Γιάννης Ιωαννίδης: Επιμνημόσυνη δέηση σήμερα στη Βούλα για τον «Ξανθό»

Πότε και πού θα γίνει η κηδεία του κορυφαίου Γιάννη Ιωαννίδη.Ένα σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ έκλεισε χθες, Τετάρτη (4/10) με τον θάνατο του «Ξανθού», του Γιάννη Ιωαννίδη ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών.…

Γιάννης Ιωαννίδης: Τα θρυλικά του ξεσπάσματα που πέρασαν στην Ιστορία

Ο «ξανθός» υπήρξε ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, ισχυρογνώμων και απόλυτος, έντονα προληπτικός και βαθιά θρησκευόμενος, ο Ιωαννίδης αναγνωρίζεται ως ο καθοδηγητής της μεγάλης ομάδας του Άρη της δεκαετίας

του 1980, που βοήθησε πολύ στο να αγαπήσουν οι Έλληνες το μπάσκετ. Στον Ολυμπιακό, ήταν ο αγαπημένος προπονητής του Σωκράτη Κόκκαλη, ακριβώς λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του. Για την ομάδα της Θεσσαλονίκης όμως εγινε ο μεγάλος «προδότης», αρχίζοντας ουσιαστικά το ντόμινο των αποχωρήσεων και του τέλους της ομάδας που καθήλωσε όλους τους Έλληνες τη δεκαετία του ’80.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης διετέλεσε επίσης Ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής ανδρών, σε δύο διαστήματα 1980-81 και 2002-2003. Το 2003 καθοδήγησε την εθνική Ελλάδας στο Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας, όπου η «επίσημη αγαπημένη» κατέλαβε την 5η θέση.

Χαρακτηριστικές οι εικόνες του με το τσιγάρο στο στόμα, το βάλε-βγάλε το σακάκι για... γούρι αλλά και τα «γαλλικά» του τόσο στον πάγκο όσο και στους φιλάθλους της ομάδας.

Αν και βαθιά θρησκευόμενος, συνήθιζε να βρίζει… Παναγίες κατά τη διάρκεια των τάιμ άουτ (και όχι μόνο) με τους παίκτες του να μην τολμούν να τον κοιτάξουν στα μάτια…

Ακόμα και σήμερα, 35 και 40 χρόνια μετά από όταν εκτυλίχθηκαν, στιγμές όπως αυτή με την ομιλία του στους παίκτες του Άρη για το μαρκάρισμα ενός παίκτη του ΠΑΟΚ σε ένα κλασικό ντέρμπι της δεκαετίας του ’80, γίνονται viral στα social media. «Τον βάλατε μες στο παιχνίδι γαμ.. το χριστό μου», ακούγεται χαρακτηριστικά...

{https://www.youtube.com/watch?v=RS58KycTTKg}

«Μην βρίζετε Βούλγαροι και λοιπά αντεθνικά συνθήματα, γαμ… το στανιό μου», από τα μεγάφωνα στο ΣΕΦ σε ΟλυμπιακόςΠΑΟΚ, είναι ένα ακόμα από τα βίντεο που έχει περάσει στα… best of του ελληνικού ίντερνετ.

{https://www.youtube.com/watch?v=fbvs4fVRaf8}

Το ξέσπασμα στον Σιγάλα:

{https://www.youtube.com/watch?v=Hd02nqA401g}

Γιάννης Ιωαννίδης: Η μαγική εικοσαετία του «Ξανθού»

Αν ο Γιάννης Ιωαννίδης δεν είχε πραγματοποιήσει την τόσο σπουδαία διαδρομή του στους πάγκους, που τον ανέδειξαν ως κορυφαία μορφή του εγχώριου μπάσκετ, σίγουρα θα είχε κερδίσει μια θέση ανάμεσα στους σημαντικότερους playmaker που είδαμε στα ελληνικά γήπεδα.

Έγραψε ιστορία ως παίκτης – εγκέφαλος του Άρη επί πολλά χρόνια και στη συνέχεια ως ο κορυφαίος προπονητής στην ιστορία των κίτρινων του Βορρά. Οκτώ πρωταθλήματα και πέντε κύπελλα ήταν ο απολογισμός του στη χρυσή δεκαετία του ογδόντα εντός Ελλάδας, αλλά και τρεις συμμετοχές (1988, 1989 & 1990) σε final four, μέσα από μαγικές πορείες.

Αναγέννησε στη συνέχεια τον Ολυμπιακό, κερδίζοντας τέσσερα πρωταθλήματα και ένα κύπελλο, ενώ έφτασε δύο φορές (1994 & 1995) στον Ευρωπαϊκό τελικό των final four. Με την ΑΕΚ έφτασε επίσης στον Ευρωπαϊκό τελικό, το 1998, που αποτέλεσε την ολοκλήρωση των μεγάλων επιτυχιών του, που κράτησαν είκοσι μαγικά χρόνια.

Δείτε το βίντεο - αφιέρωμα της ΕΡΤ για τη μαγική εικοσαετία του «Ξανθού»

Ο Γιάννης Ιωαννίδης πέθανε την Τετάρτη 4/10 σε ηλικία 78 ετών έπειτα από μάχη με προβλήματα υγείας, που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα