Κορονοϊός - ECDC: Νέες οδηγίες για τη χρήση μάσκας από τους πολίτες

Συνεχίζεται το debate για τη γενικευμένη ή μη χρήση της απλής μάσκας στους πολίτες, στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με την τελευταία σύσταση από το ECDC η Ε.Ε. μοιάζει να αλλάζει τη μέχρι τώρα θέσή της. Υπέρ και το CDC, αρνητικός παραμένει ο ΠΟΥ.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ή ECDC, η ανεξάρτητη υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ως αποστολή της την ενίσχυση της άμυνας της Ευρώπης κατά των μολυσματικών ασθενειών, γνωμοδότησε την Τετάρτη αναφορικά με την χρήση μάσκας προσώπου για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού στην κοινότητα.

Σύμφωνα

με τα συμπεράσματα της έκθεσης που εξέδωσε ο οργανισμός:

Η χρήση μάσκας προσώπου από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι της χρήσης της στην κοινότητα.Η χρήση μάσκας προσώπου στο κοινό μπορεί να χρησιμεύσει ως μέσο για τη μείωση της εξάπλωσης της λοίμωξης στην κοινότητα, ελαχιστοποιώντας την έκκριση σταγονιδίων αναπνοής από μολυσμένα άτομα που δεν έχουν αναπτύξει ακόμη συμπτώματα ή που παραμένουν ασυμπτωματικά. Δεν είναι γνωστό κατά πόσο η χρήση μάσκας μπορεί να προσφέρει στην μείωση της εξάπλωσης σε συνδυασμό και με άλλα αποτρεπτικά μέτρα.Η χρήση μάσκας προσώπου στην κοινότητα θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη, ιδιαίτερα στις επισκέψεις σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο, όπως μανάβικα, εμπορικά κέντρα ή κατά τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς κ.λπ.Η χρήση μη ιατρικών μασκών προσώπου από διάφορα υλικά θα μπορούσε να εξεταστεί, ιδίως εάν - λόγω προβλημάτων εφοδιασμού - οι ιατρικές μάσκες προσώπου πρέπει να έχουν προτεραιότητα για να χρησιμοποιηθούν ως προστατευτικός εξοπλισμός από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. 

Ωστόσο, «η χρήση μάσκας προσώπου στην κοινότητα θα πρέπει να θεωρείται μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο και όχι ως αντικατάσταση των καθιερωμένων προληπτικών μέτρων», όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, η σχολαστική υγιεινή των χεριών και η αποφυγή επαφής των χεριών μας με το πρόσωπο, τη μύτη, τα μάτια και το στόμα.

Το ECDC προσθέτει ότι «η κατάλληλη χρήση μάσκας προσώπου είναι το κλειδί για την αποτελεσματικότητα του μέτρου» και ότι αυτή «μπορεί να βελτιωθεί μέσω εκπαιδευτικών εκστρατειών».

Τέλος, «οι προτάσεις για χρήση μάσκας από την κοινότητα πρέπει να λάβουν υπόψη τα αποθέματα, την έλλειψη στοιχείων και τις πιθανές παρενέργειες».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παραπάνω συστάσεις, κατά τις οποίες το ECDC «δείχνει» να ευθυγραμμίζεται με το αμερικανικό CDC, καθώ και ότι η ανακοίνωσή του έρχεται ένα 24ωρο αφότου ο ΠΟΥ επικαλέστηκε νέα στοιχεία κατά τα οποία η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους δεν συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, όπως και ότι η μάσκα δεν επαρκεί για την προστασία των υγιών ανθρώπων.

Με τα δεδομένα σε κάθε χώρα να διαφέρουν αλλά και τις νέες έρευνες που έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας, το... debate για τη γενικευμένη χρήση ή μη της μάσκας αναμένεται να συνεχιστεί.

Διαβάστε όλη την έκθεση του ECDC εδώ.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός - ECDC, Νέες,koronoios - ECDC, nees