Κορονοϊός: 117 νεκροί, 10 νέα κρούσματα - 2.245 στο σύνολό τους

Στα 2245 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωτήρη Τσιόδρα.

 

Στα 10 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, κατά τον απολογισμό του τελευταίου 48ωρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωτήρη Τσιόδρα οι νεκροί το τελευταίο διήμερο είναι είναι 116, ενώ προστέθηκε ένας ακόμη νεκρός στο ΑΧΕΠΑ,

αργά το απόγευμα της Δευτέρας και τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 2.245, με το 56% να είναι άνδρες. 

Επίσης 61 άτομα παραμένουν στην ΜΕΘ, με μέση ηλικία τα 68 έτη, ενώ το 84% έχει υποκείμενο νόσημα. 

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα 44 εξήλθαν από τις ΜΕΘ.

«Καλοκαίρι με απόσταση, δεν έχει έρθει η ώρα για τα μπάνια. Η λειτουργία των καταστημάτων προέχει και όταν μας το επιτρέψουν οι αριθμοί θα επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, με τις δικές μας προτεραιότητες. Πάμε βήμα - βήμα, με προστασία την δημόσια υγεία», συμπλήρωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Έχουμε περιορίσει δραστικά τη διασπορά και σε RO είμαστε 0,6 και κάτω. Νομίζω φαίνεται και στους αριθμούς», επεσήμανε. 

«Θα συλλέξουμε στοιχεια γιατι κάποιοι οργανισμοί αντιδρούν καλύτερα και κάποιοι όχι. Θα δούμε αν εχει να κάνει με τα γονίδια του ασθενούς και τις θεραπευτικές αγωγές. Κάθε άνθρωπος ειναι κάτι το διαφορετικό και μελετούμε και το DNA» υπογράμμισε με νόημα. 

Από τον πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιά ειπε ότι κάναμε ένα βήμα μπροστά με τον ελληνικό λαό να τηρεί τα μέτρα την Μεγάλη Εβδομάδα με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Για τα περιοριστικά μέτρα είπε ότι ισχύουν κανονικά έως τις 27 του μηνός και η κυβέρνηση μελετά το σχέδιο για να ξεκινήσει η άρση βήμα - βήμα. «Τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο έως και τις 27 Απριλίου καθώς ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει» τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς και σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τη σταδιακή άρση των μέτρων στη χώρα μας όπως και στην ΕΕ, αλλά όπως υπογράμμισε η όποια άρση θα ξεκινήσει βήμα - βήμα όταν κριθεί ότι δεν υπάρχουν οι λόγοι που τα επέβαλαν. «Τα δεδομένα μας δείχνουν πότε και πως θα το κάνουμε» ανέφερε και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει «έγκαιρη ενημέρωση. Τίποτα δεν έχει κριθεί και δεν χρειάζεται εφησυχασμός».

Ελπίδες από την κολχικίνη

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλες ελπίδες για την αντιμετώπιση των επιπλοκών του κορονοϊού σε καρδιά και πνεύμονες, δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα σε 60 Έλληνες ασθενείς που πήραν κολχικίνη.

Όπως αποκαλύπτει ο καθηγητής καρδιολογίας Χ. Στεφανάδης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τα στοιχεία που είχαμε επεξεργαστεί μέχρι χθες το βράδυ, είναι πολύ ενθαρρυντικά. Οι δείκτες φλεγμονής CRP πέφτουν στατιστικά σημαντικά. Τα ηωσινόφυλα πέφτουν. Επίσης, πέφτουν δείκτες όπως η Τροπονίνη που υποδηλώνει βλάβη στο μυοκάρδιο. Όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βοηθητικό φάρμακο για τους ασθενείς με κορονοϊό οι οποίοι κινδυνεύουν από καταστροφικές επιπλοκές, όπως είναι η κατάρρευση του μυοκαρδίου και του πνεύμονα».

Η διπλή τυφλή μελέτη παρατήρησης, ξεκίνησε πριν από 2 εβδομάδες στη χώρα μας. Σε αυτή συμμετέχουν 120 ασθενείς από τους οποίους 60 λαμβάνουν Κολχικίνη, συμπληρωματικά με την φαρμακευτική τους αγωγή ( κοκτέιλ φαρμάκων ) και άλλοι 60 που δεν λαμβάνουν το γνωστό αυτό φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση της περικαρδίτιδας, φλεγμονής του μυοκαρδίου. «Τα πρώτα στοιχεία από του ασθενείς μας στην Ελλάδα είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς παρατηρήσαμε μείωση της φλεγμονής», τονίζει ο κ. Στεφανάδης.

Στο ερώτημα αν η κολχικίνη θα βοηθήσει ασθενείς με κορονοϊό που έχουν συνοδά προβλήματα με την καρδιά ή όλους τους ασθενείς που νοσούν βαριά, ο κ. Στεφανάδης ήταν ξεκάθαρος: «Η μελέτη σχεδιάσθηκε για να δει τι γίνεται με αυτούς που νοσηλεύονται για κορονοϊό και έχουμε υπόνοια ή έκδηλη προσβολή της καρδιάς. Αλλά εάν συμβαίνει αυτό που παρατηρούμε, δηλαδή ότι ρίχνει την φλεγμονή, πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί και προληπτικά. Το δεδομένο μας αυτή τη στιγμή είναι ότι νοσοκομειακοί ασθενείς που παίρνουν και κολχικίνη, καταγράφουν σημαντικά στατιστική μείωση της φλεγμονής σε σχέση με αυτούς που δεν παίρνουν, ανεξάρτητα από το αν είχαν προβλήματα καρδιάς.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα