Καθαρά Δευτέρα: Για ποιους είναι αργία, ποια μαγαζιά είναι ανοιχτά

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και όλοι αναρωτιούνται αν είναι αργία και για ποιους. Δείτε πότε πέφτει και τι ισχύει με τα ανοιχτά μαγαζιά.

H Καθαρά Δευτέρα δεν ανήκει στις υποχρεωτικές εξαιρέσιμες εορτές και θεωρείται εργάσιμη για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, οπότε επιτρέπεται τόσο η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων,

όσο και η απασχόληση των μισθωτών.

Οι μισθωτοί, εργατοτεχνίτες και οι υπάλληλοι, οφείλουν να εργασθούν κανονικά και όσοι από αυτούς αμείβονται με ημερομίσθιο, θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους, χωρίς κάποια προσαύξηση, ενώ όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό δεν δικαιούνται να λάβουν ιδιαίτερη αμοιβή, καθώς ο μηνιαίος μισθός περιλαμβάνει και την αμοιβή για την εργασία της παραπάνω εορτής.

Σε περίπτωση ωστόσο που σε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε) ή Διαιτητική Απόφαση (Δ.Α) χαρακτηρίζεται αργία και περιλαμβάνεται όρος για την καταβολή προσαύξησης 75%, ο όρος αυτός υπερισχύει, καθώς είναι ευνοϊκότερος από τη γενική ρύθμιση, οπότε οι μισθωτοί που υπάγονται στην συγκεκριμένη ΣΣΕ ή ΔΑ δικαιούνται να λάβουν την σχετική προσαύξηση.

Καθαρά Δευτέρα 2020

H Καθαρά Δευτέρα φέτος είναι στις 2/03/2020, αλλά πολλά μαγαζιά και επιχειρήσεις θα είναι ανοιχτά και θα λειτουργούν κανονικά.

Αυτό συμβαίνει καθώς η συγκεκριμένη μέρα δεν θεωρείται εξαιρέσιμη αργία για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και συνεπώς είναι γι’ αυτούς εργάσιμη μέρα. Έτσι κατά την ημέρα αυτή, επιτρέπεται η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών είναι νόμιμη και δεν δημιουργεί αξίωση για πρόσθετη αμοιβή.

Την Καθαρά Δευτέρα 2020, τα σαρακοστιανά ψώνια τους θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν οι πολίτες.

Συνήθως η αγορά του Ρέντη θα είναι ανοικτή έως και το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας. Παράλληλα, ανοικτή θα είναι και η Βαρβάκειος αγορά.

Τα αρτοποιία θα παραμείνουν ανοιχτά έως το μεσημέρι για να διαθέσουν την παραδοσιακή λαγάνα.

Ταυτόχρονα κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές, ενώ ανοιχτά θα είναι οι φούρνοι, τα μίνι μάρκετ και τα ιχθυοπωλεία.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα