Κακοκαιρία: Κλείνει η Εθνική Οδός Αθηνών - Θηβών για βαρέα οχήματα, νέα πρόγνωση για την Αττική

Η επέλαση της κακοκαιρίας έχει αρχίσει και ήδη έχουν ξεκινήσει οι χιονοπτώσεις σε περιοχές της χώρας. Ολοκληρώθηκε η ευρεία διυπουργική σύσκεψη για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, λόγω του κύματος κύμα κακοκαιρίας, που έχει ξεκινήσει την επέλασή του και αναμένεται να διαρκέσει έως και τα μέσα…

Σε ποιες περιοχές θα πέσει το περισσότερο χιόνι - Νέο δελτίο από την ΕΜΥ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,

σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα από την Κυριακή (28/01), και κυρίως το τριήμερο από τη Δευτέρα (29/01) έως και την Τετάρτη (31/01) οπότε κακοκαιρία θα επικρατήσει στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.

Η κακοκαιρία θα εκδηλωθεί κατά κύματα με κύρια χαρακτηριστικά:

Τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας

Τις βροχές και τις καταιγίδες κυρίως στο νότιο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην Κρήτη όπου αναμένονται πολύ μεγάλα ύψη βροχής στα πεδινά και μεγάλα ύψη χιονιού στα ορεινά – ημιορεινά

Τις τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ανατολικής και νότιας χώρας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα ανατολικά ηπειρωτικά, στην Εύβοια και στις Σποράδες

Τους τοπικά θυελλώδεις ανέμους βορείων διευθύνσεων

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν, παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή των φαινομένων (βροχοπτώσεις με μπλε αποχρώσεις – χιονοπτώσεις με ροζ αποχρώσεις) τόσο τις πρωινές ώρες όσο και αργά το βράδυ της Δευτέρας (29/01).

Ακόμα, στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν, αποτυπώνονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη χιονιού στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην Κρήτη μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης (30/01).

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός καθώς δύο διαταραχές, η πρώτη από σήμερα, Κυριακή (28/01), και η δεύτερη από το μεσημέρι της Δευτέρας (29/01) και την Τρίτη (30/01) θα επηρεάσουν τη χώρα. Εντονότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν από τη δεύτερη διαταραχή.

Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια του τριημέρου Κυριακής – Τρίτης (της τάξεως των 10 βαθμών Κελσίου) και οι χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα. Παράλληλα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ, θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα.

Πιο αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Σήμερα, Κυριακή (28/01), στα ορεινά της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου ενώ, από τις απογευματινές, ώρες θα χιονίσει και σε ορεινές περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας και της Κρήτης.

β) Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (29/01), οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Από το μεσημέρι, τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300 – 400 μέτρα). Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.

Ειδικότερα, για την Αττική προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων από το απόγευμα της Δευτέρας (29/01) στα ορεινά και ημιορεινά και από το βράδυ σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300 – 400 μέτρα).

γ) Την Τρίτη (30/01), οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

δ) Την Τετάρτη (31/01), οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης.

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30/01) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

β) Την Τετάρτη (31/01), οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά, από τις προμεσημβρινές ώρες, στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από την πρώτη διαταραχή σήμερα, Κυριακή (28/01), κατά τόπους στην Εύβοια και την Κρήτη και κυρίως από τη δεύτερη διαταραχή, από το μεσημέρι της Δευτέρας (29/01) έως και την Τρίτη (30/01), κυρίως στις Σποράδες, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.

Στο τραπέζι η επιλογή για κλειστά σχολεία στην Αττική λόγω κακοκαιρίας - Πότε η απόφαση

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για κλειστά σχολεία στην Αττική και ειδικά σε περιοχές των βορείων προαστίων, λόγω της νέας μίνι κακοκαιρίας που είναι σε εξέλιξη. Οι πληροφορίες αναφέρουν οι δήμοι και η Περιφέρεια Αττικής εξετάζουν όλα τα δεδομένα. Ανάλογα με την πορεία του καιρού θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις με γνώμονας να μην κινδυνεύσουν μαθητές και γονείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το alfavita, δήμοι και περιφέρειες σε συντονισμό με την κεντρική διοίκηση βρίσκονται σε επιφυλακή σε όλη την χώρα και στην Αττική για την λειτουργία των σχολείων.

Το απόγευμα της Κυριακής (28/1) θα κρίνουν σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα (29/1) κλειστά τα σχολεία ή εκείνα τα σχολεία που θα ανοίξουν για να κάνουν μαθήματα με μια – δυο ώρες καθυστέρηση.

Σε περίπτωση που η κακοκαιρία είναι γενικευμένη σε περισσότερες από μία περιφέρειες οι αποφάσεις θα ληφθούν από το υπουργείο Παιδείας.

Έκλεισε η Λ. Πάρνηθος λόγω της κακοκαιρίας

Η Αστυνομία, όπως έγινε γνωστό το πρωί της Κυριακής (28/01), αποφάσισε τη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθος, στις Αχαρνές, από το ύψος του τελεφερίκ. Μάλιστα, ενόψει των επικείμενων δυσμενών καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν από σήμερα (28/01) την επικράτεια, έχουν τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι αστυνομικές υπηρεσίες όλης της χώρας για τη λήψη μέτρων και την παροχή συνδρομής, όπου απαιτείται, σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. και στοχεύοντας πρωτίστως στην ασφάλεια των πολιτών, συστήνεται η τακτική ενημέρωση για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδικού δικτύου, καθώς και η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων.

Ο καιρός τη Δευτέρα (29/01)

Το κυρίως πιάτο της κακοκαιρίας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, θα είναι τη Δευτέρα (29/01). Περιμένουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, βορειοανατολικούς ανέμους 8 και 9 μποφόρ οπότε αναμένεται να τεθεί σε ισχύ και απαγορευτικό απόπλου.

Σε περιοχές της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Εύβοιας θα ενταθούν τα φαινόμενα από το απόγευμα της ημέρας. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Κρήτης. Ακόμα, στο Αιγαίο θα εκδηλωθούν καταιγίδες.

Ο καιρός την Τρίτη (30/01)

Η Τρίτη (30/01) θα είναι η πιο δύσκολη μετεωρολογικά ημέρα, αφού ακόμα και στην Αθήνα το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει τους 7-8 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, αναμένεται χιονόστρωση στα βόρεια προάστια του λεκανοπεδίου. Χιονοπτώσεις προβλέπονται στα ορεινά της Κρήτης, αλλά και σε πεδινές περιοχές στην ανατολική Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, καθώς και στην ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο

Μάλιστα, η ένταση των ανέμων στο Αιγαίο, την Τρίτη (30/01), θα αγγίξει ακόμα και τα 10 μποφόρ, επομένως σε όλη τη διάρκεια της ημέρας θα τεθεί σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Αιγαίο – στην Εύβοια θα είναι και χιονοκαταιγίδες

Πότε φτιάχνει ο καιρός

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, είπε πως από την Τετάρτη (31/01), αν και με ισχυρό παγετό , η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο, τα φαινόμενα θα συνεχίζονται κυρίως στην Κρήτη, αλλά από αργά το βράδυ θα εξασθενήσουν και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι.

Το επόμενο Σάββατοκύριακο (03-04/02), ωστόσο, η θερμοκρασία ενδεικτικά στην Αθήνα θα είναι στους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κακοκαιρία, Κλείνει, Εθνική Οδός Αθηνών - Θηβών, Αττική,kakokairia, kleinei, ethniki odos athinon - thivon, attiki