Η επόμενη κίνηση του Αντώνη Σαμαρά

Προ των πυλών του Μεγάρου Μαξίμου είναι η ρήξη του Αντώνη Σαμαρά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την απουσία του πρώην Πρωθυπουργού από την ψηφοφορία για την τροπολογία που αφορούσε τον ΠΑΟΚ.

Και δεν ήταν μόνο η απουσία αλλά το μήνυμα που έστειλε η πλευρά Σαμαρά πως ούτε έδωσε εξηγήσεις, ούτε του ζητήθηκαν, ούτε θα μπορούσαν να του είχαν ζητηθεί, παρά

περί του αντιθέτου διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου.

Η άλλοτε πολιτική συμμαχία των δυο είναι παρελθόν και μένει να φανεί πως θα επηρεάσει τους συσχετισμούς εντός της ΝΔ και εάν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Η κίνηση αυτή -μήνυμα προς το Μαξίμου- ήταν η δεύτερη ηχηρή του πρώην Πρωθυπουργού που επέλεξε να απουσιάζει στις ΗΠΑ, για οικογενειακό ταξίδι, την ημέρα της εκλογής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η επιλογή αυτή είχε την σημασία της, όπως και η επιστολή που έστειλε και η οποία κρίθηκε ως άλλο σημάδι προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη λογική ότι είναι απρόβλεπτος.

«Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, όπως γνωρίζετε, βρίσκομαι στο εξωτερικό και σας γνωστοποιώ με την παρούσα επιστολή ότι αν ήμουν παρών στη συνεδρίαση, θα ψήφιζα σύμφωνα με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Με εκτίμηση, Αντώνης Σαμαράς». Αυτή ήταν η επιστολή του Αντ. Σαμαρά στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και σε αυτήν δεν αναφέρει το όνομα της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας. Τυχαίο; Οι μυημένοι επί των νεοδημοκρατικών παρασκηνίων λένε πως όχι και ότι ο πρώην Πρωθυπουργός στέλνει σήματα πολέμου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εξάλλου, ακόμα και η απουσία του από την ψηφοφορία θεωρήθηκε ως μήνυμα προς τον πρωθυπουργό που τον «άδειασε» για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία ο Αντ. Σαμαράς εμφανιζόταν να επιθυμεί διακαώς.

Ο Μεσσήνιος πολιτικός που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να δημιουργήσει εσωκομματικό ζήτημα στη ΝΔ, όχι να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά να προκαλεί συνεχώς ρήγματα, φρόντισε και πριν την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας να οριοθετήσει το πλαίσιο που πρέπει να κινηθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Με συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», ο Αντ. Σαμαράς διαφοροποιήθηκε ρητά από τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη στρατηγική της προσφυγής στη Χάγη για τα ελληνοτουρκικά, αφήνοντας αιχμές εναντίον του, έριξε νέες βολές στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού, ενώ επέμεινε στην σκληρή γραμμή του περί απεμπλοκής από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρώην Πρωθυπουργός αναγνωρίζει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένα στελέχη της ΝΔ, την εσωκομματική στόχευση της επιλογής του Κυρ. Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Από τη μία πλευρά να «αδειάσει» τον ίδιο τον Αντ. Σαμαρά και τους σαμαρικούς και από την άλλη, απορρίπτοντας την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, να προχωρήσει στην «αποκαραμανλοποίηση» της Ν.Δ. που, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, επιδιώκει, με στόχο τη δική του κυριαρχία στο εσωκομματικό τοπίο.

Ο Αντ. Σαμαράς που ζυγίζει αρκετά τις λέξεις έριξε το καρφί του, με την υποτιμητική αναφορά ότι «δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω την κ. Σακελλαροπούλου», ενώ η απουσία του, μόνο δικαιολογημένη δεν ήταν.

Και αυτό διότι ο πρώην Πρωθυπουργός έχει δυο σημεία – ιστορικές στιγμές που δεν θα τις καταγράψει η σύγχρονη πολιτική ιστορία. Η μια ήταν στις 26 Ιανουαρίου, τέτοιες ημέρες πριν πέντε χρόνια, όταν δεν έμεινε στο Μέγαρο Μαξίμου να παραδώσει στον Αλέξη Τσίπρα, νικητή των εκλογών και η δεύτερη προ ημερών, καθώς το όνομά του δεν θα είναι σε αυτούς που έχουν πει το όνομα της Κ. Σακελλαροπούλου, ψηφίζοντάς την.

Οι επόμενες κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά

Ο πρώην Πρωθυπουργός δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια από εδώ και πέρα και ειδικά στα εθνικά θέματα θα πιέσει πολύ τον Κυρ. Μητσοτάκη. Και πολλοί λένε πως το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αφορμή για σημαντική σύγκρουση.

Από εδώ και πέρα η πλευρά Σαμαρά θα ασκεί -άλλοτε ωμά, άλλοτε διακριτικά- κριτική και θα κάνει δύσκολη τη ζωή του Κυρ. Μητσοτάκη. Θα επιχειρήσει να καταστήσει τον Πρωθυπουργό πολιτικό του όμηρο και ήδη οι συναντήσεις και επισκέψεις που ετοιμάζει πυροδοτούν πλήθος σεναρίων στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς δεν είναι μια συνηθισμένη κινητικότητα, αλλά παραπέμπει σε άλλες διαδικασίες που πάντα γοήτευαν τον Μεσσήνιο πολιτικό.

Ο Αντ. Σαμαράς θεωρείται μετρ στην ίντριγκα και στις καντρίλιες από την αρχή της πολιτικής του πορείας και ως εκ τούτου το γεγονός των παρεμβάσεών του έχει σαφή πολιτική στόχευση: να θέσει υπό τον απόλυτο έλεγχό του τον Κυρ. Μητσοτάκη που τον έχει αδειάσει δυο φορές: μια για την Προεδρία της Δημοκρατίας και μια για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για πολλούς εντός της ΝΔ, ο Αντ. Σαμαράς θα βγει πιο δυναμικά στο προσκήνιο και με τις παρεμβάσεις του θα επιχειρήσει, άγνωστο εάν θα το καταφέρει και σε ποιο βαθμό, την ιδεολογική επικράτηση της δικής του σκληρής δεξιάς (σ.σ. για ακροδεξιά μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ).

Αυτή η ατζέντα που βάζει και πάλι ο Αντ. Σαμαράς, θεωρείται από καραμανλικούς ως η ίδια που έθεσε την εποχή της πρωθυπουργίας του προσφέροντας επί της ουσίας πολιτική νομιμοποίηση στον λόγο της Χρυσής Αυγής, η οποία μπήκε τελικά και στο Κοινοβούλιο, ενώ οδήγησε τη ΝΔ στο ιστορικό χαμηλό των εκλογικών ποσοστών του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012.

Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς θα προσπαθήσει να ενισχύσει την σκληρή ρητορική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και θα αρχίσει να κινείται όλο και πιο έντονα και αυτός και η ομάδα του, των περίπου 15-20 βουλευτών, σε τροχιά υπονόμευσης του Κυρ. Μητσοτάκη.

Και μένει να φανεί μέχρι που θα το φθάσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα