Καλαμάρι ή θράψαλο; 5 κόλπα για να τα ξεχωρίσουμε

Πώς ξεχωρίζουμε τα καλαμάρια από τα θράψαλα όταν είναι ωμά και πώς όταν είναι μαγειρεμένα.Τόσο τα καλαμάρια όσο και τα θράψαλα αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλείς επιλογές σε εστιατόρια και ψαροταβέρνες -κυρίως κατά τη διάρκεια της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής. Αυτό συμβαίνει επειδή, εκτός από… EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

1. Μέγεθος

Όπως είναι εμφανές από την εικόνα, τα καλαμάρια είναι κατά κανόνα αρκετά μικρότερα στο μέγεθος από τα θράψαλα. Σε γενικές γραμμές, το μήκος

του καλαμαριού αγγίζει τα 60 εκατοστά και το βάρος του τα 2 κιλά, ενώ το μήκος του θράψαλου μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει το 1 μέτρο και το βάρος του τα 10 κιλά.

2. Χρώμα

Στην ψαραγορά, θα παρατηρήσετε πως το θράψαλο έχει μια μπεζ απόχρωση, ενώ το καλαμάρι είναι πιο ανοιχτόχρωμο (σχεδόν διάφανο) και συχνά έχει έναν πολύ απαλό ροζ τόνο.

3. Πτερύγιο

Στο καλαμάρι, το πτερύγιο καταλαμβάνει μεγαλύτερο μέρος του σώματός του σε σχέση με το θράψαλο. Ειδικότερα, στο καλαμάρι το πτερύγιο καλύπτει περίπου τα ¾ του σώματός του, ενώ στο θράψαλο το πτερύγιο καλύπτει περίπου το ¼ του σώματός του, όπως αναφέρει το ερευνητικό Ινστιτούτο «Dolphine Research Institute».

4. Πλοκάμια

Τόσο το καλαμάρι όσο και το θράψαλο έχουν από 10 πλοκάμια. Ωστόσο, στην περίπτωση του θραψάλου, όλα τα πλοκάμια έχουν πάνω – κάτω το ίδιο μήκος, ενώ στο καλαμάρι, τα 2 κεντρικά πλοκάμια είναι αρκετά πιο μακριά σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Δείτε τα καλαμάρια:

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δείτε τα θράψαλα:

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Καλαμάρια και θράψαλα – Πώς τα ξεχωρίζω όταν είναι μαγειρεμένα

Εάν τα μαλάκια που έχετε παραγγείλει είναι μαγειρεμένα, είναι σαφώς δυσκολότερο να ξεχωρίσετε το καλαμάρι από το θράψαλο.

Η αξιολόγηση είναι πιο εύκολη όταν έχετε επιλέξει κάποιο ψητό θαλασσινό, που σερβίρεται ολόκληρο, τότε κοιτάζοντας τα πλοκάμια και το πτερύγιο θα μπορέσετε να καταλάβετε τι έχετε μπροστά σας.

Εάν, όμως, έχετε παραγγείλει καλαμάρι κομμένο σε ροδέλες, ο μόνος τρόπος για να αξιολογήσετε εάν όντως πήρατε αυτό που πληρώσατε είναι να δώσετε έμφαση στη γεύση και την υφή καθώς το τρώτε.

Η σάρκα του καλαμαριού είναι μαλακή και το κρέας του ιδιαίτερα γευστικό. Από την άλλη, η σάρκα του θραψάλου είναι πιο σκληρή, χοντρή και ινώδης και το κρέας του τείνει να είναι λιγότερο γευστικό, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που παραπονιούνται για μια ελαφριά, γλυκιά επίγευση κατά την κατανάλωσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καλαμάρι,kalamari