Κορονοϊός: Έξι στους δέκα θανόντες παρουσίασαν μυοκαρδιακή βλάβη

Μελέτη στην Κίνα έδειξε ότι έξι στα δέκα άτομα που πέθαναν εξαιτίας του κορονοϊού, είχαν παρουσιάσει μυοκαρδιακή βλάβη.

Μελέτη στην Κίνα έδειξε πως έξι στους δέκα νεκρούς από τον κορονοϊό, εμφάνισαν μυοκαρδιακή βλάβη. Το συγκεκριμένο εύρημα της μελέτης, επιβεβαιώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Διευθυντής του Τμήματος Επεμβατικής Καρδιολογίας στο ΓΝΑ

Αλεξάνδρα, Γιάννης Κανακάκης. Ο ίδιος μιλώντας στο πρακτορείο τόνισε πως η μυοκαρδιακή βλάβη προκαλείται από όλες τις λοιμώξεις σε ένα ποσοστό 15%. Επίσης, ότι ο κορονοϊός, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην έκβαση των ασθενών και στην πορεία της νόσου τους.

«Βάσει των στοιχείων που έχουμε μέχρι τώρα από μελέτη στην Κίνα, ανάμεσα στους νοσηλευθέντες με Covid-19, μυοκαρδιακή βλάβη παρουσίασε το 7-17%. Ανάμεσα στους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ το ποσοστό ανέβηκε στο 22%, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς, μυοκαρδιακή βλάβη είχε παρουσιάσει ένα ποσοστό της τάξης του 59%» είπε. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι οι μελέτες στην Κίνα έδειξαν πως «έχει βρεθεί ότι το 16,7% των πασχόντων από κορονοϊό, παρουσίασε σημαντικές αρρυθμίες, ενώ ένα 7% των θανάτων οφειλόταν σε μυοκαρδίτιδα».

Ποιοι καρδιολογικοί ασθενείς είναι πιο ευάλωτοιΑσθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, είτε αυτή οφείλεται σε στεφανιαία νόσο ή σε διατατική μυοκαρδιοπάθεια, ή σε βαλβιδοπάθεια σοβαρού βαθμού.Ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες (διορθωμένες χειρουργικά ή όχι) και ιδιαίτερα αυτοί που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πχ δύσπνοια ή αρρυθμίεςΌσοι έχουν περάσει έμφραγμα πρόσφατα, και ιδιαίτερα όσοι έχουν περάσει έμφραγμα το τελευταίο έτος.Όσοι έχουν ιστορικό μυοκαρδίτιδας με αρρυθμίεςΌσοι έχουν μη ρυθμιζόμενο σακχαρώδη διαβήτη, συνδυαζόμενο με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως κάπνισμα, υπέρταση, υπελιπιδαιμία.Οι ασθενείς που έχουν χρόνιο καρδιολογικό πρόβλημα, το οποίο συνυπάρχει με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή ΧΑΠ.Συστάσεις προς τους ασθενείς

Ο κ. Κανακάκης εφιστά την προσοχή στους καρδιολογικούς ασθενείς και επαναλαμβάνει τις συστάσεις που ήδη έχει εκδώσει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία:

Ακολουθούμε τις γενικές οδηγίες για την αποφυγή προσβολής και μετάδοσης από τον ιό. (Μένουμε σπίτι, πλένουμε χέρια κλπ).Δεν επισκεπτόμαστε νοσοκομεία και ιατρεία αν δεν έχουμε συμπτώματαΑναβάλλουμε τον τακτικό έλεγχο για τους επόμενους μήνες.Η συνταγογράφηση μπορεί να λαμβάνεται από συγγενικό πρόσωπο αλλά οσονούπω θα έχουμε και την άυλη.Δεν αλλάζουμε φαρμακευτική θεραπεία για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης εφόσον αυτή ελέγχεται.Οι συστάσεις τόσο της Ελληνικής όσο και της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος αλλαγής φαρμακευτικής θεραπείας, όταν ρυθμίζονται οι παράγοντες κινδύνου (πχ υπέρταση, υπεριπιδαιμία).Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια να φροντίζουν να μένουν καλά ρυθμισμένοι, να παίρνουν τη σωστή θεραπεία, να ελέγχουν το βάρος τους, και την κατανάλωση άλατος, προκειμένου να αποφευχθούν νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Διαβάστε ακόμη:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Έξι,koronoios, exi