Η ισχυρή ομάδα της ΝΔ που στηρίζει Σαμαρά

Μια φωτογραφία ίσον χίλιες λέξεις λένε οι Κινέζοι και στην περίπτωση του Αντώνη Σαμαρά αυτό ισχύει στον απόλυτο βαθμό. Ο νεοεκλεγείς βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος ανήρτησε χθες, μια φωτογραφία από το πούλμαν του αεροδρομίου, στην οποία ήταν ο ίδιος, ο Αντ. Σαμαράς,

ο Άδωνις Γεωργιάδης, και άλλοι βουλευτές, με την εξής επισήμανση: «Αν πέσει το αεροπλάνο, μένουμε χωρίς δεξιά».

 

Όλοι τους πήγαιναν στην εκδήλωση των «καραμανλικών» στην Ξάνθη, όπου παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου, τον οποίο ο Κώστας Καραμανλής θέλει για δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας, θα γινόταν η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων για τον ανδριάντα του πατριάρχη της συντηρητικής παράταξης και ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Η κίνηση Μπογδάνου έλεγε πολλά ως προς το ιδεολογικό στίγμα μιας συγκεκριμένης, ισχυρής πλέον ομάδας στην Κ.Ο. που στηρίζει τον Αντ. Σαμαρά.

Και το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πλέον ισχυροποιείται όλο και περισσότερο ο πόλος στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας που επιθυμεί τον Αντώνη Σαμαρά στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ειδικά σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία γίνονται δεύτερες σκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με το εάν πρέπει να στηρίξει ή όχι μια δεύτερη θητεία του Πρ. Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Επί της ουσίας η Κ.Ο. της ΝΔ είναι τριχοτομημένη, καθώς εκτός από την ομάδα 20-25 βουλευτών που στηρίζει τον Αντ. Σαμαρά, υπάρχουν οι καραμανλικοί, αλλά και άλλοι κεντρικοί παράγοντες, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νικήτας Κακλαμάνης, αλλά και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης (επικεφαλής των ευρωβουλευτών, αλλά ο λόγος του μετράει), κ.α. που επιθυμούν τον Πρ. Παυλόπουλο, ενώ καταγράφεται και μια τάση που είναι αμιγώς προεδρικοί, δηλ. στηρίζουν πλήρως τον Κυρ. Μητσοτάκη που θα ήθελαν να γίνει άνοιγμα στην κεντροαριστερά και μάλιστα γιατί όχι, όπως λένε, να προταθεί για πρώτη φορά γυναίκα.

Εσχάτως στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναπτύσσεται η θεωρία ότι πρέπει ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας να είναι πολιτικό πρόσωπο γιατί ενδεχομένως να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις - σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας και λόγω της απλής αναλογικής- και ως εκ τούτου πρέπει να γίνουν και οι ανάλογες κινήσεις.

Μάλιστα, λέγεται από υποστηρικτές του Κυρ. Μητσοτάκη, ότι εάν επιλέγει ο νυν πρόεδρος θα εκλεγεί με αυξημένη πλειοψηφία και θα δοθεί μήνυμα ότι ο Πρωθυπουργός επιθυμεί τη συναίνεση, καθώς τον Πρ. Παυλόπουλο στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή.

Ο Πρωθυπουργός δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θα πράξει, αν και θεωρεί –με βάση τις εκμυστηρεύσεις του σε τακτικούς συνομιλητές του- ότι μια καλή κίνηση θα ήταν να προταθεί γυναίκα που να προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς.

Τα πάντα είναι ανοικτά όμως και όπως υποστηρίζουν και ουδέτεροι πολιτικοί παρατηρητές, η ακατάσχετη ονοματολογία με ευθύνη της ΝΔ έπληξε το κύρος του θεσμού.

Πάντως η εικόνα στην Ξάνθη ήταν χαρακτηριστική με τους πρωταγωνιστές στο ίδιο κάδρο: Πρ. Παυλόπουλος, Κ. Καραμανλής, Αντ. Σαμαράς και δίπλα τους πληθώρα βουλευτών με διαφορετικές προσεγγίσεις.

Πάντως, ο Αντ. Σαμαράς θα δώσει σκληρή μάχη για την προεδρία και το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι δημόσιες παρεμβάσεις υπέρ του, από ομάδα βουλευτών που θα προστεθεί στους Μάκη Βορίδη, Ανδρέα Κατσανιώτη, Αδωνι Γεωργιάδη, Κώστα Καραγκούνη, Γιώργο Κύρτσο, κ.α. που έχουν ταχθεί υπέρ του Μεσσήνιου πρώην Πρωθυπουργού.

Το ίδιο όμως αναμένεται να γίνει και υπέρ του Πρ. Παυλόπουλου, μετά τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Ν. Κακλαμάνη, την Ντ. Μπακογιάννη.

Keywords
Τυχαία Θέματα