Κορονοϊός: 31 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 495 στο σύνολο

Τον απολογισμό του τελευταίου 24ωρου έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Ο συνολικός αριθμός των διεγνωσμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον σε 495. Ποια νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς.

31 νέα κρούσματα κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν στην Ελλάδα το απόγευμα της Παρασκευής, με τον συνολικό αριθμό να διαμορφώνεται

πλέον σε 495.

Από αυτά, τα 84 είναι «απροσδιόριστης πηγής», σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, δηλαδή δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς κόλλησαν.

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας για τον Covid-19 πρόσθεσε πως οι νοσηλευόμενοι είναι 90 και ότι εξ αυτών οι 20 είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. 

Μέσος όρος ηλικίας των ασθενών είναι τα 72 έτη, σημείωσε, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς εξακολουθούν να εντοπίζονται στην Αθήνα.

Παράλληλα, οι υγειονομικές αρχές έχουν προχωρήσει σε 7.200 ελέγχους, ενώ 19 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας τρεις θάνατοι κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο, δύο στην Αθήνα και ένας στην Κοζάνη. Νωρίτερα την Παρασκευή είχε γίνει γνωστό πως στη λίστα των θυμάτων προστέθηκαν δύο ασθενείς μεγάλης ηλικίας, γεγονός που ανεβάζει του νεκρούς από τον Covid-19 στη χώρα μας στους 9.

«Σταθερή η πορεία της νόσου»

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι το κύριο μήνυμα είναι «μένω στο σπίτι αν έχω ήπια συμπτώματα, δεν υπάρχει ανάγκη εργαστηριακού ελέγχου σε νέους, υγιείς αλλά και όσους έχουν ήπια συμπτώματα».

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της επιδημίας, ο Σ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι «η πρόβλεψή μας παραμένει σταθερή για την πορεία της νόσου στην πατρίδα μας. Το αν αυτό αλλάξει εξαρτάται από την ακρίβεια με την οποία θα εφαρμόσουμε τα μέτρα του αυτοπεριορισμού».

Εξήγησε ότι σε δυο εβδομάδες θα έχουμε ακριβή εικόνα της κατάστασης και είπε ότι δυο παραμένουν οι στόχοι του σχεδιασμού, να μην νοσήσουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου και να μην νοσήσουμε όλοι μαζί.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι χθες, Πέμπτη, είχαν αναφερθεί 464 κρούσματα συνολικά με 16 άτομα να νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). 

Έκκληση Τσιόδρα προς τους εκδρομείς

«Δεν μπορεί να έχουμε περίπτωση στα Δωδεκάνησα και η μόνη επαφή με τη νόσο να είναι επισκέπτης από την Αθήνα», τόνισε εξάλλου ο ειδικός λοιμωξιολόγος.

«Το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην έρθετε με κανέναν σε επαφή εκεί που ταξιδεύετε. Δεν είναι διακοπές. Αυτές οι συμπεριφορές δυσκολεύουν την προσπάθειά μας. Πόσες φορές πρέπει άραγε να το ξαναπώ», συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.

Νέα μέτρα

Σε δηλώσεις προέβη στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.

Ο ίδιος ανακοίνωσε το κλείσιμο των λαϊκών για αύριο Σάββατο, ενώ πρόσθεσε πως τη Δευτέρα θα λειτουργήσουν με τους μισούς παραγωγούς και με απόσταση.

Ο κ. Χαρδαλίας ανακοίνωσε επίσης πως απαγορεύεται ο απόπλους και κατάπλους των σκαφών αναψυχής.

«Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μια ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Κάποιοι συμπολίτες μας δεν το τηρούν και νομίζουν ότι είναι ώρα εκδρομής στο χωριό ή το εξοχικό. Η πλειοψηφία τηρεί τους κανόνες αλλά κάποιοι δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά. Θα τονίσω ότι από εμάς και την συμπεριφορά μας θα εξαρτηθεί αν η κυβέρνηση θα πάρει πιο δραστικά μέτρα».

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα