Η μετάλλαξη του κορονοϊού φέρνει περισσότερα νέα κρούσματα

Νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφει καθημερινά η Ελλάδα, ενώ με το άνοιγμα του τουρισμού από την 1η Ιουλίου εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση στα νέα κρούσματα. 

Νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφει καθημερινά η Ελλάδα, ενώ με το άνοιγμα του τουρισμού από την 1η Ιουλίου εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση στα νέα κρούσματα. 

Σε

κάθε περίπτωση στην τελική ευθεία μπαίνει αύριο Τετάρτη το άνοιγμα των συνόρων για τον τουρισμό.

Η ελληνική πλευρά προσανατολίζεται να μην επιτραπούν πτήσεις τουλάχιστον έως τις 15 Ιουλίου από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σουηδία, τη Ρωσία και άλλες χώρες με χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα από αυτά του μέσου όρου της ΕΕ.

Εφόσον δοθεί σήμερα το «πράσινο φως», η ΕΕ θα δέχεται πλέον από αύριο, ταξιδιώτες από τις παρακάτω «τρίτες» χώρες: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδά, Ιαπωνία, Σερβία, Σαν Μαρίνο, Μονακό, Βατικανό, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Ανδόρα, Νότια Κορέα, Αλγερία, Μαρόκο, Τυνησία, Ρουάντα, Ταϊλάνδη, Ουρουγουάη.

Όλοι οι επισκέπτες θα συμπληρώνουν υποχρεωτικά, έως και 48 ώρες πριν το ταξίδι τους, φόρμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα travel.gov.gr, ούτως ώστε οι αρμόδιες Αρχές να γνωρίζουν το προφίλ του και να μπορούν, εκτιμώντας τους κινδύνους, να προχωρούν σε στοχευμένα δειγματοληπτικά τεστ σε κάθε πτήση που φτάνει στην Ελλάδα.

Τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Αυτή τη στιγμή τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα είναι τοπικά εντοπισμένα, ωστόσο όπως ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Αθανάσιος Τσακρής είναι Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού, αυτό δεν σημαίνει για παράδειγμα ότι ο κορονοϊός δεν υπάρχει στην Αττική, επειδή δεν ανιχνεύθηκε κάποιο κρούσμα.

Από την άλλη στην Ξάνθη εμφανίζονται συνεχώς νέα κρούσματα, καθώς χτες ανακοινώθηκαν πως 12 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Εν τω μεταξύ, αποφασίστηκε μερική άρση της καραντίνας στον Εχίνο μετά από σύσκεψη στον θάλαμο επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Από αύριο η προσοχή θα πέσει και στα νησιά με το «άνοιγμα» των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Παρ΄όλο που όσοι θα έρθουν στη χώρα μας θα ακολουθήσουν μία σειρά από οδηγίες οι ειδικοί θεωρούν πως ενδεχομένως να υπάρξει έξαρση του ιού.
Την διαδικασία που θα ακολουθήσουν όσοι θελήσουν να επισκεφτούν τη χώρα μας περιέγραψε ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γκίγκας Μαγιορκίνης.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής όποιος έρχεται θα πρέπει να συμπληρώσει μία φόρμα online 48 ώρες πριν.

«Συμπληρώνει την φόρμα, παίρνει ένα email με ένα κωδικό ωστόσο δεν γνωρίζει αν θα τεσταριστεί ή όχι» ανέφερε ο καθηγητής τονίζοντας πως είναι καλύτερο να μην γνωρίζουν ποιοι θα τεσταριστούν από τον ΕΟΔΥ μόλις φτάσουν στη χώρα μας.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο ώστε όταν εντοπίζονται κρούσματα στα νησιά, να απομονώνονται.

Αν ωστόσο συνεχίζεται η εξάπλωση του ιού, τότε θα δίνονται οδηγίες και θα γίνεται επιτήρηση των μέτρων.

Η μετάλλαξη του κορονοϊού

Πάντως και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας δεν απέκλεισε την επιβολή ενός καθολικού τοπικού lockdown σε νησί.

Ο καθηγητής τόνισε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση σοβαρής εξάπλωσης της πανδημίας του κοροναϊού εξαιτίας μη τήρησης των μέτρων προστασίας, σε νησί.

«Μπορεί να κλείσουμε νησί και να μην υποδέχεται επισκέψεις» είπε συγκεκριμένα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σύψας δεν απέκλεισε την εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος του ιού στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής μίλησε και για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, πράγμα το οποίο μπορεί να σημαίνει πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην αποκτήσουμε ποτέ ανοσία.

«Το κακό είναι να γίνει πιο επιθετικός, πιο μεταδοτικός και πιο θανατηφόρος. Το καλό είναι να γίνει πιο ήπιος.

Δυστυχώς κάθε ιός μπορεί να μεταλλαχθεί» τόνισε και πρόσθεσε πως αν και υπάρχει πάντα η ανησυχία για το κακό σενάριο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σαφείς ενδείξεις στους ειδικούς για το ότι έχει συντελεστεί μια κακή μετάλλαξη.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε χθες η Washington Post, ο ιός έχει υποστεί μια νέα μετάλλαξη, σε περιοχές της Ευρώπης αλλά και της Νέας Υόρκης, μετατρέποντάς τον σε ακόμα πιο μεταδοτικό, αλλά όχι πιο επικίνδυνο.

Η μετάλλαξη του ιού εντοπίζεται στο κομμάτι του γονιδιώματος το οποίο που κωδικοποιεί την εξαιρετικά σημαντική πρωτεΐνη της αύξησης και προσδίδει στον ιό «το κορονοειδές προφίλ του, που του επιτρέπει να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα με ιδιαίτερη ευκολία.

Keywords
Τυχαία Θέματα