Ιράν: Λαοθάλασσα στην υποδοχή της σορού του Σουλεϊμανί στη γενέτειρά του

Ιράν: Λαοθάλασσα στην υποδοχή της σορού του Κασέμ Σουλεϊμανί στη γενέτειρά του - Η Ουάσινγκτον διαψεύδει αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ - Το Ιράκ ζητάει από τον ΟΗΕ να καταδικάσει την αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη

Στην πόλη Κερμάν, στα νοτιοδυτικά του Ιράν, μεταφέρθηκε για να ταφεί η σορός του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, πρώην διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος σκοτώθηκε την Παρασκευή σε αμερικανικό αεροπορικό βομβαρδισμό στη

Βαγδάτη.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε σε απευθείας σύνδεση πλάνα που εικονίζουν χιλιάδες ανθρώπους, πολλούς στα μαύρα, που έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Κερμάν για να θρηνήσουν τον ανώτατο αξιωματικό, ο οποίος για ορισμένους αναλυτές ήταν ατύπως ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος στη χώρα.

Το τρέχον εικοσιτετράωρο έχει κηρυχθεί αργία στην Κερμάν, προκειμένου όσο περισσότεροι πολίτες της μπορούν να πάνε να αποτίσουν φόρο τιμής στον υποστράτηγο, αξιωματικό εξαιρετικά δημοφιλή στο Ιράν, τον οποίο οι αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας χαρακτηρίζουν «μάρτυρα», όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις του Ιράν για να τιμήσουν τον αξιωματικό, συμπεριλαμβανομένου του αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, του ανώτατου ηγέτη της χώρας, που έμοιαζε να μη μπορεί να συγκρατήσει τα συναισθήματά του πάνω από το φέρετρο του στρατιωτικού που είχε καλυφθεί με το ιρανικό εθνικό σύμβολο.

Μετά την αμερικανική επιχείρηση στην οποία σκοτώθηκε ο υποστράτηγος -που ήταν βετεράνος του πολέμου με το Ιράκ (1980-1988), θεωρείτο πως συγκαταλεγόταν στα πιο λαμπρά στρατιωτικά μυαλά της γενιάς του και διέθετε τεράστια επιρροή στο Ιράκ, στη Συρία, στον Λίβανο και αλλού στη Μέση Ανατολή- η Τεχεράνη ορκίστηκε να πάρει «εκδίκηση».

Ιράν: Η Τεχεράνη χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση» το σύνολο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων

Το κοινοβούλιο του Ιράν υιοθέτησε σήμερα εκτάκτως νομοσχέδιο το οποίο «τρομοκρατική οργάνωση» το σύνολο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη από αμερικανικό πλήγμα.

Οι Ιρανοί βουλευτές τροποποίησαν πρόσφατο νόμο που χαρακτήριζε «τρομοκρατική οργάνωση» τις αμερικανικές δυνάμεις που είναι ανεπτυγμένες από το Κέρας της Αφρικής ως την κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Το νέο νομοσχέδιο επεκτείνει τον χαρακτηρισμό αυτόν στο Πεντάγωνο, σε όλες τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και σε όλα τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στον φόνο του Σουλεϊμανί.

Η Ουάσινγκτον διαψεύδει αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν λάβει απόφαση για μια αποχώρηση των στρατευμάτων τους από το Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ, παρά μια επιστολή της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης σε αυτή τη χώρα που ειδοποιεί τη Βαγδάτη για μια αναδιάρθρωση των αμερικανικών δυνάμεων.

Ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί για να φύγουμε από το Ιράκ. Τελεία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας στους δημοσιογράφους. Αυτή η επιστολή δεν αντιστοιχεί στο πνεύμα που μας διακατέχει σήμερα.

Δεν ξέρω τι είναι αυτό το γράμμα [...] Προσπαθούμε να μάθουμε από πού προέρχεται αυτό, τι είναι αυτό, ωστόσο δεν έχει ληφθεί απόφαση για αποχώρηση από το Ιράκ, είπε ο 'Εσπερ όταν ρωτήθηκε σχετικά με την επιστολή αυτή.

Ο Έσπερ πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους της Αμερικής.

Το Βερολίνο αποσύρει στρατιώτες του από το Ιράκ

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα την αποχώρηση ορισμένων στρατιωτών, που σταθμεύουν αυτή τη στιγμή στο Ιράκ για αποστολές εκπαίδευσης, και τη μεταφορά τους στην Ιορδανία και το Κουβέιτ εξαιτίας των εντάσεων στην περιοχή.

Το γερμανικό απόσπασμα, που περιλαμβάνει περίπου τριάντα στρατιωτικούς, οι οποίοι έχουν τη βάση τους στη Βαγδάτη και στο Τάτζι, βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας, θα «μειωθεί προσωρινά» και στρατιώτες θα μεταφερθούν στο γειτονικό Κουβέιτ και στην Ιορδανία, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Αυτή η μετακίνηση στρατευμάτων «θα αρχίσει προσεχώς», δήλωσε ο εκπρόσωπος χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα ούτε για τον ακριβή αριθμό των στρατιωτών που θα μετακινηθούν.

Το Ιράκ ζητάει από τον ΟΗΕ να καταδικάσει την αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη

Η κυβέρνηση του Ιράκ απαίτησε χθες Δευτέρα, σε επιστολή την οποία απηύθυνε στα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει την επιδρομή που διεξήγαγε ο στρατός των ΗΠΑ στο έδαφός του την Παρασκευή με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί και ο ηγέτης ιρακινής παραστρατιωτικής οργάνωσης και σύμμαχός του Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, προκειμένου να μην κυριαρχήσει «ο νόμος της ζούγκλας» στις διεθνείς σχέσεις.

Αυτή η αμερικανική επιχείρηση αποτελούσε «επίθεση εναντίον του λαού και της κυβέρνησης του Ιράκ, κατάφωρη παραβίαση των όρων της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, και επικίνδυνη κλιμάκωση που είναι πιθανό να οδηγήσει σε πόλεμο, καταστροφικό για το Ιράκ, την περιοχή και τον κόσμο», σημείωσε ο ιρακινός μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, ο Μοχάμεντ Χουσέιν Μπαχρ-Αλ Ούλουμ στην επιστολή του, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το Ιράκ αξιώνει το ΣΑ να «αναλάβει τις ευθύνες του» και «να εξασφαλίσει ότι αυτοί που διαπράττουν τέτοιες παραβιάσεις, οι οποίες δεν καταπατούν μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και το διεθνές δίκαιο, οδηγώντας στην κυριαρχία του νόμου της ζούγκλας στη διεθνή κοινότητα, θα δώσουν λόγο», προστίθεται στην επιστολή του διπλωμάτη.

Στην τρισέλιδη επιστολή του, ο ιρακινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ δεν ζητεί ρητώς να συγκληθεί εκτάκτως το ΣΑ για να συζητήσει τις εξελίξεις. Αν και το Ιράκ δεν είναι μέλος του ΣΑ, μπορεί να ζητήσει να συγκληθεί, μέσω κάποιου από τα δεκαπέντε κράτη-μέλη του.

Η επιστολή αυτή της Βαγδάτης ακολούθησε την αναγγελία του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών ότι ετοιμαζόταν να υποβάλει διαμαρτυρία στο ΣΑ του ΟΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα