Η ύφεση ήρθε πιο νωρίς

... και το πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι η ύφεση καθαυτή που είναι δεδομένη, όσο το βάθος και η διάρκειά της.

Είναι η ύφεση νομοτέλεια για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας; Όποιος ισχυριστεί πως παρά το παγκόσμιο lockdown θα έφερνε ανάπτυξη και τα ουρί του Παραδείσου στην οικονομία, μάλλον μας δουλεύει ψιλό γαζί.

Το πρόβλημα της οικονομίας σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη δεν είναι η ύφεση καθαυτή που είναι δεδομένη, όσο το βάθος και η διάρκειά της.

Οι ΗΠΑ

εφαρμόζουν το δόγμα του Φρίντμαν «λεφτά από το ελικόπτερο» για να την ανακόψουν. Ακόμη και η δυσκοίλια Ευρώπη φαίνεται να αντιλαμβάνεται πως ο συστημικός κίνδυνος της Ιταλίας και της Ισπανίας μέσα από μία ενδεχόμενη κρίση χρέους είναι ικανός να τινάξει στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και τι κάνει; Έστω και με θολά ακόμα σημεία, δείχνει να διαβαίνει το Ρουβίκωνα με την πρόταση για ένα ισχυρό πακέτο επιδοτήσεων, προσαρμοσμένο εν μέρει στις ανάγκες του ευρωπαϊκού νότου και με στοιχεία αμοιβαιοποίησης που μέχρι πρότινος έριχναν φούρνους στο Βερολίνο.

Δίπλα στον βασιλικό της Ιταλίας θα ποτιστεί και η γλάστρα της Ελλάδας με 22 δις. μέσω ΕΣΠΑ από το Γενάρη του 2021 και βλέπουμε.

Είναι ωστόσο αυτό αρκετό ώστε η κυβέρνηση να ανακόψει την ύφεση που είναι ήδη εδώ και την οποία όλοι οι οίκοι προεξοφλούν ως τη μεγαλύτερη στην ΕΕ ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας;

Πού και με ποιο τρόπο θα διοχετευθούν αυτά τα χρήματα;

Θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και άμβλυνση των ανισοτήτων ή θα καταλήξουν όπως τα παλαιότερα κοινοτικά προγράμματα να γίνουν πισίνες και Cayenne;

Η κυβέρνηση οφείλει να βρει τις απαντήσεις. Οι δικαιολογίες στερεύουν. Το μαξιλάρι των 37 δις. ευρώ, το πακέτο των 22 δις. ενισχύσεων από την πρόταση της Κομισιόν (εφόσον δεν μπλοκαριστεί) συνθέτουν έναν κουμπαρά που μπορεί από σήμερα να δώσει την απαιτούμενη ανάσα ρευστότητας στο επιχειρείν και να ανακόψει την έκρηξη της ανεργίας και των μισθολογικών μειώσεων που μειώσουν τη ζήτηση και θα λειτουργήσουν επιταχυντικά για την ύφεση.

Ύφεση, η οποία είναι ήδη εδώ από το πρώτο τρίμηνο του 2020. Τότε που θα υπήρχε εκρηκτική ανάπτυξη. Το 1% ανάπτυξης του τέταρτου τριμήνου του 2019 έγινε 1% ύφεση το επόμενο τρίμηνο, πριν τον κορονοϊό, το lockdown, την πανδημία και τις επτά πληγές του Φαραώ.

Να δεις τι σου έχω για μετά...

Keywords
Τυχαία Θέματα