Η Καϊλή μίλησε, αλλά δεν έπεισε - Γιατί οι δικαστές τη θεωρούν «κλειδί» για την κλίκα του Κατάρ

Η Εύα Καϊλή θα παραμείνει στη φυλακή για άλλον έναν μήνα. Το σκεπτικό της απόφασης της Εισαγγελίας του Βελγίου.Δεν έπεισε η Εύα Καϊλή κατά την ακροαματική διαδικασία της Πέμπτης (22/12) και η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία του Βελγίου αποφάσισε παράταση της προφυλάκισής της κατά έναν μήνα. Όπως έλεγε, πριν από…

Αρκετές ώρες πριν ανακοινωθεί η απόφαση για συνέχιση της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή,

το κλίμα ήταν βαρύ. Φάνηκε μάλιστα κατά τη διάρκεια της απολογίας της. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του δικηγόρου της κυρίας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, λίγο πριν ανακοινωθεί επίσημα η απόφαση. Οι διάλογοι που μετέφερε ο ίδιος από την ακροαματικοί διαδικασία ήταν ενδεικτικοί. Μέχρι και ζήτημα κατασκόπων που θα έκαναν απαγωγή της Καϊλή από τις Βρυξέλλες, έθεσε η εισαγγελία.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι κατά την ακρόαση ο εισαγγελέας είπε ότι το παιδί «δεν έχει καμία αξία», δηλαδή δεν συνιστά λόγω για την αποφυλάκιση της κυρίας Καϊλή. Αυτή ήταν η πρώτη ένδειξη αλλά όχι η μόνη.

Όπως δήλωσε ο κ. Δημητρακόπουλος, από τα ερωτήματα και την εισήγηση του κ. Εισαγγελέα, φάνηκε «όχι απλώς ότι το κλίμα δεν ήταν καλό - θα έλεγα ότι προϋπήρχε στο μυαλό του κ. Εισαγγελέα η πρότασή του, ότι η κ. Καϊλή θα πρέπει να παραμείνει στη φυλακή».

Σύμφωνα με το βελγικό Δίκαιο, για να προφυλακιστεί ένας άνθρωπος πρέπει να είναι ύποπτος φυγής ή να υπάρχει ο κίνδυνος - αν αφεθεί ελεύθερος - να καταστρέψει τα στοιχεία της δικογραφίας.

Ο Εισαγγελέας, όπως είπε, φοβάται εάν η Εύα Καϊλή θα διαφύγει από τη χώρα, σημείωσε ο κ. Δημητρακόπουλος. Έθεσε θέμα απαγωγής της από κατασκόπους του Κατάρ, όταν οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή πρότειναν αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους στο σπίτι και με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Στο σημείο αυτό, ο κ. Δημητρακόπουλος περιέγραψε την αντίδρασή του προς τον εισαγγελέα: «Τότε υπάρχει και ο κίνδυνος να στείλει το Κατάρ στρατεύματα για να καταλάβει τις Βρυξέλλες και να κάνει την απαγωγή της Εύας Καϊλή...».

Η Εύα Καϊλή είχε ζητήσει αποφυλάκιση με κατ' οίκον περιορισμό και να έχει ένα τηλέφωνο - όχι κινητό - αποδεχόμενη να παρακολουθείται από την αστυνομία. Δέχτηκε να μην έχει καμία επαφή, παρά μόνο με το παδί της. «Άρα δεν μπορεί να είναι ύποπτη φυγής» σημείωσε ο κ. Δημητρακόπουλος με αυτά τα μέτρα που πρότενε η ίδια.

Για την εισαγγελία του Βελγίου, αυτά δεν ήταν αρκετά.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος:

«Είναι αθώα» δήλωναν οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή

Αμέσως μετά την ακρόαση της Εύας Καϊλή, οι δικηγόροι της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Αντρέ Ριζόπουλος έκαναν τις πρώτες δηλώσεις στους δημοσιογράφους, που είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από τα βελγικά δικαστήρια. Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής «είναι αθώα», είπαν.

Ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος μετέβη ένα 24ωρο νωρίτερα στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη (21/12) προκειμένου να παραστεί στη διαδικασία. Ο ίδιος ακολούθησε την υπερασπιστική γραμμή που θέλει την πρώην ευρωβουλευτή να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε, ούτε συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της, δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν και δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ.

Τονίστηκε δε, η ανάγκη να βρίσκεται δίπλα στο δίχρονο παιδάκι της.

Είπε δε, σε ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά πως «η Εύα Καϊλή είναι αθώα».

{https://twitter.com/alexanderbakker/status/1605873665576382464}

{https://twitter.com/alexanderbakker/status/1605872399005556736}

Από την πλευρά του κ. Ριζόπουλος ανέφερε ότι η ευρωβουλευτής συμμετείχε ενεργά σε όλη τη διαδικασία και πως ζήτησαν την αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή με βραχιολάκι.

{https://twitter.com/Chris_Verhaeghe/status/1605876184176369664}

{https://twitter.com/alexcadier/status/1605873980782612484}

Η Εύα Καϊλή, κατέθετε επί μία ώρα αφότου έγινε υπό άκρα μυστικότητα η μεταφορά της στα δικαστήρια περίπου στις 10 το πρωί της Πέμπτης (22/12).

Η κατάθεση της Εύας Καϊλή

Πριν από την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για την Εύα Καϊλή, τα διεθνή ΜΜΕ έφεραν στο «φως» νέες λεπτομέρειες για το σκάνδαλο QatarGate, το δίκτυο του οποίου είχε απλώσει τα «πλοκάμια του» από τις Βρυξέλλες έως την Ιταλία και το Μαρόκο.

Αποκαλυπτικό είναι το σημερινό άρθρο της ιταλικής ilFattoQuotidiano, η οποία δημοσιεύει νέα κομμάτια από την απολογία της τέως αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, καθώς και τα ονόματα άλλων ευρωβουλευτών και πολιτικών προσώπων που φέρεται να έχουν εμπλοκή στο ευρωπαϊκό σκάνδαλο.

«Πριν από τον κορονοϊό ο Παντσέρι είχε φέρει στο σπίτι μας, τα οποία πήρε μετά. Ο λόγος που το έκανε αυτό, ήταν πως εμπιστευόταν το σπίτι μας με τον Φραντσέσκο περισσότερο από το δικό του. Πιθανότατα, λόγω της ασυλίας μου», είπε η Εύα Καϊλή, σύμφωνα με το ιταλικό δημοσίευμα ενώπιον των αρχών στην πολύωρη πρώτη απολογία της, πριν οδηγηθεί στη φυλακή.

Όπως είχε γίνει γνωστό πριν από μερικές ημέρες, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής είχε δώσει στις Αρχές εκτός από το όνομα του Παντσέρι, ο οποίος θεωρείται ο «εγκέφαλος» του σκανδάλου και ονόματα από άλλους ευρωβουλευτές που φαίνεται πως διαδραμάτιζαν κάποιο ρόλο στην «οργάνωση» και είχε επικοινωνήσει μαζί τους μετά την «εισβολή» της βελγικής αστυνομίας στο σπίτι της.

Σύμφωνα με το άρθρο της ilFattoQuotidiano, αυτοί οι δύο Ευρωβουλευτές, με τους οποίους ήρθε σε επαφή η Καϊλή ήταν ο Marc Tarabella και η Maria Arena, μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ωστόσο, κανείς από τους δύο δεν είναι προς το παρόν στο ραντάρ του εισαγγελέα.

Στη συνέχεια, η εφημερίδα αναφέρει πως η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής επικαλέστηκε ενώπιον των Αρχών οικονομικές δυσκολίες του συντρόφου της και πως αυτός δανειζόταν από τους γονείς του.

«Ο Φραντσέσκο δεν έχει πολλά χρήματα, επειδή δεν μπορεί να συνεισφέρει σε όλα τα έξοδα. Είναι επίσης νεότερος από εμένα. Ξέρω ότι δανείζεται από τους γονείς του ανά διαστήματα. Ίσως και από τον Αντόνιο (σ.σ.: Παντσέρι). Το ξέρω γιατί υπάρχουν κάποια πράγματα που θα ήθελε, αλλά δεν είχε τα μέσα», υποστήριξε.

«Ξέρω ότι κάτι κρατούσε για το πρώην αφεντικό του, τον Παντσέρι, ίσως και για το σημερινό του αφεντικό, τον Κοτσολίνο», φέρεται να είπε και πρόσθεσε: «Αλλά δεν έχω σκεφτεί ποτέ την προέλευση αυτών των χρημάτων».

Ενώ, για τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της και έδωσε εντολή στον πατέρα της να τα πάρει από εκεί, τόνισε για ακόμα μία φορά πως δεν ήταν δικά της παρά του πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι.

Αφηγήθηκε δε, πως η ίδια είχε βγάλει κάποτε 20.000 ευρώ από τραπεζικό της λογαριασμό στην Ελλάδα, τα οποία κουβαλούσε στο σακάκι της. «Το είχα κάνει μία φορά. Ξέρω πως δεν μπορώ να μεταφέρω περισσότερα από 10.000 ευρώ», είπε.

Όλα τα ονόματα που έδωσε η Καϊλή στις Αρχές του Βελγίου

Σύμφωνα πάντα με την ιταλική εφημερίδα, η Καϊλή έδωσε στις αρχές αρκετά ονόματα που φέρεται να εμπλέκονται με κάποιο τρόπο στο QatarGate.

Τα τρία πρώτα ήταν ο Παντσέρι, ο Marc Tarabella και η Maria Arena. «Αρχικά προσπάθησα να τηλεφωνήσω στον Παντσέρι, ο οποίος όμως μιλάει μόνο ιταλικά και δεν κατάφερα να τον βρω. Έτσι προσπάθησε να πάρω τηλέφωνα τον Tarabella και μετά την Arena. Μου είπαν πως δεν γνωρίζουν γιατί δεν απαντά».

«Ποιος είναι γύρω από τον Παντσέρι; Θέλουμε δύο ονόματα από λομπίστες που τον βοηθούν», της λέει ο δικαστής, Michel Claiseto για να την πιέσει για αποκαλύψεις.

Η Εύα Καϊλή δεν διστάζει και αναφέρει τα ονόματα, «ο Giuseppe Meroni, ο προηγούμενος βοηθός του που εξακολουθεί να τον βοηθά. Ο Davide Δεν γνωρίζω το επώνυμό του, αλλά μπορώ να το δω γιατί εργάζεται εκεί. Η Simona, η Carola και η Francesca. Ο Παντσέρι τους βοήθησε και είχαν κάτι σαν συναλλαγή».

Πιθανώς τα ονόματα που αναφέρονται είναι αυτά κάποιων βοηθών, σημειώνει η εφημερίδα: του πρώην βουλευτή του PD, Zoggia, και νυν βοηθού του ευρωβουλευτή των Δημοκρατικών Pietro Bartolo, της Carola Bennato, στη Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Francesca Garbagnati, βοηθού της ευρωβουλευτού του Alessandra Moretti.

Στην ερώτηση των δικαστικών αρχών αν ο Παντσέρι τούς πλήρωνε, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής είπε, «όχι μετά το 2019, όταν και δεν επανεξελέγη, προσπαθούσε να τους βοηθήσει όλους να βρουν δουλειά».

Στην πίεση που της ασκεί ο δικαστής για το ποιοι βρίσκονται κάτω από τον Παντσέρι, η Καϊλή, ανέφερε, «Maria Arena, Marc Tarabella, Andrea Cozolino». Ενώ, απαντά θετικά και σε δύο ονόματα που παραθέτουν οι αρχές, τα οποία έχουν και αυτά εμπλοκή. «Ο Moretti και ο ευρωβουλευτής Brando Benifei;», την ρωτούν, με την Καϊλή να λέει ένα λιτό «ναι».

«Δεν ξέρω αν έλαβαν χρήματα από τον Παντσέρι, θα μπορούσαν να έχουν ταξιδέψει στο Κατάρ ή στο Μαρόκο, να έχουν οργανώσει τις αποστολές του, αλλά νομίζω ότι οι περισσότερες από αυτές ήταν επίσημες αποστολές, δεν γνωρίζω για κανένα δώρο που μπορεί να έλαβαν», καταλήγει η κυρία Καϊλή, απαντώντας στην ερώτηση για ενδεχόμενο χρηματισμό τους από τον ιταλό πρώην ευρωβουλευτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα