Η αλήθεια για την ύφεση στην Ελλάδα και τον κορονοϊό

Τι δείχνουν τα στοιχεία για το πότε ξεκίνησε η ύφεση στην Ελλάδα. Οι δεσμεύσεις για πλειστηριασμούς ακινήτων από τον Σεπτέμβριο που ανέλαβε η Ελλάδα και οι αστερίσκοι για τους δημοσιονομικούς στόχους.

Το πέρασμα της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση είναι γεγονός όπως διαπιστώνουν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat. Μάλιστα η ύφεση στην Ελλάδα

αναμένεται να γίνει πιο έντονη εξαιτίας του κορονοϊού, ενώ είχε ξεκινήσει από το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Ταυτόχρονα το Eurogroup ακολουθώντας τη γνωστή τακτική του συνεχίζει να πιέζει για πλειστηριασμούς ακινήτων από τον Σεπτέμβριο, κάτι που υπέγραψε η ελληνική πλευρά για να κλείσει η έγκριση των 748 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν οι ίδιοι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2021, αφού δεν συζητήθηκε καν τέτοιο θέμα.

Η αντιπαράθεση το τελευταίο χρονικό διάστημα μπορεί να επικεντρώνεται στο πότε ξεκίνησε η ύφεση και αν αυτή οφείλεται αποκλειστικά στον κορονοϊό, ωστόσο τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία πήρε συγκεκριμένη τροχιά από τον Οκτώβριο του 2019. 

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν1,6%, έναντι μείωσης 3,6% στην ευρωζώνη και 3,2% στην ΕΕ, καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Θετική αύξηση του ΑΕΠ κατέγραψαν το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο, η Ιρλανδία (+ 1,2%), η Βουλγαρία και η Ρουμανία (+ 0,3%) και η Σουηδία (+ 0,1%).

Το ΑΕΠ μειώθηκε σε όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, με τις υψηλότερες μειώσεις να καταγράφονται στη Γαλλία και την Ιταλία (και οι δύο -5,3%), καθώς και στην Ισπανία και τη Σλοβακία (και οι δύο -5,2%). Ακολουθούν η Πορτογαλία (-3,8%), η Εσθονία (-3,7%) και το Βέλγιο (-3,6%).

Στην Ελλάδα το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Αυτό όμως που δεν περνάει απαρατήρητο είναι ότι η ύφεση στην Ελλάδα δεν ξεκίνησε στις αρχές του 2020. Αντίθετα το τέταρτο τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ στην Ελλάδα είχε καταγράψει μείωση κατά 0,7%.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2019, η Ιρλανδία (+ 1,8%), η Μάλτα (+1,7%) και η Ρουμανία (+1,5%) σημείωσαν την υψηλότερη ανάπτυξη σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από τη Λιθουανία και την Ουγγαρία (και οι δύο + 1,0%). Μείωση του ΑΕΠ παρατηρήθηκε στην Ελλάδα και τη Φινλανδία (από -0,7%), Ιταλία (-0,3%) και Γαλλία (-0,1%). Στη Γερμανία, το ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό.

Η απόφαση για τους δημοσιονομικούς στόχους 

Με την έγκριση των 748 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα από το Eurogroup άνοιξε μια σειρά ζητημάτων με πολλούς αστερίσκους που η χώρα θα βρει μπροστά της τους επόμενους μήνες.

Το δεύτερο κομμάτι της αντιπαράθεσης έχει να κάνει με τους δημοσιονομικούς στόχους. «Η Ελλάδα απολαμβάνει την ίδια ευελιξία με τις υπόλοιπες χώρες» απάντησαν ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο κι ο αρμόδιος Επίτροπος Τζεντιλόνι, σπεύδοντας να συμπληρώσουν ότι στη σημερινή, πολύωρη συνεδρίαση δεν συζητήθηκε τίποτα για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2021.

Είναι ξεκάθαρο ότι αν περάσει η σκληρή γραμμή για δημοσιονομικό σφίξιμο σε όλη την Ευρωζώνη, η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει πολύ σκληρή μάχη για να πετύχει χαλάρωση των στόχων.

Είναι κεάθαρη και η διάθεση των Ευρωπαίων να πιέσουν ως προς το καθεστώς προστασίας της α’ κατοικίας και το νέο Πτωχευτικό, δηλαδή προς πλειστηριασμούς ακινήτων στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της Ευρωομάδας είναι σαφής:

Να εφαρμοστεί αποφασιστικά το σχέδιο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

Να νομοθετηθεί ο νέος Πτωχευτικός με τη διασφάλιση επιβολής όλων εγγυήσεων/εξασφαλίσεων

Να καταργηθεί το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας ως το τέλος Ιουλίου

Να ενισχυθεί η λειτουργία της Φορολογικής Διοίκησης

Να ενισχυθούν οι δημόσιες επενδύσεις

Να ενισχυθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον

Να εφαρμοστούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα

Όλα τα παραπάνω, όπως τονίζει η ανακοίνωση, αποτελούν μέρος της Ενισχυμένης Εποπτείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα