Κοινωνικό μέρισμα: Η πικρή αλήθεια για τα ποσά, τους δικαιούχους και την απόφαση

Διαβάστε ποια είναι η αλήθεια για το κοινωνικό μέρισμα, που όπως φαίνεται θα δοθεί το 2019. Τι ξέρουμε μέχρι σήμερα για τα ποσά και τους δικαιούχους, αλλά και για τις κρίσιμες αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση.

Το κοινωνικό μέρισμα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας εδώ και ένα μήνα, από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης είπαν ότι θα δώσουν κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα.

Ήδη

είμαστε στα μέσα του Νοεμβρίου και όλοι γνωρίζουν μόνο ένα πράγμα. Απλά ότι θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα.

Από εκεί και πέρα η αλήθεια είναι ότι κανείς - ούτε οι υπουργοί - δεν ξέρει ποιοι θα το πάρουν, με ποια κριτήρια και βέβαια ποια ποσά θα λάβουν. 

Ωστόσο, αυτό που είναι επίσης αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση και οι υπουργοί δημιουργήσαν προσδοκίες στους πολίτες. Κυρίως στα νοικοκυριά που πήραν πέρσι, αλλά και το 2017 το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα. Προσδοκία λοιπόν ότι θα το πάρουν και φέτος.

Για να γίνει αυτό, για να πάρουν δηλαδή κοινωνικό μέρισμα όσοι πήραν και πέρσι, αλλά και για να λάβουν ανάλογα ποσά στον λογαριασμό τους, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει κάπου στο 1 δισ. ευρώ.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό είναι δύσκολο έως και απίθανο να γίνει. Απλά αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων να υπάρξει ένα ποσό της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ για κοινωνικό μέρισμα.

Και ερχόμαστε εδώ στην δεύτερη αλήθεια, που είναι και η πικρή, όπως γράφει ο τίτλος του άρθρου. 

Η πικρή λοιπόν αλήθεια είναι ότι αν τελικά εξασφαλιστούν 400 εκατ. ευρώ, τότε η κυβέρνηση έχει να πάρει μια κρίσιμη απόφαση.

Η κρίσιμη λοιπόν απόφαση είναι, όπως γράφει και ο τίτλος του άρθρου, ποιοι θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα. 

Αν πάμε στη λογική που ίσχυε πέρσι, τότε και πάλι 1 εκατ. νοικοκυριά θα πάρουν μέρισμα. Όμως θα πάρουν περίπου το 40% των χρημάτων, σε σχέση με πέρσι. 

Μια τέτοια εξέλιξη θα πέσει λίγο... βαριά στην κυβέρνηση.

Αν πάλι αποφασιστεί ότι θα μπουν αυστηρά κριτήρια και θα το πάρουν οι μισοί σε σχέση με πέρσι, αλλά θα πάρουν περίπου τα ίδια ποσά, τότε πάλι η απόφαση αυτή πέφτει κάπως βαριά στην κυβέρνηση.

Τρίτος δρόμος δεν φαίνεται να υπάρχει, ενώ όλα όσα γράφονται για τα κριτήρια που θα ισχύσουν φέτος δεν έχουν καμία βάση. Και ο λόγος είναι απλός. Η κυβέρνηση ακόμη δεν ξέρει πόσα λεφτά μπορεί να μοιράσει. Άρα δεν ξέρει και σε πόσους μπορεί να τα δώσει.

Όπως και να έχει, πάντως, η αλήθεια είναι ότι καλλιεργήθηκαν πολλές προσδοκίες για έναν καλό μποναμά τα Χριστούγεννα. Μένει να δούμε ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις, αλλά και πώς θα χειριστεί συνολικά το θέμα η κυβέρνηση. 

Λίγο υπομονή και μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα