Ιβάν Σαββίδης: Το νέο deal για το Πόρτο Καρράς

Ο Ιβάν Σαββίδης, μέσα από εταιρικό σχήμα συμφερόντων του ομίλου του είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επενδυτής με τον οποίο εισήλθε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς η Τεχνική Ολυμπιακή.

 

Την εξέλιξη, αλλά όχι και την ταυτότητα του επενδυτή, ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο η Τεχνική Ολυμπιακή προχθές Τρίτη. 

Ο Ιβάν Σαββίδης κινείται έντονα στον τουριστικό κλάδο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα,

ενώ μόλις πριν λίγες μέρες είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εάν οι διαπραγματεύσεις προχωρήσουν τελικά και το συγκρότημα περάσει στον έλεγχο του ομίλου Σαββίδη, τότε αυτός θα υπολογίζει στο τουριστικό του χαρτοφυλάκιο το ξενοδοχείο «Μακεδονία» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το υπό ανάπτυξη Ξενία στο Παλιούρι της Χαλκιδικής και το εμβληματικό συγκρότημα του Πόρτο Καρράς.

Η διαδικασία των συζητήσεων με όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για το εμβληματικό συγκρότημα –οι οποίες έγιναν από τους συμβούλους της Τεχνικής Ολυμπιακής, Cushman &Wakefield και Profin– ολοκληρώθηκε και, πλέον, επιλέχθηκε, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, ο όμιλος Σαββίδη προς συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Το τίμημα της αρχικής μη δεσμευτικής προσφοράς που υπεβλήθη παραμένει άγνωστο, αλλά πηγές της αγοράς μιλούν για ποσό περί των 200 εκατ. ευρώ. Με βάση την αποτίμηση που έχει γίνει για την ετήσια οικονομική έκθεση της εισηγμένης που αφορά τη χρήση του 2018, η ακίνητη περιουσία του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς εκτιμήθηκε σε αξία 394,5 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 72,5 εκατ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης εκτίμησης στο τέλος του 2017.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, για το συγκρότημα των τεσσάρων ξενοδοχείων ενδιαφέρον φέρονται να είχαν εκδηλώσει, μεταξύ άλλων, η ΤΕΜΕΣ και η Hines, αλλά και επενδυτικά κεφάλαια της Goldman Sachs, καθώς και η Marriott και επενδυτές από τον Περσικό.

Το συγκρότημα είναι ανεπτυγμένο σε έκταση 17,5 χιλιάδων στρεμμάτων και περιλαμβάνει τέσσερα ξενοδοχεία.

Ο Ιβάν Σαββίδης στην Ελλάδα

Ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, μετά τη θεαματική εξαγορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, προχώρησε στη μίσθωση για ένα έτος του ιστορικού ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς» της Θεσσαλονίκης

Έχει εμπλακεί με τα media, με το Έθνος και με το OPEN.

Ενας καπνεργάτης από τη Γεωργία

Ο Ιβάν γεννήθηκε το 1959 στο χωριό Σάντα της «Μικρής Ελλάδας», όπως λέγεται η περιοχή Τσάλκα στον Πόντο της Γεωργίας. Ξεκίνησε να ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της ζωής ως εργάτης στην καπνοβιομηχανία «Ντονσκόι Ταμπάκ», που εδρεύει στο μονίμως παγωμένο Ροστόφ.

Από το 1980, όταν και ολοκλήρωσε τη στρατιωτική θητεία του, ο Ιβάν Σαββίδης εργάστηκε στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ροστόφ, όπου είχε μετακομίσει με την οικογένειά του μερικά χρόνια νωρίτερα. Από πολύ χαμηλά, κι ολοκληρώνοντας τις σπουδές Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της πόλης, αναρριχήθηκε ταχύτατα στην ιεραρχία του εργοστασίου έως τη θέση του υποδιευθυντή. Η ιδιωτικοποίησή του, με την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος, τον βρήκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το 1992 και έναν χρόνο αργότερα στη θέση του προέδρου της. Σήμερα η καπνοβιομηχανία «Ντονσκόι Ταμπάκ» αποτελεί μία από τις τέσσερις σημαντικότερες εταιρείες του μητρικού ομίλου «Αγκροκόμ», του οποίου πρόεδρος είναι ο Σαββίδης.

Εγινε κολοσσός με εργοστάσια

Στο Ροστόφ ο Ιβάν έχτισε το κέντρο της οικονομικής αυτοκρατορίας του. Εκτός από την καπνοβιομηχανία του, που ελέγχει το 4% της παραγωγής τσιγάρων στη Ρωσία, όπου οι καπνιστές υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια, στον όμιλο του Σαββίδη ανήκουν η εταιρεία αλλαντικών «Ταβρ», η εταιρεία αγροτικών προϊόντων, ιχθυοκαλλιεργειών και παραγωγής χαβιαριού «Καζάχα» και μια εταιρεία θεματικών πάρκων. Υπολογίζεται ότι στις εταιρείες του εργάζονται περισσότεροι από 17.000 υπάλληλοι, ενώ ο κύκλος εργασιών για το 2011 ξεπερνούσε τα 500 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα