Κοινωνικό μέρισμα: Οι πιθανότητες να μοιραστούν 1.000 ευρώ τα Χριστούγεννα

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αποφασίσει η κυβέρνηση για το κοινωνικό μέρισμα του 2019. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να δώσει το επίδομα σε ορισμένους συνταξιούχους και σε ανθρώπους με ιδιαίτερα χαμηλό εισόδημα, ωστόσο ακόμη είναι ανοιχτό το ποσό που θα μοιραστεί, γεγονός που δεν επιτρέπει να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον Γιώργο Αυτιά, στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στο κοινωνικό μέρισμα και επεσήμανε ότι θα δοθεί ότι στοχευμένα και με έμφαση

στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

«Θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις πολιτικές μας και δεν είναι σκοπός μου να κάνω ψηφοθηρική πολιτική. Θέλω αυτά που θα δώσω να πιάσουν τόπο. Πάντα έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών για το 2020», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Όπως είπε «η κυβέρνηση αυτή έχει σχέδιο, ανακουφίζει τους πιο αδύναμους, κινητοποιεί παραγωγικές δυνάμεις και αντιμετωπίζει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στρέβλωση της ελληνικής κοινωνίας».

Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής το ποσό που πάει για κοινωνικό μέρισμα είναι ανάμεσα στα 200 με 400 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό δεν επιτρέπει πολλές κινήσεις στην κυβέρνηση.Θα το μοιράσει με εξαιρετικά αυστηρά κριτήρια, καθώς είναι ένα, σχετικά με τα προηγούμενα έτη, μικρό ποσό, οπότε θα το πάρουν λίγοι.

Σε περίπτωση που θελήσει να ανοίξει τη βεντάλια των παροχών και να δώσει κοινωνικό μέρισμα σε περισσότερους τότε τα ποσά θα είναι μικρά.

Σε κάθε περίπτωση δεν φαίνεται να βγαίνει ο λογαριασμός για να μοιραστούν ποσά της τάξεως των 1.000 ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα ή και περισσότερα όπως έγινε τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας σε τηλεοπτική συνέντευξη, σύμφωνα με τις οποίες οι συνθήκες ωριμάζουν ώστε το 2020 μαζί με τους θεσμούς να εξεταστεί η μείωση των δημοσιονομικών στόχων.

«Θέλουμε να είναι στο 2% από το 2021 το πλεόνασμα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί εφάπαξ.

Ο βασικός σχεδιασμός είναι το κοινωνικό μέρισμα να χορηγηθεί:

Στους χαμηλοσυνταξιούχους

Στους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους, χαμηλόμισθους, δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.

Σε ανοιχτή γραμμή με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σχετικά με το «πώς θα μπορούσε να δοθεί ορθολογικά ένα υπερπλεόνασμα» βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανέφερε αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, με φόντο την έγκριση του Προϋπολογισμού του 2020 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την επισήμανσή της στις Φθινοπωρινές Οικονομικές Προβλέψεις ότι δεν υπάρχουν «επαρκείς λεπτομέρειες» για ενδεχόμενο κοινωνικό μέρισμα από το φετινό υπερπλεόνασμα.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το πρωτογενές πλεόνασμα, υπό τα σημερινά δεδομένα και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η διανομή κοινωνικού μερίσματος, θα ανέλθει στο 3,8% του ΑΕΠ. Η πρόβλεψη αυτή είναι οριακά υψηλότερη από εκείνη του υπουργείου Οικονομικών (3,7% του ΑΕΠ) στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 το οποίο εστάλη στις Βρυξέλλες.

«Στο τέλος Νοεμβρίου θα δούμε τα στοιχεία. Αν υπάρχει υπερπλεόνασμα, θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός πώς θα διατεθεί», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στη βελγική πρωτεύουσα.

Εάν επιβεβαιωθούν τα προσωρινά στοιχεία για υπέρβαση του φετινού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 500-600 εκατ. ευρώ, τότε η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να κρατήσει ένα «μαξιλάρι» έως 200 εκατ. ευρώ για έκτακτες ανάγκες και να διαθέσει το υπόλοιπο ποσό είτε για εφάπαξ ενίσχυση ευπαθών ομάδων, είτε για την καταβολή μέρους των αναδρομικών σε συνταξιούχους είτε για δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα