Κακοκαιρία «Αυγή»: Κλειστά σχολεία και τηλεργασία στην Αττική - Πού θα ρίξει πυκνό χιόνι (LIVE Xάρτης)

Η πορεία της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες. Πού θα χιονίσει, τι αναφέρουν οι μετεωρολόγοι.Η κακοκαιρία «Αυγή» βρίσκεται ήδη στη χώρα μας και πλήττει αρκετές περιοχές με τα χιόνια να φτάνουν μέχρι και το λεκανοπέδιο της Αττικής. Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο για…

Ειδικότερα:

-Όσον αφορά στις επιχειρήσεις-εργοδότες, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών, που απασχολούν εργαζόμενους διανομείς τόσο στον χώρο της εστίασης όσο και σε άλλες δραστηριότητες μεταφορών/διανομής αντικειμένων με δίτροχα οχήματα, τονίζεται ότι

οι εργοδότες οφείλουν, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να εφοδιάσουν άμεσα τους διανομείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχη στολή προστασίας κλπ).

Τηλεκπαίδευση σε σχολεία σε οκτώ δήμους της Αττικής

Τηλεκπαίδευση, αποφάσισε το υπ. Παιδείας, για τους μαθητές των σχολείων των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία με αποφάσεις της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είτε έχει ήδη αποφασιστεί η αναστολή λειτουργίας τους με αποφάσεις των οικείων Δήμων, λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών, διευκρινίζει το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωση του.

Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Αναστέλλεται, για αύριο, 30/1/2024, η λειτουργία σχολείων Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης σε συγκεκριμένους Δήμους της χώρας, κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς και στα σχολεία, στα οποία, έχει ήδη αποφασισθεί η αναστολή λειτουργίας τους από τους οικείους Δήμους λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών.

Υπενθυμίζεται, από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ότι στις σχολικές μονάδες που αναστέλλεται η λειτουργία τους, προβλέπεται η εφαρμογή τηλεκπαίδευσης κατά τις πρωινές ώρες και για την Πρωτοβαθμια και για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Σημειώνεται ότι κλειστά θα είναι αύριο τα σχολεία στους Δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης και Παλλήνης (μόνο στην περιοχή της Ανθούσας).

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των εμπλεκόμενων φορέων υπό τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και των Δημάρχων των περιοχών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει εντός των επόμενων ωρών την Αττική.

Κατόπιν νεότερου αιτήματος του Δήμου Παλλήνης και βάσει των επικαιροποιημένων στοιχείων για την εξέλιξη της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες, η Περιφέρεια Αττικής ενημερώνει ότι αύριο Τρίτη 30 Ιανουαρίου στον Δήμο Παλλήνης θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένου και του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου και του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου-Λυκείου Παλλήνης) και όχι μόνο στην περιοχή της Ανθούσας.

Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία από το υπ. Εργασίας

Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, λόγω της κακοκαιρίας, απευθύνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ειδικότερα, σε συνέχεια των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί και αφορούν όλες τις περιοχές (ιδίως δε τις περιοχές: Δήμου Μαραθώνα, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης, Παλλήνης, Εύβοιας και Βοιωτίας) που, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα έκτακτα δελτία επιδείνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένεται να πληγούν, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απευθύνει συμπληρωματικά ισχυρή σύσταση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τηλεργασία αύριο Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024, σε όσες περιπτώσεις είναι οργανωτικά εφικτή η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας.

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός - μάχη για να κρατηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο

Αλυσίδες υποχρεωτικά στα οχήματα εντός Αττικής

Ο καιρός την Τρίτη 30/1 σύμφωνα με την ΕΜΥ

Χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης και σε ορεινά των νησιών του Αιγαίου. Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Στα ανατολικά ηπειρωτικά από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές και χαμηλό υψόμετρο της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης και σε ορεινά των νησιών του Αιγαίου.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στη Θράκη και στη Χαλκιδική, όπου πιθανώς να εκδηλωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 8 με 9 και πιθανώς έως 10 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα κυμανθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά από -03 (μείον 3) έως 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -01 (μείον 1) έως 12 και στη νησιωτική χώρα από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στη Θράκη και στη Χαλκιδική, όπου πιθανώς να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στην Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις τοπικά πυκνές θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300μ. στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και 300-400μ. στην ανατολική Πελοπόννησο), οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές, κυρίως στην Εύβοια και τη Βοιωτία.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Κρήτης (περίπου 600μ.).
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 και πιθανώς έως 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές περιοχές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ, στα βόρεια τοπικά 9 και πιθανώς έως 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στις Σποράδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300μ.), κυρίως στη Μαγνησία. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά έως 7 με 8 και στις Σποράδες τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο κυρίως στις ανατολικές, βόρειες και δυτικές περιοχές. Από τη νύχτα βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Κλειστοί δρόμοι:

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία, το βράδυ της Δευτέρας (29/01), οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που βρίσκονται σε ισχύ στην Αττική είναι επί της Λεωφόρου Πάρνηθας, από την 22η χ/θ (τελεφερίκ) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, περιοχής Δήμου Αχαρνών, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονόπτωσης (παγετού). Εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι και οχήματα εκτάκτου ανάγκης. Διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση εφοδιασμού της ανωτέρω κατηγορίας οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όταν κινούνται στο λοιπό οδικό δίκτυο του νομού Αττικής, είναι ανεξάρτητη από την κυκλοφορία τους στο ως άνω οδικό δίκτυο, η οποία δεν επιτρέπεται.

Ακόμα, απαγορεύεται η κυκλοφορία επί της Π.Ε.Ο Ελευσίνας – Θήβας, από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο υγρών καυσίμων «REVOIL») και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας έως τη χ/θ 30,000 (όρια του νομού Αττικής με τον νομό Βοιωτίας), προσωρινή και πλήρη διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων.

Επίσης, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων επί της Λ. Φυλής, από το ύψος της Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών προς Δερβενοχώρια, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Όσον αφορά στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, η κυκλοφορία έχει διακοπεί στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια νομού Αττικής), από τις 20:00 της Δευτέρας (29/01) έως τις 10:00 της Τρίτης (30/01), και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας παντός είδους βαρέος οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων.

Υπενθυμίζεται ότι, από τις 22:00 της Δευτέρας (29/01) και μέχρι νεωτέρας, για το σύνολο του οδικού δικτύου στον νομό Αττικής είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά.

Πάντως, προβλήματα έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία «Αυγή» και στο οδικό δίκτυο της υπόλοιπης Ελλάδας και, συγκεκριμένα, της Αλεξανδρούπολης, της Ροδόπης, της Καβάλας, της Ημαθίας, της Πέλλας, της Χαλκιδικής, των Γρεβενών, της Καστοριάς, της Κοζάνης, της Φλώρινας, των Ιωαννίνων, της Θεσπρωτίας, της Λάρισας, της Μαγνησίας, των Τρικάλων, της Καρδίτσας, της Ευρυτανίας, της Βοιωτίας, της Εύβοιας, της Φθιώτιδας, της Φωκίδας, της Ακαρνανίας, της Αχαΐας, της Αργολίδας, της Αρκαδίας, της Κορινθίας, της Λακωνίας, της Μεσσηνίας και της Σάμου.

Δείτε τον επικαιροποιημένο πίνακα

Η πρόγνωση για την επέλαση της κακοκαιρίας από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Η πρόγνωση από τον Γιώργο Τσατραφύλλια

Η πρόγνωση από τον Σάκη Αρναούτογλου

Η πρόγνωση από τον Τάσο Αρνιακό

Keywords
κλειστα σχολεια, σχολεια, live, χιονι, αττικη, υπουργείο παιδείας, εν λόγω, περιφέρεια αττικής, νησια ιονιου, ΕΜΥ, καιρος, κρητη, αιγαιο, μακεδονια, νησια, δυτικη, ευβοια, ισχύ, revoil, αθηνα, ελλαδα, καστορια, κοζανη, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, θεσσαλονικη, διακοπη ρευματος, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, χιονια, υπουργειο εργασιας, περιφέρεια αττικής, αστυνομια, εθνικη, ευβοια, θρακη, κυκλαδες, νησια, υγεια, υπουργείο παιδείας, υψος, χαλκιδικη, αλατι, βοιωτια, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γαντια, δερβενοχωρια, δευτεροβαθμια, δειτε, δικτυο, δυτικη μακεδονια, δυτικη, ελαστικα, ενημερωση, εν λόγω, εξελιξη, θεσσαλια, κελσιου, κηφισιας, λειτουργια, μακεδονια, νυχτα, οκτω, οχηματων, οχηματα, προβληματα, ρυθμισεις, συγκεκριμενα, συνεχεια, τμημα, τριτη, ισχύ, ισχυρος, υψομετρο, φορτηγα, ωρες, ωρωπου, αρναουτογλου, ασφαλεια, μποφορ, εφαρμογη, ηπειρωτικα, χωρα, υπουργειο, θερμοκρασια, θηβας
Τυχαία Θέματα
Κακοκαιρία Αυγή, Κλειστά, Αττική - Πού, LIVE Xαρτης,kakokairia avgi, kleista, attiki - pou, LIVE Xartis