Κοινωνικό μέρισμα: Δυσάρεστες εξελίξεις για δικαιούχους και ποσά

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα του 2019, για το ποσό που θα μοιραστεί και για τους δικαιούχους, ωστόσο όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν τους πολίτες.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα, όμως ο πρωθυπουργός δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για τους δικαιούχους και τα ποσά. 

Προανήγγειλε μόνο τη διανομή του μερίσματος στο τέλος του έτους «στοχευμένα και με έμφαση στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».

Πηγές

από το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες για την πορεία των εσόδων, αλλά φαίνεται ότι τελικά το ποσό που θα δοθεί για το μέρισμα δεν θα έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ. Η πλήρης εικόνα των εσόδων του Οκτωβρίου θα αποτυπωθεί στις πρώτες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα.

Αρμόδιοι αράγοντες χαμηλώνουν τον πήχη των μεγάλων προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν ιδίως μετά την πρόβλεψη της Standard and Poor’s για πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ φέτος. Η επιβεβαίωση μιας τέτοιας πρόβλεψης θα οδηγούσε σε υπερπλεόνασμα της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα διανομής μερίσματος ακόμα και 1 δισ. ευρώ.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επιμένει στην πρόβλεψη η οποία έχει εγγραφεί στον προσχέδιο προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ αν και η Κομισιόν εμφανίζεται πιο αισιόδοξη βάζοντας τον πήχη στο 3,8%. Τα μεγέθη αυτά υποδεικνύουν ένα εύρος δημοσιονομικού χώρου μεταξύ 350 εκατ. ευρώ και 550 εκατ. ευρώ αν και το προηγούμενο διάστημα υπήρχε αισιοδοξία για ακόμα καλύτερες επιδόσεις.

Κατά συνέπεια θα υπάρξει ένας δημοσιονομικός χώρος της τάξεως των 500 εκατ. και το μέρισμα που θα δοθεί θα είναι 200 εκατ. ή και λίγο χαμηλότερα.

Όπως είναι φυσικό τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι, αλλά και ποιοι θα είναι δικαιούχοι θα εξαρτηθεί από το συνολικό ποσό που θα μοιράσει η κυβέρνηση ως κοινωνικό μέρισμα.

Το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει τις επόμενες ημέρες τους τελικούς λογαριασμούς για το πλεόνασμα καθώς οι όποιες αποφάσεις διανομής κοινωνικού μερίσματος θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου.

Η εικόνα για το 2018 ήταν διαφορετική. Το κοινωνικό μέρισμα τότε ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ και δόθηκαν μεγάλα ποσά σε πολλούς δικαιούχους.

Πέρσι πληρώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου. Ξεκινούσε από τα 200 και έφτανε τα 1.200 ευρώ. Τα νοικοκυριά έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα ήταν περίπου 1,4 εκατ. νοικοκυριά και αντίστοιχα 3.500.000 ωφελούμενοι.

Το βασικό κριτήριο που είχε ληφθεί υπόψη για την εξασφάλιση του δικαιώματος καταβολής του κοινωνικού μερίσματος ήταν το ετήσιο εισόδημα με όριο τα 9.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος έως τα 27.000 ευρώ.

Άγαμος με εισόδημα 9.000 πέρυσι έλαβε 200 ευρώ. Νοικοκυριό με πέντε ή και περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και έξι ή περισσότερα ανήλικα μέλη πέρυσι έλαβε 1.200 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση.

Keywords
Τυχαία Θέματα