Κατηγορηματική τοποθέτηση της κυβέρνησης: Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος

«Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Τι έγραψε νωρίτερα το iEidiseis.

 

Διαψεύδει κατηγορηματικά και με πολύ σκληρή γλώσσα το υπουργείο Εξωτερικών ότι τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται πάνω σε ελληνικό έδαφος στην περιοχή του ποταμού Έβρου.

«Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news,

τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εξεδόθη το μεσημέρι του Σαββάτου.

{https://twitter.com/NikosDendias/status/1264140422529658880}

Νωρίτερα, το iEidiseis είχε καλέσει την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει με υπευθυνότητα το τι συμβαίνει στην περιοχή, ώστε να μην μένει έδαφος για εσωτερική αντιπαράθεση, καθώς τα ερωτήματα υπήρξαν –και ορισμένα υπάρχουν ακόμα -και είναι και ουσιαστικά και δύσκολα.

Το iEidiseis, συγκεκριμένα, έγραψε πριν την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, τα εξής:

«Σοβαρά ερωτήματα δημιουργούνται από την με το σταγονόμετρο ενημέρωση που παρέχει η κυβέρνηση για τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο.

•Το κυριότερο ερώτημα είναι εάν στο έδαφος των 16 στρεμμάτων βρίσκονται ή όχι τούρκοι κομάντος και στρατοχωροφύλακες. Είτε πρόκειται για αμφισβητούμενη έκταση, είτε πολύ περισσότερο για ελληνική (όπως προϊδεάζει το διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών προς την Άγκυρα), οι τούρκοι στρατιώτες δεν μπορεί να είναι εκεί.

•Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν η συγκεκριμένη έκταση είναι ελληνική ή είναι αμφισβητούμενη. Το διάβημα που έγινε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς την Άγκυρα, αλλά κα το γεγονός ότι η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού πήγε να εξετάσει τα δεδομένα για την επέκταση του φράκτη, προϊδεάζουν ότι η έκταση είναι ελληνική, πλην όμως και εδώ η κυβέρνηση οφείλει να δώσει ξεκάθαρη ενημέρωση.

•Το τρίτο ερώτημα είναι γιατί πριν μεταβεί στο συγκεκριμένο σημείο η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, δεν συνεδρίασε η Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών των δυο χωρών για τον Έβρο, που είναι θεσμοθετημένη και συνεδριάζει σύμφωνα με τις πληροφορίες με κάθε αφορμή, είτε αφορά τις αμφισβητήσεις των συνόρων ένθεν και ένθεν, είτε τα …γελάδια και το ψάρεμα, τουλάχιστον μια φορά το μήνα.

Η κρίση μπορεί να αποκλιμακωθεί ευκολότερα εάν δεν είναι τούρκοι κομάντος και στρατοχωροφύλακες πάνω στα 16 στρέμματα. Με συνεννοήσεις των δυο κυβερνήσεων και με παρέμβαση εάν χρειαστεί μεγάλων χωρών που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην περιοχή.

Η αποκλιμάκωση, ωστόσο, θα κριθεί και από το εάν η Τουρκία έχει αποφασίσει να μην επιτρέψει την επέκταση του φράκτη στην περιοχή, όπως σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση.
Εάν η Άγκυρα έχει αποφασίσει να μην επιτρέψει την επέκταση, είναι φανερό πως προχωράει στην αγαπημένη της τακτική του «γκριζαρίσματος» μιας περιοχής, ώστε στη συνέχεια να εμποδίζει τη χώρα μας να εφαρμόζει σε αυτή τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Υπενθυμίζεται ότι η όλη ιστορία ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας, όταν μέλη της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού πήγαν στην περιοχή των 16 στρεμμάτων και εκδιώχτηκαν με πυροβολισμούς από τούρκους στρατοχωροφύλακες.
Μεγάλο, συνεπώς, ερώτημα είναι και αν βρίσκονται εκεί τούρκοι κομάντος, πώς βρέθηκαν…»

 

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα