Κορονοϊός: Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο από τους επιστήμονες

 Κορονοϊός: Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο από τους επιστήμονες - Καλά νέα από την Αυστραλία - Ρώσος ειδικός αναφέρεται στα χρονικά περιθώρια

Συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα λόγω του κορονοϊού, με τους νεκρούς στην Κίνα να είναι πλέον 132 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 5.974.

Στη μάχη της παρασκευής του εμβολίου έχουν μπει οι κρατικές υπηρεσίες των μεγάλων ισχυρών κρατών, ενώ σε αυτήν την προσπάθεια συνδράμουν και διάφορες εταιρείες - κολοσσοί.

Ομάδα επιστημόνων

στην Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι καλλιέργησε με επιτυχία μια εργαστηριακή εκδοχή του νέου κορονοϊού, η οποία είναι η πρώτη που δημιουργήθηκε εκτός Κίνας, σημειώνοντας ότι το επίτευγμα αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να επιταχυνθεί η δημιουργία εμβολίου.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Λοιμώξεων και Ανοσίας Πίτερ Ντόχερτι στην Μελβούρνη ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν το δείγμα αυτό, το οποίο δημιουργήθηκε από έναν ασθενή που είχε προσβληθεί, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και σε εργαστήρια στον κόσμο.

«Αυτό είναι ένα βήμα, είναι ένα κομμάτι του παζλ με το οποίο συμβάλαμε», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου αυτού Μάικ Κάτον σε δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι η εξέλιξη αυτή από μόνη της δεν θα αντιστρέψει την πορεία των γεγονότων στην μάχη κατά του νέου ιού.

Ο νέος κορονοϊός ξέσπασε στην πόλη Ουχάν στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019. Μολονότι η Κίνα έχει προχωρήσει έκτοτε στον αποκλεισμό του μεγαλύτερου μέρους της επαρχίας Χουμπέι, στην οποία βρίσκεται η Ουχάν και η οποία έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό με την Ιταλία, ο νέος κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από δώδεκα χώρες από τη Γαλλία ως τις ΗΠΑ.

Εργαστήριο στην Κίνα έχει ήδη επιτύχει την καλλιέργεια του ιού, αλλά έχει μοιραστεί μόνον την γονιδιακή αλληλουχία του, όχι το ίδιο το δείγμα, μετέδωσε το δίκτυο Australian Broadcasting Corp.

Η Ρέινα Μακεντάιρ, η οποία διαχειρίζεται το Ερευνητικό Πρόγραμμα Βιοασφάλειας του Ινστιτούτου Κέρμπι, δήλωσε ότι η καλλιέργεια και η ανταλλαγή του δείγματος του νέου κοροναϊού θα επισπεύσει τη δημιουργία πιθανών εμβολίων, καθώς θα καταστεί δυνατή η δοκιμή φαρμάκων σε ζώα.

«Περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καλλιεργήσουν τον ιό, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πληροφορία για να φτιάξουν φάρμακα, εμβόλια και να προσδιορίσουν καλύτερα την φύση του ιού και της μετάδοσής του», δήλωσε η Μακεντάιρ τηλεφωνικώς στο Reuters.

Το δείγμα αυτό, που καλλιέργησαν στην Αυστραλία, μπορεί εκτός από την συμβολή του στην δημιουργία εμβολίου να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία μιας εξέτασης αντισωμάτων, η οποία θα επιτρέψει τον εντοπισμό του ιού σε ασθενείς που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ντόχερτι.

«Το να έχουμε τον πραγματικό ιό σημαίνει ότι τώρα έχουμε την δυνατότητα να εκτιμήσουμε πραγματικά την εγκυρότητα και να επαληθεύσουμε όλες τις μεθόδους εξέτασης», σημείωσε παράλληλα ο Τζούλιαν Ντρους, επικεφαλής του εργαστηρίου ταυτοποίησης ιών του ινστιτούτου.

Η Κίνα επιβεβαίωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών στη χώρα αυξήθηκε χθες σε 132, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 5.974. Ο ιός εξαπλώνεται με τα σταγονίδια από τον βήχα ή το φτέρνισμα και η περίοδος επώασής του υπολογίζεται σε έως και 14 ημέρες.

Το Ινστιτούτο Πίτερ Ντόχερτι αποτελεί κοινό εγχείρημα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και του Βασιλικού Νοσοκομείου της Μελβούρνης. Το Ινστιτούτο Κέρμπι συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ο ιός θα διαδίδεται για άλλες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με Ρώσο ειδικό

Ο κορονοϊός 2019-nCoV θα συνεχίσει να διαδίδεται για άλλες δύο εβδομάδες, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Σεργκέι Νετέσοφ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιο-Νανοτεχνολογίας, Μικροβιολογίας και Ιολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ.

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή έχει ως εξής [...] ο ιός είναι λιγότερο παθογόνος από εκείνον που προκάλεσε την άτυπη πνευμονία το 2003, καθώς το ποσοστό των θανάτων είναι μικρότερο από 5%. Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης είναι πιθανό να αυξηθεί για άλλη μία ή δύο εβδομάδες», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον Νετέσοφ, η Ρωσία έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και η ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένη απ' ό,τι ήταν στη διάρκεια του ξεσπάσματος της άτυπης πνευμονίας το 2003. «Αυτός ο ιός είναι πολύ διαφορετικός από τον ιό της γρίπης επειδή η περίοδος επώασής του είναι μεγαλύτερη και γι' αυτό μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που είναι φορείς του ιού, αλλά δεν έχουν ακόμη ασθενήσει», εξήγησε ο ειδικός.

Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται για την παρασκευή του εμβολίου

Η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται από κοινού για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού και το Πεκίνο έχει παραδώσει το γονιδίωμα του ιού στη Μόσχα, ανέφερε σήμερα το ρωσικό προξενείο στην πόλη Γκουανγκζού της Κίνας.

«Ρώσοι και Κινέζοι ειδικοί έχουν ξεκινήσει την παρασκευή ενός εμβολίου», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το προξενείο.

Η Ρωσία δεν έχει επιβεβαιώσει κρούσματα του νέου κορονοϊού.

Ωστόσο η Μόσχα έχει ξεκινήσει να ελέγχει όλους τους Ρώσους τουρίστες που επιστρέφουν από την Κίνα ώστε να εντοπίσει πιθανά κρούσματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας των καταναλωτών.

Η υπηρεσία ξεκίνησε να διενεργεί τους ιατρικούς ελέγχους την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε η ίδια.

132 νεκροί, 6.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας του νέου κορονοϊού σε όλη την επικράτεια της χώρας της Ασίας αυξήθηκε σε 132 ενώ επιβεβαιώθηκαν 1.459 νέα κρούσματα ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανερχόταν σε 5.974 ως χθες το βράδυ, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Εθνική Επιτροπή Υγεία.

Ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων ανερχόταν σε 9.239, κατά την ίδια πηγή.

Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν πως το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό ξεπέρασε αυτόν των κρουσμάτων του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ).

Τέσσερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γερμανία

Τέσσερα είναι μέχρι στιγμής τα εξακριβωμένα περιστατικά ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον νέο κινεζικό κορονοϊό στη Γερμανία. Όλοι οι ασθενείς εργάζονται στο ίδιο τμήμα της εταιρίας εξαρτημάτων αυτοκινητοβιομηχανίας Webasto, η οποία έχει έδρα το Λάντσμπεργκ της Βαυαρίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βαυαρικού υπουργείου Υγείας, ο 33χρονος άνδρας που διαγνώσθηκε ήδη προχθές (Δευτέρα) το βράδυ, θεωρείται ότι επιμολύνθηκε από τον ιό από Κινέζα συνεργάτιδα, η οποία είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στην Γερμανία κατά το διάστημα 18η-23η Ιανουαρίου. Η ίδια παρουσίασε συμπτώματα της νόσου κατά την επιστροφή της στην Κίνα, αλλά διαγνώστηκε μόλις τρεις μέρες μετά, όπως και οι γονείς της.

Οι γερμανικές υγειονομικές αρχές εξέτασαν περίπου 40 άτομα του στενού επαγγελματικού και οικογενειακού περιβάλλοντος του εργαζόμενου και σε αυτόν τον κύκλο ανήκουν οι υπόλοιποι τρεις άλλοι ασθενείς.

Η εταιρία Webasto αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας της τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, ενώ ακύρωσε όλα τα ταξίδια εργαζομένων της από και προς την Κίνα, όπου διατηρεί 13 εργοστάσια, ένα εκ των οποίων στην περιοχή της πόλης Ουχάν, που είναι το επίκεντρο του κοροναϊού.

Στο μεταξύ ύποπτο περιστατικό εξετάζεται στην Βρέμη, όπου 47χρονος εμφάνισε προβλήματα του αναπνευστικού και υψηλό πυρετό, ενώ εργαζόταν στο ναυπηγείο της πόλης μαζί με εργάτες που είχαν φθάσει τις προηγούμενες ημέρες από την Κίνα. Τόσο ο άνδρας, όσο και οι συνεργάτες του έχουν τεθεί προληπτικά σε καραντίνα, ενώ το απόγευμα σήμανε για λίγη ώρα συναγερμός στο λιμάνι της πόλης. Δέκα ακόμη περιστατικά εξετάστηκαν στην Κάτω Σαξονία, μεταξύ προσώπων που είχαν επισκεφθεί την Κίνα, χωρίς ωστόσο να βρεθεί κάποιος φορέας του κορονοϊού.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες, εκφράζοντας μεν κατανόηση για την αγωνία τους, αλλά τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος για υπερβολική ανησυχία», παρά το γεγονός ότι τα ύποπτα περιστατικά αναμένεται να αυξηθούν.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Υγείας είναι η υποχρέωση των κυβερνητών αεροσκαφών που φθάνουν στην Γερμανία από την Κίνα να αναφέρουν στον πύργο ελέγχου την κατάσταση της υγείας των επιβατών και η απαίτηση προς τους επιβάτες να συμπληρώνουν ειδικό έντυπο και να δηλώνουν πού θα βρίσκονται τις προσεχείς 30 ημέρες.

Η εξάπλωση του κορονοϊού φαίνεται ταυτόχρονα ότι επηρεάζει ήδη το παγκόσμιο εμπόριο. «Ο κορονοϊός θα μπορούσε να επηρεάσει όχι μόνο το διμερές εμπόριο με την Κίνα, αλλά και το παγκόσμιο εμπόριο», προειδοποίησε ο Πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) Μάρτιν Βανσλέμπεν, μιλώντας στα έντυπα του Ομίλου Funke.

Keywords
Τυχαία Θέματα