Κίνα: Συναγερμός για έξαρση του κορονοϊού - Επέστρεψε η βουβωνική πανώλη

Η Κίνα αντιμετωπίζει αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ έχουν εντοπιστεί κρούσματα της βουβωνικής πανώλης και ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Στην Κίνα υπάρχει αυξητική τάση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε διάφορες επαρχίες και πόλεις, ενώ έχει κάνει την επανεμφάνιση της, η βουβωνική πανώλη.

Καταρχάς, στο Χονγκ Κονγκ υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην κοινότητα μετά την αναφορά κυρίως εισαγόμενων κρουσμάτων τους τελευταίους

μήνες.

Μάλιστα, ο Ελεγκτής του Κέντρου Για την Προστασία της Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ουόνγκ Κα-χινγκ, δήλωσε ότι «οι επόμενες λίγες ημέρες είναι πολύ κρίσιμες».

Επιπλέον, το Χονγκ Κονγκ ανέφερε την Τρίτη (7/7) 14 νέα κρούσματα SARS-CoV-2, τα 5 εκ των οποίων ήταν εισαγόμενα και τα 9 τοπικά. Τα 5 από τα τοπικά κρούσματα του νέου κορονοϊού ήταν «ορφανά», σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως παρακολουθεί στενά ένα πιθανό ξέσπασμα βουβωνικής πανώλης στην Κίνα.

Παρόλα αυτά, υπογράμμισε ότι η κατάσταση δεν αντιπροσωπεύει έναν υψηλό κίνδυνο και τυγχάνει «καλής διαχείρισης».

Μέχρι στιγμής στην Κίνα, οι τοπικές αρχές στην πόλη Μπαγιανούρ στην περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας, εξέδωσαν την Κυριακή (5/5) μετά την αναφορά από νοσοκομείο ενός ύποπτου κρούσματος βουβωνικής πανώλης.

Αυτό συνέβη μετά τα τέσσερα κρούσματα πανώλης που είχαν αναφερθεί στην περιοχή αυτή τον Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένων δύο πνευμονικής πανώλης, που είναι μια πιο θανατηφόρα μορφή πανώλης.

«Επιτηρούμε τα ξεσπάσματα στην Κίνα, το παρακολουθούμε αυτό στενά και σε συνεργασία με τις κινεζικές αρχές και τις μογγολικές αρχές», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του οργανισμού στην Γενεύη.

«Αυτή τη στιγμή δεν (...) θεωρούμε ότι αυτό ενέχει υψηλό κίνδυνο, αλλά το παρακολουθούμε, το επιτηρούμε προσεκτικά», πρόσθεσε.

Εξάλλου, μετά τον εντοπισμό του ύποπτου αυτού κρούσματος, ενός βοσκού, οι αρχές της πόλης Μπαγιανούρ ανακοίνωσαν μια δέσμη μέτρων.

Ο άνδρας αυτός νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε νοσοκομείο της Μπαγιανούρ, ανακοίνωσε η υγειονομική επιτροπή της πόλης αυτής.

Επιπλέον, η ίδια επιτροπή απαγόρευσε το κυνήγι και την κατανάλωση κρέατος ζώων που θα μπορούσαν να μεταδώσουν την πανώλη, όπως οι μαρμότες, ως το τέλος του έτους και κάλεσε τους κατοίκους να ενημερώσουν τις αρχές, αν βρουν κάποιο τρωκτικό που νοσεί ή είναι νεκρό.

Ακόμη, εντοπίστηκε ένα άλλο ύποπτο κρούσμα και συγκεκριμένα πρόκειται για έναν 15χρονο, μετέδωσε παράλληλα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Επίσης ακόμη δύο κρούσματα επιβεβαιώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη μογγολική επαρχία Χοβντ. Πρόκειται για δύο αδέλφια που κατανάλωσαν κρέας μαρμότας, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σχεδόν 150 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τους δύο άνδρες τέθηκαν σε καραντίνα.

Σε ενημερωτικό έγγραφο που απέστειλε σήμερα στα μέσα ενημέρωσης, ο ΠΟΥ σημειώνει ότι ενημερώθηκε από την Κίνα «στις 6 Ιουλίου για ένα κρούσμα βουβωνικής πανώλης στην Εσωτερική Μογγολία».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα