενούς γενετικού υλικού μοιάζει με εκείνη των ασθενών με γρίπη, αλλά ήταν διαφορετική από εκείνη που παρατηρήθηκε πριν από 17 χρόνια σε ασθενείς με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο ή SARS.

Ένας από τους 18 ασθενείς δεν εμφάνισε συμπτώματα, αλλά το ιικό φορτίο ήταν παρόμοιο με αυτό των συμπτωματικών ασθενών, σύμφωνα με τους ερευνητές, «που υποδηλώνει το δυναμικό μετάδοσης ασυμπτωματικών ή ελάχιστα συμπτωματικών ασθενών».

Τα ευρήματα έδειξαν λοιπόν ότι «η μετάδοση μπορεί να συμβεί νωρίς κατά τη διάρκεια της μόλυνσης και υποδηλώνουν ότι η ανίχνευση και η απομόνωση των περιπτώσεων μπορεί να απαιτούν στρατηγικές διαφορετικές από αυτές που απαιτούνται για τον έλεγχο του SARS», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ιαπωνική έρευνα

Οι ερευνητές στην Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι ο χρόνος που απαιτείται για ένα πρόσφατα μολυσμένο άτομο να μεταδώσει τη λοίμωξη σε άλλο άτομο είναι περίπου 4,6 ημέρες - περίπου μία ημέρα βραχύτερη από τη μέση περίοδο επώασης.

«Αυτό υποδηλώνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό της δευτερογενούς μετάδοσης μπορεί να συμβεί πριν από την έναρξη της ασθένειας», γράφει ο Hiroshi Nishiura και οι συνεργάτες του στην Graduate School of Medicine του Πανεπιστημίου Hokkaido σε μια δημοσίευση που δημοσιεύτηκε στο Διεθνές Περιοδικό για τις Λοιμώξεις.

Τέλος το 86% όλων των λοιμώξεων του Covid-19 ήταν «ορφανά» πριν από την εφαρμογή των ταξιδιωτικών περιορισμών και άλλων ενισχυμένων μέτρων ελέγχου στην Κίνα στις 23 Ιανουαρίου, ανέφεραν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Columbia στο επιστημονικό περιοδικό Science την περασμένη εβδομάδα.

«Αυτό το υψηλό ποσοστό μη καταγεγραμμένων λοιμώξεων, πολλοί από τους οποίους πιθανόν να μην είναι σοβαρά συμπτωματικοί, φαίνεται να έχουν διευκολύνει την ταχεία εξάπλωση του ιού σε όλη την Κίνα», ανέφεραν. Τα ευρήματα εξηγούν την ταχεία γεωγραφική εξάπλωση του ιού «και δείχνουν ότι η συγκράτηση αυτού του ιού θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη».

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα