Γιατί αργεί το τέλος της πανδημίας και τι να περιμένουμε το 2022

Η πανδημία είναι εδώ και θα είναι για πολλούς μήνες ακόμα. Ο Γιώργος Παυλάκης δίνει νέες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της Covid.  Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, θλίψης για τους χιλιάδες θανάτους στην Ελλάδα και κόπωσης από μέτρα και περιορισμούς, η συζήτηση για το πότε θα τελειώσει, εντείνεται. Απαισιόδοξος εμφανίστηκε για ακόμη…

Τι λέει ο ΠΟΥ για το τέλος της πανδημίας

Το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτίμησε σήμερα ότι χάρη στα επίπεδα εμβολιασμού στην Ευρώπη και λόγω της μικρότερης νοσηρότητας της

μετάλλαξης Όμικρον, υπάρχει μια ανάπαυλα που μπορεί να συγκριθεί με «κατάπαυση του πυρός» που θα μπορούσε να οδηγήσει επιτέλους στο τέλος.

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει όμως είμαστε στη μοναδική κατάσταση να μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο και δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο, πριν λίγα 24ωρα ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσουςμ ανέφερε πως «είναι πρόωρο για οποιαδήποτε χώρα είτε να χαλαρώσει είτε να κηρύξει τη νίκη». «Αυτός ο ιός είναι επικίνδυνος και συνεχίζει να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας» πρόσθεσε.

Ο κ. Κλούγκε πάντως τόνισε πως αυτή την περίοδο, υπάρχουν τα εξής τρία στοιχεία που επιτρέπουν αυτή την «κατάπαυση του πυρός»: Η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, το τέλος του χειμώνα και η λιγότερο επικίνδυνη Όμικρον.

Οι εκτιμήσεις των Ελλήνων επιστημόνων

Για το τέλος της πανδημίας, ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης έχει δηλώσει:

«Μετατίθεται για ακόμα και τρεις εβδομάδες γιατί έχει αλλάξει ο ρυθμός εμβολιασμού. Το τέλος της Ομικρον μπορεί να έρθει ουσιαστικά μέσα στον Απρίλιο με μια σημαντική καθυστέρηση, στην τρίτη εβδομάδα του Απριλίου και μετά».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, έχει πει ότι δεν αποκλείει «να οδηγηθούμε κάποια στιγμή σε μια καλύτερη κατάσταση με τελικό ίσως εξαγόμενο μια ενδημία του ιού, η οποία όμως είναι ακόμα μακριά. Προς το τέλος της άνοιξης ίσως θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια κατάσταση καλύτερη».

Keywords
Τυχαία Θέματα