Γιώργος Κύρτσος: «Ανοιχτά, αλλά και πρόωρα, τα σενάρια της μείωσης του δημοσίου και της περικοπής συντάξεων»

Με συνέντευξή του στο iEidiseis, o ευρωβουλευτής της ΝΔ συναρτά τα παραπάνω σενάρια «με τη διάρκεια της κρίσης στον τομέα της δημόσιας υγείας και το οριστικό πλαίσιο της λειτουργίας της ευρωζώνης». Πώς κρίνει τη στάση Τσίπρα, γιατί δηλώνει πως το ΚΙΝΑΛ κινείται σε φάση σταδιακής αυτοκριτικής και γιατί αφήνει ανοιχτό να μπουν και άλλα στελέχη από τη Χαριλάου Τρικούπη στην κυβέρνηση.

«Σίγουρα οι δυσκολίες θα

είναι μεγαλύτερες από αυτές που ακολούθησαν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009» εκτιμά ο Γιώργος Κύρτσος με μια πολύ ενδιαφέρουσα και ειλικρινή συνέντευξη στο iEidiseis, ενώ προειδοποιεί: «Ειδικά σε ό,τι αφορά την ΕΕ και την Ελλάδα προβλέπω εντάσεις μεταξύ του λεγόμενου Νότου και του Βορρά, νέα πολιτική κρίση στην Ιταλία, μεγαλύτερη υπερχρέωση του ελληνικού Δημοσίου και νέα μεγάλη πτώση του βιοτικού μας επιπέδου».

«Όταν με το καλό ξεμπερδέψουμε με την πανδημία το μίγμα της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να είναι εντελώς διαφορετικό με έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις, στις δημόσιες επενδύσεις, στις υποδομές της νέας εποχής, στη δημόσια υγεία και την ενίσχυση των νεόπτωχων και των περιθωριοποιημένων», εκτιμά ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ενώ όταν ερωτάται αν ο κίνδυνος μείωσης του δημόσιου τομέα και περικοπής των συντάξεων είναι υπαρκτός, αναλόγως και τυχόν μεγάλης διάρκειας της κρίσης, δεν μασάει τα λόγια του: «Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της κρίσης τόσο πιο υπερχρεωμένοι θα βγούμε από αυτήν – με ένα χρέος που θα ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ – και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πτώση του βιοτικού μας επιπέδου. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά αλλά και πρόωρα εφόσον δεν ξέρουμε τη διάρκεια της κρίσης στον τομέα της δημόσιας υγείας ούτε το οριστικό πλαίσιο λειτουργίας στα πλαίσια της ευρωζώνης».

Στη συζήτησή του στο iEidiseis, o Γιώργος Κύρτσος, μεταξύ άλλων, τονίζει:

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ: «Την κρίνω αρκετά εποικοδομητική και σοβαρή με διαλείψεις λαϊκισμού που πρέπει να έχουν σχέση με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ».

ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΑΛ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ: «Νομίζω ότι το ΚΙΝΑΛ είναι σε φάση σταδιακής αυτοκαταστροφής. Έχει μεγάλες διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ και επί Μητσοτάκη μετρήσιμες διαρροές προς τη ΝΔ. Κατά την άποψή μου το πρόβλημά του δεν είναι τι ενδεχομένως θα κάνει η ΝΔ σε σχέση με αυτό αλλά τι θα κάνει το ίδιο για να ξεπεράσει το αδιέξοδο».

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Νομίζω ότι ήδη στην κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό έχουμε πολλούς που προέρχονται από τον χώρο του πρώην ΠΑΣΟΚ. Δεν αποκλείω να επιλέξει ο πρωθυπουργός μερικούς ακόμη. Δεν εφαρμόζουμε πολιτική αποκλεισμών αλλά δεν καιγόμαστε κιόλας για συνεργασία με περισσότερα στελέχη της κεντροαριστεράς γιατί η κυβέρνηση παρά τις μεγάλες δυσκολίες τα πηγαίνει πολύ καλά σε τομείς όπως τα εθνικά και η δημόσια υγεία όπου οι αντίπαλοί της είχαν υποτιμήσει τις δυνατότητες του Μητσοτάκη και των συνεργατών του».

ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ: «Νομίζω ότι τα σενάρια για πρόωρες εκλογές έχουν σχέση με τον φόβο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν μεγάλη διείσδυση Μητσοτάκη στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και διπλάσιο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου υπέρ της ΝΔ σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ο πρωθυπουργός να πάει σε εκλογές για να εξηγήσει στον κόσμο ότι άλλαξαν δραματικά οι συνθήκες και πως ο κρατικός προϋπολογισμός όπως και οι στόχοι για την ανάπτυξη είναι, δυστυχώς, ξεπερασμένοι από τις εξελίξεις».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΤΣΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

-Πώς κρίνετε την απόφαση του Eurogroup; Πού οδηγεί την Ευρώπη;

-Η απόφαση του Eurogroupείναι ένας συμβιβασμός που εξασφαλίζει χρηματοδοτικές ανάσες σε χώρες που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση όπως η Ελλάδα. Δεν αντιμετωπίζει όμως το θέμα της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας για το ξεπέρασμα της κρίσης ειδικά σε ό,τι αφορά το ευρωομόλογο.

-Την επιδημία θα ακολουθήσει μεγάλη οικονομική κρίση, κατά πολλούς μεγαλύτερη του 2008. Τι χαρακτηριστικά εκτιμάτε ότι θα έχει;

-Σίγουρα οι δυσκολίες θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που ακολούθησαν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009.

Η οικονομική ιδιομορφία της πανδημίας είναι ότι χτυπάει ταυτόχρονα τη ζήτηση και την προσφορά. Να δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα δεν φτάνει που δεν έρχονται οι τουρίστες αλλά δεν μπορούν για ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία – η προσφορά – χωρίς να μετατραπούν σε παγίδες για τη δημόσια υγεία.
Ειδικά σε ό,τι αφορά την ΕΕ και την Ελλάδα προβλέπω εντάσεις μεταξύ του λεγόμενου Νότου και του Βορρά, νέα πολιτική κρίση στην Ιταλία, μεγαλύτερη υπερχρέωση του ελληνικού Δημοσίου και νέα μεγάλη πτώση του βιοτικού μας επιπέδου.

-Στο πλαίσιο αυτό τι πρέπει να γίνει στην ελληνική οικονομία την επόμενη μέρα. Τι είδους αλλαγές και μεταρρυθμίσεις;

-Πρώτα από όλα πρέπει να φτάσουμε στην επόμενη μέρα δηλαδή να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με αποτελεσματικό και μόνιμο τρόπο. Κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι αν επαναλειτουργήσουμε πρόωρα την οικονομία και στη συνέχεια επιβάλλουμε νέα περιοριστικά μέτρα θα τιναχτεί στον αέρα η αξιοπιστία μας και θα χαθεί εκτός από το οικονομικό έτος 2020 και το 2021.

Όταν με το καλό ξεμπερδέψουμε με την πανδημία το μίγμα της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να είναι εντελώς διαφορετικό με έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις, στις δημόσιες επενδύσεις, στις υποδομές της νέας εποχής, στη δημόσια υγεία και την ενίσχυση των νεόπτωχων και των περιθωριοποιημένων.

-Πιστεύετε ότι ο κίνδυνος μείωσης του δημόσιου τομέα και περικοπής των συντάξεων είναι υπαρκτός, δεδομένης και τυχόν μεγάλης διάρκειας της κρίσης;

-Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της κρίσης τόσο πιο υπερχρεωμένοι θα βγούμε από αυτήν – με ένα χρέος που θα ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ – και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πτώση του βιοτικού μας επιπέδου. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά αλλά και πρόωρα εφόσον δεν ξέρουμε τη διάρκεια της κρίσης στον τομέα της δημόσιας υγείας ούτε το οριστικό πλαίσιο λειτουργίας στα πλαίσια της ευρωζώνης.

-Κάποιοι πάντως εκτιμούν ότι ήρθε η ώρα της επιστροφής στο ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και της ήττας των φιλελεύθερων (και πολύ περισσότερο των νεοφιλελεύθερων) ιδεών, που και εσείς υπερασπίζετε. Συμμερίζεσθε αυτές τις απόψεις;

-Κατ’ αρχήν δεν υπερασπίζομαι νεοφιλελεύθερες ιδέες το πολιτικό μίγμα της ΝΔ αποτελείται από την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, την ισχυρή ρυθμιστική και κοινωνική παρέμβαση του Δημοσίου και την ανάπτυξη του κράτους πρόνοιας.

Εάν θέλετε να μιλήσουμε με όρους νεοφιλελευθερισμού απευθυνθείτε στον κ. Τσίπρα και τον κ. Τσακαλώτο που έφτασαν σε σημείο να αυξήσουν το ΦΠΑ στα τρόφιμα σε βάρος των φτωχών, να αφελληνίσουν τις τράπεζες μετά το φιάσκο του 2015 και να δεσμεύσουν τη δημόσια περιουσία υπέρ των πιστωτών για έναν αιώνα.

Για να τους επιστρέψω την ύβρι ούτε ο πραγματικά νεοφιλελεύθερος αιμοσταγής δικτάτορας της Χιλής Πινοσέτ δεν τόλμησε να τα κάνει αυτά. Η επόμενη μέρα πάντως χρειάζεται πιο δυναμικό ιδιωτικό τομέα, επιστροφή των μικρομεσαίων στο προσκήνιο, ισχυρότερο και πιο λειτουργικό κράτος πρόνοιας.

-Τη στάση του Αλέξη Τσίπρα το διάστημα της κρίσης πώς την κρίνετε;

-Την κρίνω αρκετά εποικοδομητική και σοβαρή με διαλείψεις λαϊκισμού που πρέπει να έχουν σχέση με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.

-Το ΚΙΝΑΛ διαμαρτύρεται πως επιδιώκετε το διεμβολισμό του. Ποιος εκτιμάτε ότι είναι ο ρόλος του στο εξής;

-Νομίζω ότι το ΚΙΝΑΛ είναι σε φάση σταδιακής αυτοκαταστροφής. Έχει μεγάλες διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ και επί Μητσοτάκη μετρήσιμες διαρροές προς τη ΝΔ. Κατά την άποψή μου το πρόβλημά του δεν είναι τι ενδεχομένως θα κάνει η ΝΔ σε σχέση με αυτό αλλά τι θα κάνει το ίδιο για να ξεπεράσει το αδιέξοδο.

-Δεν υπάρχουν, όμως, αδρανοποιημένα στη Χαριλάου Τρικούπη, που σε έναν ανασχηματισμό θα προσέφεραν στην κυβέρνηση;

-Νομίζω ότι ήδη στην κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό έχουμε πολλούς που προέρχονται από τον χώρο του πρώην ΠΑΣΟΚ. Δεν αποκλείω να επιλέξει ο πρωθυπουργός μερικούς ακόμη. Δεν εφαρμόζουμε πολιτική αποκλεισμών αλλά δεν καιγόμαστε κιόλας για συνεργασία με περισσότερα στελέχη της κεντροαριστεράς γιατί η κυβέρνηση παρά τις μεγάλες δυσκολίες τα πηγαίνει πολύ καλά σε τομείς όπως τα εθνικά και η δημόσια υγεία όπου οι αντίπαλοί της είχαν υποτιμήσει τις δυνατότητες του Μητσοτάκη και των συνεργατών του.

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στην εξουσία με άλλο πρόγραμμα, καθώς ο κορονοϊός άλλαξε τα πάντα. Εκτιμάτε πως θα είναι καλύτερα να προσφύγει στις κάλπες για επαναβεβαίωση της λαϊκής εντολής, καθώς τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι δύσκολα; Όπως, άλλωστε, γνωρίζετε από τη θητεία σας κοντά στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στη μεταπολίτευση δεν υπήρχε αρχηγός που να μετάνιωσε γιατί προσέφυγε σε πρόωρες κάλπες αλλά γιατί δεν προσέφυγε σε αυτές…

-Νομίζω ότι τα σενάρια για πρόωρες εκλογές έχουν σχέση με τον φόβο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν μεγάλη διείσδυση Μητσοτάκη στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και διπλάσιο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου υπέρ της ΝΔ σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ο πρωθυπουργός να πάει σε εκλογές για να εξηγήσει στον κόσμο ότι άλλαξαν δραματικά οι συνθήκες και πως ο κρατικός προϋπολογισμός όπως και οι στόχοι για την ανάπτυξη είναι, δυστυχώς, ξεπερασμένοι από τις εξελίξεις. Δεν χρειάζεται να το εξηγήσει στους πολίτες το έχουν ήδη καταλάβει όσοι είναι κλεισμένοι στο σπίτι τους ή έχουν χάσει θέση εργασίας και προοπτική βελτίωσης των οικογενειακών οικονομικών.

-Συμφωνείτε με την αποβολή του Όρμπαν από το ΕΛΚ, λόγω της κατάλυσης της δημοκρατίας στην Ουγγαρία, εκμεταλλευόμενος την πανδημία;

-Ο Όρμπαν πρέπει να απομακρυνθεί από το ΕΛΚ με βάση την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη γιατί δημιουργεί ένα ανελεύθερο – illeberal όπως λέει ο ίδιος – καθεστώς. Δεν πρόκειται όμως για κατάλυση της Δημοκρατίας. Τα εκλογικά και ευρωεκλογικά ποσοστά του κόμματός του είναι 45 – 50% και μαζί με τους πολιτικούς συμμάχους του έχει συνταγματική πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή. Είναι δημοκρατικά εκλεγμένος και πολιτικά κυρίαρχος. Έχει όμως αντιφιλελεύθερες εμμονές επειδή υπήρξε από τους πρωταγωνιστές της εξέγερσης κατά του κομμουνισμού και της ανατροπής του και θεωρεί ότι όλοι του χρωστάνε επ’ αόριστον για αυτή την ιστορική αλλαγή.

Keywords
νεα δημοκρατια, τσιπρας, ελλαδα, νέα, χρεος, αεπ, συριζα, κυβερνηση, ΠΑΣΟΚ, εκλογες, προυπολογισμος, προσφορες, συγκεκριμένο, ΦΠΑ, τραπεζες, κορονοϊός, ουγγαρια, βουλη, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εκλογες 2015, αποτελεσματα, οικονομικη κριση, χωρες, το θεμα, αεπ, θεμα, θητεια, ιταλια, ξενοδοχεια, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, υγεια, ωρα, γινει, διαστημα, δυστυχως, δυναμικο, εμμονες, επενδυσεις, ερχονται, ετος, ιδεες, ιδιο, κυβερνηση, κρατικο, λογια, μιγμα, μητσοτακης, παντα, πινοσετ, πρωταγωνιστες, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συζητηση, συνεχεια, σπιτι, φτανει, φιασκο, εμφαση, κυριακου, μπροστα, υγειας
Τυχαία Θέματα