Γιατί προχωρά με «λυμένα τα χέρια» σε άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση ο Τσίπρας

Καθαρό εσωκομματικό πεδίο για τον Αλέξη Τσίπρα, που προχωρά χωρίς ιδιαίτερους εσωκομματικούς τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι 53 βάζουν χρωματισμούς και ασκούν κριτική αλλά δεν διαφοροποιούνται στα «μεγάλα».

Με λυμένα χέρια σε ένα καθαρό εσωκομματικό πεδίο, μετά την αποδοχή των περισσότερων στρατηγικών στόχων του ΣΥΡΙΖΑ από τους 53, θα συνεχίσει ο Αλέξης Τσίπρας την προσπάθεια για το οργανωτικό και πολιτικό άνοιγμα του κόμματος του, αλλά και την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου-απόφαση των 53, καθίσταται σαφές ότι η πιο βασική αντιπολιτευτική εσωκομματικά τάση της Κουμουνδούρου δεν διαφωνεί με την πορεία που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν προετοιμάζεται για κάποια σύγκρουση, μολονότι υπάρχουν αρκετά θέματα που βάζει τους δικούς της χρωματισμούς ή ασκεί κριτική.

Ένα από αυτά είναι η εσωκομματική δημοκρατία για την οποία τονίζουν ότι «στο κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν έχουν θέση μονοπρόσωπα όργανα και πρακτικές ξεπερασμένων αρχηγοκεντρικών κομμάτων», ενώ φρένο θέλουν οι 53 και για «φαινόμενα παραγοντισμού και προσωπικών στρατηγικών που μας πλήγωσαν». Παράλληλα γίνεται κριτική για «υποτονική και αμήχανη» ορισμένες φορές μετεκλογική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία θεωρούν λανθασμένα εστιασμένη στα σκάνδαλα του παρελθόντος, με την τελευταία αναφορά να γίνεται προφανώς για τη Νοβάρτις, για την οποία, αν και θεωρούν ότι υπάρχει όντως σκάνδαλο και προσπάθεια συγκάλυψης, δεν θέλουν να απορροφά τόσες αντιπολιτευτικές δυνάμεις εις βάρος των κοινωνικών θεμάτων καθημερινότητας. Επίσης, οι 53 πιέζουν «να γίνει σοβαρός και οργανωμένος απολογισμός» για την εμπειρία των 4,5 κυβερνητικών χρόνων, για την οποία θεωρούν ότι υπάρχουν αρκετά θέματα που έπρεπε να προχωρήσει πιο τολμηρά η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας.

Το πιο σημαντικό ίσως σημείο διαφοροποιήσεις των 53 είναι η άποψη τους για μη αλλαγή ή προσθήκη στο όνομα, η επιτακτικότητα με την οποία προειδοποιούν για τον κίνδυνο να χαθεί το πολιτικό-ριζοσπαστικό στίγμα του κόμματος και η θέση τους για γενναιότερη καλλιέργεια συμμαχιών με τα κοντινά πολιτικά κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς. Ουσιαστικά οι 53 θέλουν να διασφαλιστεί ότι η βασική ραχοκοκκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει αριστερή και θα είναι αυτή που θα δίνει τον βασικό τόνο της πολιτικής του. Σε αυτή τη λογική βλέπουν πιο θετικά τη στενότερη συνεργασία με άλλα κόμματα έναντι του να απορροφήσει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ περισσότερες διαφορετικές ταυτότητες.

Ωστόσο, στο κείμενο των 53 και σε όσα λένε σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις κορυφαία στελέχη τους γίνεται σαφές ότι δεν διαφωνούν με τη βασική κατεύθυνση που έχει χαραχθεί και δεν σκοπεύουν να δημιουργήσουν εσωστρέφεια στην Κουμουνδούρου. Αυτό ξεκαθαρίζεται με την αναφορά για  «περίοδο αναστοχασμού», η οποία θα πρέπει να γίνει «αναγκαστικά εν κινήσει» για να μην σταματήσει η αντιπολίτευση έναντι της ΝΔ και με την συμφωνία τους με τη διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής, για την οποία δεν διστάζουν να επισημάνουν ότι «αποτυπώνει ξεκάθαρα τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ». Ακόμη πιο εντυπωσιακή (σε θετική κατεύθυνση) είναι η αποτίμηση τους για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία λένε ότι έγινε με «πολύ μεγάλο ποσοστό» και για την οποία αξιολογούν στα πολύ θετικά ότι έγινε «χωρίς να τίθεται από πουθενά η συνήθης αμφισβήτηση της ηγεσίας», όπως συμβαίνει στα λεγόμενα αστικά κόμματα. Χαρακτηρίζουν, δε, πρωτοφανές φαινόμενο (πάλι θετικά) το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μαζικοποιείται παρά το γεγονός της εκλογικής ήττα.

Με βάση τα παραπάνω, καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου απέχει πολύ από μια αρένα εσωκομματικών ξεκαθαρισμάτων που πολύ προσπαθούν να περιγράψουν, μολονότι υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία δεν θα είναι εύκολο και βελούδινο να απαντηθούν με σαφήνεια (ταυτότητα, αντιπολιτευτικές προτεραιότητες, τρόπος λήψης αποφάσεων, συμμαχίες κτλ), για ένα κόμμα σε μετάβαση όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και για τα οποία και οι 53 φαίνονται αποφασισμένοι να επιμείνουν αρκετά. Ωστόσο, αυτό που διασφαλίστηκε για τον Αλέξη Τσίπρα τις τελευταίες βδομάδες είναι ότι όλα θα γίνουν σε πλαίσιο συναντίληψης για τα μεγάλα και με το κόμμα "εν κινήσει", δηλαδή με τον σεβασμό των τάσεων του κόμματος του ότι δεν θα πρέπει να πέσουν σε εσωστρέφεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα