Γιώργος Παπανδρέου: Να αποσυρθεί το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Την διαφωνία του με τη Φώφη Γεννηματά σχετικά με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Να αποσύρει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις κάλεσε την κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου,

σε διαφορετική «γραμμή» από τη Φώφη Γεννηματά, που δήλωσε ότι - επί της αρχής - θα το υπερψηφίσει.

Παρά τη στάση της επικεφαλής του κόμματος, η οποία τάχθηκε με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ο πρώην πρωθυπουργός το χαρακτήρισε «αντιδημοκρατικό» καθώς «περιορίζει το δικαίωμα στις συναθροίσεις», ενώ «δυναμιτίζει το κλίμα και οδηγεί σε διχαστικές αντιπαραθέσεις».

«Το νομοσχέδιο αυτό αντί να προστατεύει την ειρηνική διαδήλωση την περιορίζει. Ακόμα και την ποινικοποιεί. Πρώτα απ'όλα μπορούν οι κρατούντες να απαγορεύσουν μία ειρηνική διαδήλωση. Ας δεχθώ ότι δεν είναι στις προθέσεις του σημερινού υπουργού να απαγορεύσει διαδηλώσεις, όμως οι νόμοι μένουν. Κι ο νόμος αυτός δίνει το δικαίωμα στην εκάστοτε εξουσία να σταματήσει ακόμα και μια ειρηνική διαδήλωση, ακόμα και μια συγκέντρωση ενός κόμματος», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

«Δίνονται υπερεξουσίες με τις οποίες υπονομεύονται βασικά δημοκρατικά δικαιώματα», σημείωσε, ενώ με το ίδιο νομοσχέδιο «δίνεται κίνητρο στους μπαχαλάκηδες, δίνεται λόγος στους προβοκάτορες να δημιουργήσουν πρόβλημα στο δικαίωμα στη συνάθροιση πολιτών».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο ίδιος αναφέρθηκε στην προσωπική του διαδρομή, αναφέροντας πως πάντα τασσόταν με τα ανθρώπινα δικαιώματα, στάση που τήρησε ακόμα και επί της πρωθυπουργικής του θητείας «στη πιο δύσκολη εποχή, έχοντας τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις της Μεταπολίτευσης». «Η έγνοια μου ήταν να υπερασπιστώ τη Δημοκρατία αλλά και να μη θρηνήσουμε κανέναν θύμα λόγω της έντασης των αγανακτισμένων πολιτών», είπε.

Τέλος, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο Γ. Παπανδρέου την κάλεσε να προχωρήσει σε βαθύτερο διάλογο για το νομοσχέδιο και τις επίμαχες διατάξεις του: «Σας καλώ να σκεφτείτε ξανά το όλο θέμα. Έστω την ύστατη στιγμή, σας προτρέπω να αποσύρετε το νομοσχέδιο».

 

Keywords
Τυχαία Θέματα