Γαλλικές Εκλογές: Ισοπαλία Μελανσόν - Μακρόν δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία σημαδεύτηκε από ρεκόρ αποχής, που εκτιμάται ότι ανήλθε σε 52,8%. Τι δείχνουν οι αναλύσεις των ΜΜΕ.  Θρίλερ με οριακό προβάδισμα του Μελανσόν έναντι του Μακρόν δείχνουν οι αναλύσεις των ΜΜΕ, με τις τελευταίες αναλύσεις Monde και Figaro να δίνουν ισοπαλία.
Ειδικότερα, αν και τα περισσότερα δημοσκοπικά…

Λίστες, εγγεγραμμένοι και «τριγωνική αντιπαράθεση»

Για να περάσει ένας υποψήφιος στο δεύτερο γύρο, (έχοντας αποτύχει στον πρώτο) θα πρέπει να συγκεντρώσει το 12,5 % των εγγεγραμμένων στην περιφέρειά του. Εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει αυτό το ποσοστό των εγγεγραμμένων, τότε περνάνε στον δεύτερο γύρο οι δύο που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά τον πρώτο γύρο.

Οι κανόνες για τον δεύτερο γύρο δεν αποκλείουν την περίπτωση να δοθεί η μάχη από 3 διαφορετικούς υποψηφίους με «τριγωνική αντιπαράθεση», αν και σχετικά σπάνιο. Για την τελική εκλογή στο δεύτερο γύρο, δεν απαιτείται πλέον η απόλυτη πλειοψηφία, αρκεί η σχετική πλειοψηφία.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα τελικά αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν στις 20:00 ώρα Γαλλίας, όπως επίσης και οι προβολές για τον αριθμό των εδρών που θα έχει το κάθε κόμμα, μετά τον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κεντρώα συμμαχία του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και ο συνασπισμός της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, των Κομμουνιστών και των Πρασίνων υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν βρίσκονται στήθος με στήθος στη λαϊκή ψήφο. Εντούτοις, το κοινοβουλευτικό σύστημα της Γαλλίας που βασίζεται στις εκλογικές περιφέρειες και οι εκλογές σε δύο γύρους σημαίνει ότι η κατανομή των εδρών θα είναι άλλο θέμα και πολλά θα εξαρτηθούν από την προσέλευση στον δεύτερο γύρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα