Γνωστοί Έλληνες εφοπλιστές στο στόχαστρο των ΗΠΑ

Τέσσερα τάνκερ ιδιοκτησίας ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών έχουν μπει στην αμερικανική μαύρη λίστα με την κατηγορία ότι μετέφεραν αργό πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, τη στιγμή που οι ΗΠΑ επέβαλλαν όλο και πιο αυστηρές κυρώσεις στον Νικολάς Μαδούρο.

Στις ναυτιλιακές εταιρείες γνωστών Ελλήνων εφοπλιστών θα επιβληθούν κυρώσεις από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα

με πληροφορίες, τα τέσσερα τάνκερ ανήκουν σε κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού εφοπλισμού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του TradeWinds, το γεγονός πως τα τέσσερα τάνκερ μπήκαν στο στόχαστρο των αμερικανικών Αρχών δηλώνει την αυξανόμενη πίεση των ΗΠΑ στον ναυτιλιακό τομέα προκειμένου να επιβληθούν πιο αποτελεσματικά οι κυρώσεις προς τη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, τέσσερις εταιρείες μπήκαν στη μαύρη λίστα επειδή διατηρούσαν εμπορικές συναλλαγές με τη Βενεζουέλα και ειδικότερα στον πετρελαϊκό τομέα της οικονομίας της λατινοαμερικανικής χώρας. Επιπλέον, το υπουργείο των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως «αποκλεισμένο περιουσιακό στοιχείο» τα τέσσερα τάνκερ των εν λόγω εταιρειών, ελληνικών συμφερόντων.

Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πως η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου της Βενεζουέλας προς το συμφέρον του μη αναγνωρισμένου καθεστώτος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο είναι ανεπίτρεπτη και όσοι τη διευκολύνουν ρισκάρουν να χάσουν την πρόσβαση στο αμερικανικό οικονομικό σύστημα.

«Το καθεστώς Μαδούρο ενέταξε τη βοήθεια ναυτιλιακών εταιρειών και των τάνκερ τους στην εξακολούθηση της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Βενεζουέλας προς όφελός του», σημείωσε ο υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στοχεύουν όσους υποστηρίζουν αυτό το διεφθαρμένο καθεστώς και συμβάλλουν στα βασανιστήρια του λαού της Βενεζουέλας», πρόσθεσε.

Όπως αποκαλύπτει τo νορβηγικό περιοδικό Tradewinds, ένα από τα εγκυρότερα ναυτιλιακά έντυπα παγκοσμίως, και οι τέσσερις εταιρείες ανήκουν σε γνωστούς Έλληνες εφοπλιστές αλλά οι τρεις έχουν έδρα στον φορολογικό παράδεισο των Νησιών Μάρσαλ και η τέταρτη ναυτιλιακή εταιρεία – όπως αναφέρεται και στις αμερικανικές ανακοινώσεις – έχει έδρα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα