Κωδικός «Χαρτούμ»: Η «δια πυρός και σιδήρου» απομάκρυνση των Ελλήνων - Αγωνία για τους εγκλωβισμένους της Μητρόπολης

Εν μέσω πυρών και λυσσαλέων μαχών, οι χώρες απομακρύνουν τους υπηκόους του από το Σουδάν. Ασφαλές καταφύγιο βρήκαν 8 Έλληνες στο Τζιμπουτί. Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις.Με λεπτομερή και ριψοκίνδυνα σχέδια η μία μετά την άλλη χώρα στήνουν επιχειρήσεις εκκένωσης των υπηκόων τους από το Σουδάν, όπου μαίνεται ο εμφύλιος εδώ και περίπου 10 μέρες. Από…

Η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και δύο τραυματίες, αποχώρησε χθες από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Τζιμπουτί και από εκεί θα αναχωρήσουν για την Ελλάδα, μέσω Αιγύπτου, όπου βρίσκονται ήδη δύο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις γίνονται «δια πυρός και σιδήρου» και δεν στέφονται πάντα με επιτυχία. Συγκεκριμένα, χθες, η ομάδα του Μητροπολίτη Νουβίας, Σάββα δέχτηκε πυρά την ώρα που προσπάθησε να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα.

Ο ορθόδοξος αρχιερέας μαζί με 4 ακόμη πολίτες προσπάθησαν να μεταβούν από το κτήριο της μητρόπολής του στη γαλλική πρεσβεία του Χαρτούμ. Ο στόχος ήταν να βρεθούν υπό την προστασία των Γάλλων, ώστε να φύγουν από την πρωτεύουσα.

Την ώρα που θα εγκατέλειπαν τη Μητρόπολη, το όχημά τους δέχτηκε πυρά και αναγκάστηκε να επιστρέψουν, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.

{https://twitter.com/CEMA_FR/status/1650182893786783747}

«Είμαστε σε πολύ δύσκολη στιγμή χτυπήθηκε το αυτοκίνητο που μάς μετέφερε προς την πρεσβεία», είπε ο Μητροπολίτης Σάββας στο OPEN, ενώ συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία της ομογενούς Αλεξάνδρας Καλημέρη. «Δεν νιώθω καλά, χτυπούσαν το αυτοκίνητο. Βγήκαμε έξω για να πάμε στην πρεσβεία και φοβόμουν μην πυροβολήσουν και το κεφάλι μου. Μάς είπαν από πρεσβείες να βγούμε και βγήκαμε με το αυτοκίνητο του Μητροπολίτη. Οδηγούσε εκείνος. Χτυπούσαν και μας ζήτησαν να γυρίσουμε πίσω», σημείωσε.

Πώς στήθηκε η επιχείρηση «Κόσμος»

Η απομάκρυνση της πρώτης ομάδας Ελλήνων από το Σουδάν ήταν αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών μεταξύ της χώρας μας και της Γαλλίας.

Το μεσημέρι της Κυριακής ενεργοποιήθηκε το απόρρητο σχέδιο «Κόσμος» με την απογείωση των δύο ελληνικών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 & C-27 από την Ελευσίνα, με προορισμό τη Νότια Αίγυπτο.

Έχει προηγηθεί συγκεκριμένη προετοιμασία, με όλους τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από το εμπόλεμο Σουδάν, να έχουν περάσει από το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο αλλά και το τμήμα «Γεωγραφικής Ιατρικής».

Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφεραν διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό αλλά και τμήμα ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Μέχρι αυτή την ώρα ειδικές δυνάμεις έχουν απομακρύνει Αμερικανούς και Γάλλους διπλωμάτες με τις οικογένειές τους. Επίσης, έντεκα Σέρβοι υπήκοοι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, ενώ και οι γερμανικές δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση εκκένωσης Γερμανών και πολιτών άλλων χωρών, τονίζοντας ωστόσο ότι θα χρειαστεί χρόνος για ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η επιχείρηση που οργάνωσε ο Ιταλικός Στρατός για την εκκένωση των περίπου 140 Ιταλών που βρίσκονται ακόμη στο Σουδάν, θα απομακρύνει από τη χώρα επίσης Ελβετούς πολίτες και μέλη της Αποστολικής Επισκοπής, καθώς και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικά «περίπου 200 άτομα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κωδικός Χαρτούμ, Ελλήνων - Αγωνία, Μητρόπολης,kodikos chartoum, ellinon - agonia, mitropolis