Κακοκαιρία: Συναγερμός από το «112» για 6 περιοχές - Επικίνδυνα φαινόμενα, οι οδηγίες της ΓΓΠΠ

Το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους έξι περιοχών και προειδοποιεί για τα ακραία φαινόμενα που φέρνει το νέο κύμα κακοκαιρίας.Συναγερμός έχει σημάνει στο κρατικό μηχανισμό, καθώς νέο κύμα κακοκαιρίας φέρνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με αποτέλεσμα το 112 να έχει αρχίσει να στέλνει τα πρώτα μηνύματα. Έτσι, μετά την…

Meteo: Ισχυρές βροχές και χαλαζοπτώσεις

Σύμφωνα με το Meteo, το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι πολύ ισχυρά, ενώ οι άνεμοι στα

πελάγη ενδέχεται να αγγίξουν ακόμη και τα 9 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα δυτικά οι οποίες έως το μεσημέρι θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στο Ανατολικό Αιγαίο και στην Κρήτη ενώ στη συνέχεια φαινόμενα αναμένονται και στο υπόλοιπο Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Ακόμη, υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων κυρίως για το Ιόνιο και τις παράκτιες περιοχές των δυτικών ηπειρωτικών. Τα φαινόμενα στα δυτικά, νότια και βορειοανατολικά ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στα νότια ηπειρωτικά και από το μεσημέρι στο Αιγαίο θα είναι σχετικά αυξημένες.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Κίνδυνος πλημμυρών το Σάββατο

Ισχυρή κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις τοπικά ισχυρές καταιγίδες και τους θυελλώδεις νοτιάδες θα «χτυπήσει» τη χώρα μας από τα δυτικά, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Επίσης, η ανησυχία υπάρχει κυρίως για το Σάββατο, με τον μετεωρολόγο του Open να προειδοποιεί για ισχυρά φαινόμενα. «Ισχυρή κακοκαιρία αναμένεται στη χώρα μας και αύριο με πολύ μεγάλο όγκο νερού ιδιαίτερα για τα δυτικά τμήματα. Πρέπει να δείξουμε την απαιτούμενη προσοχή», σημειώνει.

Ο ίδιος τονίζει ακόμη ότι περιοχές του Ιονίου, των δυτικών ηπειρωτικών αλλά και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου θα βρεθούν και πάλι στο επίκεντρο. Ωστόσο, όπως φαίνεται η κακοκαιρία θα περάσει σχετικά γρήγορα μέσα σε 24 ώρες, καθώς την Κυριακή τα φαινόμενα περιορίζονται τα νοτιοανατολικά θαλάσσια τμήματα και θα έχουμε και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια.

Οδηγίες από Πολιτική Προστασία

Η Πολιτική προστασία εξέδωσε οδηγίες προστασίας προς τους κατοίκους και συνιστά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

- Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

- Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

- Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

- Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

- Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

- Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

- Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

- Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Keywords
Τυχαία Θέματα