Γιατί είναι σημαντική η γυμναστική εν μέσω πανδημίας – Tips για να μείνετε σε φόρμα

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως η «ακινησία» της περιόδου του «Μένουμε Σπίτι» μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας, κάτι που ισχύει και για την τηλεργασία. Ο ειδικός της Φυσικής Αγωγής Γιώργος Χαραλαμπίδης δίνει πρακτικές συμβουλές στο iEidiseis για την καλή φυσική κατάσταση και τη σημασία της.

Η αυστηρή καραντίνα μπορεί να έχει λάβει τέλος στη χώρα μας, όμως η «νέα κανονικότητα» εξακολουθεί να περιλαμβάνει πρωτόγνωρες καταστάσεις για τους περισσότερους πολίτες. Μία από τις παραμέτρους της καθημερινότητας εν μέσω πανδημίας που ίσως δεν εξετάζουμε αρκετά συχνά είναι η φυσική κατάσταση των πολιτών.

Ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε επισημάνει πριν λίγο καιρό, ωστόσο, πως «δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι μένω στο σπίτι μου ξάπλα και δεν κάνω κάποια σωματική άσκηση».

Όπως είχε δηλώσει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στις αρχές του περασμένου μήνα, ιδιαίτερα επωφελές είναι και το περπάτημα σε εξωτερικό χώρο, εφόσον αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό «η μισή ώρα περπάτημα έξω, είναι μια τέλεια αεροβική δραστηριότητα η οποία προστατεύει την υγεία του ανθρώπου, βοηθάει την ευεξία του και φυσικά βοηθάει και ένα σωρό άλλα πράγματα. Την καρδιά του, το μεταβολισμό του, τη ρύθμιση του σακχάρου. Όλο το σύστημα του οργανισμού ενισχύεται με μια τέτοια δραστηριότητα».

Φυσικά, «μπορεί κανείς να κάνει και ασκήσεις μέσα στο σπίτι με πάρα πολλούς τρόπους», είχε προσθέσει σχετικά ο κ. Τσιόδρας.

Η άσκηση ως φάρμακο και για τη ψυχική υγεία

Με τις παραπάνω επισημάνσεις υπόψη, το iEidiseis επικοινώνησε με τον ειδικό στη Φυσική Αγωγή και πιστοποιημένο ερευνητή του Π.Ο.Υ. Γιώργο Χαραλαμπίδη ζητώντας συμβουλές για καλή φυσική κατάσταση, με δεδομένο πως στη χώρα μας παραμένουν κλειστά και τα γυμναστήρια.

Όπως λέει ο κ. Χαραλαμπίδης σχετικά, «παρά τις επισταμένες προσπάθειες και επισημάνσεις συλλόγων και φορέων οι χώροι άθλησης και τα γυμναστήρια παραμένουν στην τελευταία κατηγορία των μέτρων επαναφοράς, με καταληκτική μέχρι στιγμής ημερομηνία επαναλειτουργίας την 29η Ιουνίου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μια τέτοια εξέλιξη οδήγησε τον κόσμο στο να αναζητά διεξόδους άθλησης (σ.σ. όπως το τρέξιμο και το ποδήλατο υπό τη μορφή του κωδικού "6" για τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις της προηγούμενης περιόδου), όχι μόνο για να διατηρήσουν την φυσική τους κατάσταση, αλλά κυρίως για την ψυχική ανάταση που μια ολοκληρωμένη αθλητική δραστηριότητα μπορεί να επιφέρει».

Εξάλλου, στόχος της άσκησης μπορεί να είναι το «να μας βοηθήσει όλους να αντέξουμε και να ανταπεξέλθουμε τη δύσκολη συνθήκη».

Σε κάθε περίπτωση, εξηγεί ο personal trainer, «οτιδήποτε κι αν κάνουμε από άσκηση, μόνο καλό είναι. Το παραμικρό: Ποδηλασία , κολύμβηση, περπάτημα, stretching - οτιδήποτε».  

Όμως «πρέπει να δίνουμε πάντα προσοχή στην λεπτομέρεια η οποία και πολλές φορές κάνει την διαφορά».

Τι περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα γυμναστικής

Κληθείς να σχολιάσει ποια δομή πρέπει να έχουν υπόψη οι αρχάριοι στον χώρο της άθλησης και της γυμναστικής, ο κ. Χαραλαμπίδης επισημαίνει πως «κάθε πρόγραμμα γενικής ή εξειδικευμένης γυμναστικής πρέπει να ακολουθεί μερικές συγκεκριμένες αρχές και δομές» και ότι «στο συντριπτικό ποσοστό των περιπτώσεων, στον σχεδιασμό ενός ατομικού ή ομαδικού προγράμματος γυμναστικής, ακολουθούμε την εξής δομή:

Α.​ Ζέσταμα / Προδιατάσεις ενεργοποίησης Μ.Σ.

Ανεβάζουμε λίγο τους παλμούς προετοιμάζοντας το σώμα και τις μυϊκές ομάδες για την συνέχεια. Παντα σε συνεργική αξιολόγηση γενικής εικόνας ασκούμενου, και πάντα σε ένα ελεγχόμενο ευρος παλμών.

Β. ​ Κυρίως πρόγραμμα

Εφόσον έχει προηγηθεί μια αξιολόγηση των ανθρωπομετρικών παραμέτρων και των πιθανών παρελθοντικών τραυματισμών η χρονίων παθήσεων του αθλούμενου μας, προχωράμε στην επιλεγμένη προπονητική που εχει συμφωνηθεί ή προσαρμοστεί: Ποικιλία ασκήσεων, δομημένα σετ και επαναλήψεις απο τον ειδικό φυσικής αγωγής, με χρήση ή όχι ειδικού εξοπλισμού (το πιο μεγάλο σε διάρκεια από τα τρία στάδια).

Γ. ​ Διατάσεις Αποθεραπείας.

Το κλείσιμο ενος προγράμματος γυμναστικής πραγματοποιείται με εφαρμογή ειδικού ασκησεολογίου για διάταση των μυϊκών ομάδων που χρησιμοποιήθηκαν, με κύριο στόχο την αποφυγή τραυματισμών».

Σε ερώτηση σχετικά με το ποιες ασκήσεις μπορούν να γίνουν από τον καθένα, εύκολα, στους διαθέσιμους χώρους άθλησης ή το σπίτι, ο κ. Χαραλαμπίδης παραπέμπει στον ειδικό φυσικής αγωγής, ο οποίος μπορεί να συμβουλέψει κατάλληλα τον ασκούμενο. Όπως λέει χαρακτηριστικά «η πιο δυσκολη άσκηση σε ολόκληρη την κοινότητα του fitness με ορθή καθοδήγηση μπορεί να γίνει ευκολη και το ανάποδο».

Από την άλλη ο ίδιος επισημαίνει ότι «τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα παραπάνω επιλογών στους πολίτες», αναφερόμενος στα διαδικτυακά ή μέσω app προγράμματα γυμναστικής που διατίθενται στο κοινό.

Τηλεργασία και κακή στάση σώματος

Σε σχέση με τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει το μοντέλο της εργασίας επί πολλές ώρες μπροστά από έναν επιτραπέζιο υπολογιστή - συνθήκη που ενδεχομένως αφορά περισσότερο κόσμο πλέον, λόγω τηλεργασίας - ο κ. Χαραλαμπίδης σημειώνει ότι εδώ «ο κώδων του κινδύνου" σε αυτές τις περιπτώσεις αφορά στην μειωμένη η ανύπαρκτη κίνηση και στην επί ώρες ίδια στάση σώματος, με τις συνέπειες που κάτι τέτοιο μπορεί να επιφέρει».

Μάλιστα συχνά «αναφέρονται πόνοι και "block" όχι μόνο στην ανώτερη και κατώτερη σπονδυλική στήλη, αλλα και στα κάτω άκρα και λιγότερο συχνά αλλα οχι σπάνια, και στους καρπούς του ατόμου».

Μια «ιδανική σύσταση» σε όσους αντιμετωπίζουν ανάλογο ζήτημα και «που θα προτείναμε σε όλους ανεξαιρέτως όσους η καθημερινότητα τους χαρακτηρίζεται από δουλειά γραφείου και υπολογιστή για ώρες, αποτελεί το σήκωμα από την θέση καθίσματος για ένα άμεσο τέντωμα όλου του κορμού και των άκρων ανα τακτά χρονικά διαστήματα, αν είναι εφικτό» λέει ο fitness coach.

Επιβοηθητικό είναι «και ένα ολιγόλεπτο βάδισμα περιμετρικά ίσως του ζωτικού μας χώρου, με στόχο την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος».

Ο κ. Χαραλαμπίδης δεν παραλείπει να αναφέρει, τέλος, πως «σχεδον πάντα το σώμα μας μιλάει, και μας καθοδηγεί στο τι έχει ανάγκη να κάνει, τι του λείπει, ποιο σημείο χρειάζεται ξεκούραση ή αλλαγή στάσης». «Λόγω της ημερήσιας ροής του καθενός», όμως, ενίοτε «δεν δίνουμε την δέουσα σημασία», καταλήγει.

Σημειώση: Οι ασθενείς που έχουν μια ήπια εμπύρετη λοίμωξη ή που νοσούν Covid-19 με ήπια συμπτώματα καλό είναι να αποφεύγουν κάθε είδους σωματική δραστηριότητα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα
– Tips,