Γιώργος Καπόπουλος: Ουκρανία - Η αντοχή της διπλωματίας

Βραχυπρόθεσμα οι ανάγκες επικοινωνιακής διαχείρισης της ουκρανικής κρίσης μπορούν να παγώσουν τον διάλογο, μια επιλογή που θα είναι απαγορευτικού κόστους και για τις δύο πλευρές σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.Ήταν η αιφνιδιαστική κίνηση του Πούτιν προχθές το βράδυ ναυάγιο της διπλωματίας; Χωρίς να έχει αναβληθεί, ματαιωθεί ή επιβεβαιωθεί το αυριανό ραντεβού Μπλίνκεν-Λαβρόφ στην Γενεύη, το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy σε χθεσινό του δημοσίευμα επικαλούμενό γνωστούς διεθνολόγους, τόνιζε ότι σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει ακόμη απάντηση στο ερώτημα αν το ραντεβού Μπάιντεν
–Πούτιν θα ματαιωθεί. Ακόμη και στην υποθετική περίπτωση ματαίωσης των συνομιλιών των δύο υπουργών Εξωτερικών και των δύο Προέδρων θα πρόκειται για αναβολή και όχι για οριστική διακοπή του διαλόγου. Την Δευτέρα το βράδυ μετά την μαραθώνια ομιλία Πούτιν αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και στην Μόσχα παρενέβησαν κατευναστικά: - Η ρωσική πλευρά έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της θα σταματήσουν στην γραμμή κατάπαυσης του πυρός δεν θα επιδιώξουν δηλαδή να καταλάβουν το τμήμα των επαρχιών του Ντάνιετσκ και του Λούγκανσκ που ελέγχεται από το Κίεβο. - Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις κατά των δύο επαρχιών και έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η είσοδος των ρωσικών δυνάμεων σε μια περιοχή η οποία από το 2014 δεν ελέγχεται από το Κίεβο δεν συνιστά νέα εισβολή.
Οι τοποθετήσεις της αμερικανικής πλευράς έφεραν συνειρμικά στο νου τη δήλωση του Μπάιντεν όπου αναρωτήθηκε αν μιας μικρής κλίμακας ρωσική καταδρομή μπορεί να θεωρηθεί ως εισβολή και να επισύρει σοβαρές κυρώσεις. Αν συνεχισθεί ο διάλογος η έστω όταν ξαναρχίσει μετά από μικρή διακοπή η μόνη πιθανότητα να ανακτήσει το Κίεβο έστω και μια προσχηματική ψιλή κυριότητα στις δύο επαρχίες θα πρέπει να αποδεχθεί το σύνολο των εγγυήσεων και διασφαλίσεων που ζητά η Μόσχα. Οι δύο επαρχίες του Ντονμπάς είναι διαφορετική περίπτωση από την Κριμαία καθώς εκ των πραγμάτων πλέον αποτελούν ένα από τα ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά που θα βοηθήσουν τον Πούτιν να χειραγωγήσει το Κίεβο. Τα παραπάνω μπορεί να παραμείνουν ως ασκήσεις επί χάρτου καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει από ώρα σε ώρα την επιβολή σκληρών κυρώσεων στην Ρωσία μια εξέλιξη που θα βραχυκύκλωνε τον διάλογο. Βραχυπρόθεσμα οι ανάγκες επικοινωνιακής διαχείρισης της κρίσης μπορούν να παγώσουν τον διάλογο, μια επιλογή που θα είναι απαγορευτικού κόστους και για τις δύο πλευρές σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Διαρκούντος του Ψυχρού Πολέμου μετά τον θάνατο του Στάλιν το 1953 ο διάλογος Μόσχας-Ουάσιγκτον δεν σταμάτησε ποτέ ακόμη και στις δραματικές κορυφώσεις όπως οι κρίσεις του Βερολίνου το 1958 και 1961 και η Κρίση της Κούβας το 1962 με μια μόνο εξαίρεση την πρώτη τετραετία Ρέιγκαν την περίοδο 1981-85. (Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος-διεθνολόγος)
Keywords
Τυχαία Θέματα