Η πρώτη αντίδραση ΗΠΑ - Ρωσίας στην επικοινωνία Ζελένσκι - Σι Τζινπίνγκ

Ήταν η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Σι - Ζελένσκι από την έναρξη του πολέμου.Ο Λευκός Οίκος καλωσόρισε την τηλεφωνική συνδιάλεξη του Σι Τζινπίνγκ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί αν θα οδηγήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία…

Σύμφωνα με την κρατική κινεζική τηλεόραση, ο Σι φέρεται να τόνισε στον Ζελένσκι ότι η Κίνα πάντα συντάσσεται με την ειρήνη, γι’ αυτό και το Πεκίνο θα επικεντρωθεί στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών και θα κάνει προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό.

Μάλιστα, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία

στο Κίεβο για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης.

Tο κινεζικό CCTV επικαλέστηκε τον Σι να λέει ότι η Κίνα «ούτε θα παρακολουθεί τη φωτιά από την άλλη πλευρά, ούτε θα ρίξει λάδι στη φωτιά, πόσο μάλλον θα εκμεταλλευτεί την κρίση για να επωφεληθεί».

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε λίγο αργότερα τον διορισμό του 57χρονου πρώην υπουργού Στρατηγικών Βιομηχανιών, Πάβλο Ριαμπίκιν ως πρεσβευτή του Κιέβου στο Πεκίνο, μια θέση που παρέμενε κενή από τον Φεβρουάριο του 2021.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ζητούν εδώ και καιρό από το Πεκίνο να ασκήσει την επιρροή του στη Ρωσία ώστε να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου.

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου

Τον Φεβρουάριο το Πεκίνο παρουσίασε έγγραφο 12 σημείων που ζητούσε «πολιτική διευθέτηση» της κρίσης στην Ουκρανία.

Αν και το Πεκίνο κρατά επισήμως ουδέτερη στάση στη σύγκρουση, ο Πρόεδρος Σι δεν καταδίκασε ποτέ τη ρωσική εισβολή.

Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του. Μάλιστα στα τέλη Μαρτίου, λίγο μετά τη συνάντηση του Σι με τον Πούτιν στη Μόσχα, είχε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στον Κινέζο Πρόεδρο να επισκεφτεί το Κίεβο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ - Ρωσίας, Ζελένσκι - Σι Τζινπίνγκ,ipa - rosias, zelenski - si tzinpingk