Η ώρα του Τσίπρα για τις αλλαγές στο ΣΥΡΙΖΑ

Ύστερα από μια περίοδο εσωτερικών αναταράξεων, έστω και μικρής έντασης, λόγω της ήττας της 7ης Ιουλίου, αλλά και ευρύτερων συζητήσεων για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης διεύρυνσης του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει σε καίριες κινήσεις και αλλαγές από τις αρχές του 2020.

Ουσιαστικά, μετά από μια ελαφρώς μίζερη εσωκομματική συζήτηση, η οποία είχε

και στο επίκεντρό της διαφωνίες στελεχών για τη διεύρυνση, πλησιάζει η ώρα του Αλ. Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άκουσε το τελευταίο διάστημα πολλές ιδέες και προτάσεις στις συναντήσεις που είχε με τα στελέχη του κόμματος, αλλά και της Προοδευτικής Συμμαχίας, όπως και με συνεργάτες του, μελέτησε με προσοχή τις επί μέρους παραμέτρους και τις δυσκολίες ανάκαμψης που εμφανίζει το κόμμα του στην παρούσα φάση, καθώς οι εκλογές έγιναν μόλις έξι μήνες πριν, και φέρεται έτοιμος να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες θα διευκολύνουν την έξοδο από το τούνελ.

Όπως επεσήμαναν και στον ίδιο πολλοί από τους συνομιλητές του, η κομματική βάση αναμένει τολμηρές επιλογές που θα αποσαφηνίζουν την πολιτική του κόμματος, θα ενισχύουν την ενότητα και την ομοιογένεια, θα ξεκαθαρίζουν τις θέσεις του στα μεγάλα θέματα και θα τονώνουν τον αντιπολιτευτικό λόγο του αλλά και την κυβερνητική προοπτική.

Ο Αλ. Τσίπρας έχει επίγνωση της κατάστασης και σχεδίασε τις επόμενες κινήσεις του με λεπτομέρειες. Χρονικά οι αποφάσεις του θα επεκταθούν σε ολόκληρη την πρώτη περίοδο του 2020, δηλ. σίγουρα έως το Πάσχα, οπότε και τοποθετείται, λίγο πριν ή λίγο μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και δεν έχει ανοίξει σε κανέναν απολύτως τα χαρτιά του, στην Κουμουνδούρου περιμένουν με τη σειρά: κατ’ αρχήν οργανωτικές αλλαγές στο κόμμα και βέβαια αναγγελία πολιτικών στόχων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

H ανάγκη για παρέμβαση στον οργανωτικό ιστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανής και στο πεδίο αυτό ανακοινώθηκε χθες το νέο κοινό όργανο, το Πολιτικό Συμβούλιο, της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, που αποτυπώνει και την διεύρυνση, καθώς συμμετέχουν από το ΣΥΡΙΖΑ (προεδρικοί, «53» κ.α.), από τη Συμμαχία (πασοκογενείς, 120 του Κάραβελ), τη ΔΗΜΑΡ, την Κοινωνική Συμφωνία της Λ.Κατσέλη, κ.α. Μέλη του είναι: Αλ.Τσίπρας, Σ.Αναγνωστοπούλου, Ρ.Βάρτζελη, Δ. Βίτσας, Ν. Βούτσης, Ο.Γεροβασίλη, Μεν.Γκίβαλος, Σπ.Δανέλλης, Ρ.Δούρου, Γ. Δραγασάκης, Θ.Δρίτσας, Ν.Θεοδωρακοπούλου, Θ.Θεοχαρόπουλος, Εφ.Καλαμαρά, Κ.Κνήτου, Τ.Κορμάς, Αντ.Κοτσακάς, Φ.Κουβέλης, Π.Λάμπρου, Αντ. Λιάκος, Ν.Μαδεμλής, Γ.Μπαλάφας, Αρ.Μπαλτάς, Ν.Μπίστης, Θ.Μωραϊτης, Μ.Ξενογιαννακοπούλου, Π.Παναγιώτου, Σ.Πανδή,Ν.Παππάς, Γ.Ραγκούσης, Ρ.Σβίγκου, Ν.Σκορίνης, Π.Σκουρλέτης, Δ.Τζανακόπουλος,Χ.Τσιόκας, Στ.Τζουμάκας, Ευκλ.Τσακαλώτος, Ν. Φίλης, Δ. Χαλαζωνίτης, Δ. Χατζησωκράτης, Τ. Χριστοδουλοπούλου.

Οι αναπροσαρμογές στο κόμμα κρίνονται αναγκαίες. Στις αλλαγές θα είναι εμφανής η επιμονή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να εμπιστεύεται ρόλους σε νέα πρόσωπα, αλλά θα αξιοποιηθούν και βουλευτές με κυβερνητική εμπειρία στο παρελθόν.

Τέλος στο πεδίο των πολιτικών στόχων ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί από τις αρχές του 2020, υψώνοντας τους αντικυβερνητικούς τόνους καθώς έχει βάσιμες ελπίδες ότι το κλίμα θα αλλάξει σταδιακά, καθώς θα αρχίσει να καταγράφεται η κοινωνική δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική και θα αναμορφωθεί ο πολιτικός χάρτης. Μάλιστα θεωρούν κομβικό σημείο τα όσα γίνονται στο πεδίο του δόγματος «νόμος και τάξη» και επενδύουν στα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας ετοιμάζεται να βάλει το δυναμικό του κόμματος σε τροχιά εκπόνησης πλήρους κυβερνητικού προγράμματος, για το οποίο την κεντρική καθοδήγηση την έχει ο πανεπιστημιακός και πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

Όμως, πέρα από τις επόμενες κινήσεις, ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει, όπως λένε και βουλευτές, άμεσα να λύσει ο Αλ. Τσίπρας είναι το αυτοκαταστροφικό σύνδρομο διαφόρων που αντί να αντιπολιτεύονται τη ΝΔ με όσα πράττουν και όπως ενεργούν ή τοποθετούνται δυναμιτίζουν την ίδια αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα