Κατώτατος μισθός: Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου – Τι ισχύει με τριετίες, Δώρο Πάσχα, επίδομα ανεργίας

Ο κατώτατος μισθός θα ανέρχεται πια στα 830 ευρώ (μεικτές αποδοχές), δηλαδή στα περίπου 706 ευρώ («καθαρά»).Από αύριο, 1η Απριλίου, τίθεται σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός ο οποίος αυξάνεται στα 830 ευρώ τον μήνα (μεικτές αποδοχές), δηλαδή θα ανέρχεται πλέον στα περίπου 706 ευρώ («καθαρά»), συμπαρασύροντας…

Τι ισχύει με τις τριετίες

Η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει και

τις αποδοχές από τις τριετίες. Συγκεκριμένα, χωρίς κάποια τριετία ο εργαζόμενος θα λάβει 830 ευρώ (από 780 ευρώ) για τους άγαμους και 913 ευρώ για τους έγγαμους (83 ευρώ επίδομα γάμου).

Ακόμα, μία τριετία σημαίνει 913 ευρώ (από 858 ευρώ) για τους άγαμους και 996 ευρώ για τους έγγαμους, οι δύο τριετίες αυξάνουν τον μισθό στα 996 ευρώ (από 936 ευρώ) για τους άγαμους και 1.079 για τους έγγαμους και οι τρεις τριετίες αποδίδουν 1.079 ευρώ (από 1.014 ευρώ) για τους άγαμους και 1.162 ευρώ για τους έγγαμους.

Πώς διαμορφώνεται το Δώρο Πάσχα πια

Η πληρωμή για το Δώρο Πάσχα πρέπει να γίνει μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, δηλαδή για φέτος θα πρέπει να έχει πληρωθεί μέχρι και την 1η Μαΐου.

Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι 14, συγκεκριμένα είναι το Δώρο Πάσχα που είναι μισός μισθός, το επίδομα αδείας που είναι επίσης μισός μισθός, καθώς και το Δώρο Χριστουγέννων που είναι ολόκληρος μισθός.

Μπορείτε να υπολογίσετε το Δώρο Πάσχα online και με λίγα κλικ, πατώντας εδώ. Τώρα για τον νέο κατώτατο μισθό που διαμορφώνεται πλέον στα 830 ευρώ (μεικτές αποδοχές), το Δώρο Πάσχα για κάποιον που έχει προσληφθεί στην επιχείρηση, που εργάζεται από τουλάχιστον από την 1η Ιανουαρίου 2024, είναι 432,29 ευρώ.

Πόσο αυξάνεται το επίδομα ανεργίας

Αφού ο κατώτατος μισθός έχει φτάσει τα 830 ευρώ (μεικτές αποδοχές), το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί από τα 479 ευρώ που είναι σήμερα σε 509 ευρώ, δηλαδή μια αύξηση στα 30 ευρώ τον μήνα, από την 1η Απριλίου και μετά.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20% τα τελευταία χρόνια, από 650 ευρώ το 2019 σε 780 ευρώ το 2023. Η ΓΣΕΕ πρότεινε μια αύξηση του κατώτατου μισθού περίπου 16,4%, φτάνοντας τα 908 ευρώ. Ωστόσο, η Ελλάδα κατέχει την όγδοη χειρότερη θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη του κατώτατου μισθού σε μονάδες αγοραστικής δύναμης.

Η μηνιαία αμοιβή στην Ελλάδα φθάνει τις 1.031 μονάδες αγοραστικής δύναμης και υστερεί του κατώτατου μισθού σε πολλές χώρες, όπως η Ρουμανία, η Κροατία, η Λιθουανία, η Σλοβενία και η Πολωνία.

Τα υπόλοιπα επιδόματα που αυξάνονται

Επίδομα μητρότητας

Επίδομα γονικής αδείας

Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων

Επίδομα αποφυλακισμένων

Επίσχεσης εργασίας

Αφερεγγυότητας εργοδότη

Εποχικά επιδόματα

Βοήθημα μη μισθωτών

Επίδομα εργασίας

Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑΣ

Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ)

Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας

Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα

Προγράμματα απασχόλησης

Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα