Γαλλία: Συγκαλεί Σύνοδο Κορυφής για το Κόσοβο - Στόχος να αρχίσει ο διάλογος

Σύνοδο Κορυφής ώστε να αρχίσει ξανά ο διάλογος ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο, συγκαλεί η Γαλλία την Παρασκευή.

Η Γαλλία συγκαλεί Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή (10/7) για το ζήτημα του Κοσόβου.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως ευελπιστεί ότι υπό την γαλλική αιγίδα «θα επαναληφθεί ο διάλογος» ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο.

Μάλιστα, η γαλλική προεδρία δήλωσε πως η σύνοδος αυτή μπορεί «να επιτρέψει στην ΕΕ να διευκολύνει την επίλυση των διαφορών τους».

Παράλληλα, διευκρίνισε πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν, που ακολουθεί εκείνη που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2019 στο Βερολίνο και κατά την οποία η Σερβία και το Κόσοβο δέχθηκαν, υπό την αιγίδα της Γαλλίας και της Γερμανίας, να επαναλάβουν τις συνομιλίες τους, είκοσι χρόνια μετά την ένοπλη σύγκρουση τους.

Επιπλέον, στη Σύνοδο Κορυφής θα συμμετάσχουν ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο κοσοβάρος πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι, ο ύπατος αντιπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ, καθώς και ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για τα δυτικά Βαλκάνια Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Υπενθυμίζεται πως η Σερβία αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία την οποία κήρυξε το 2008 το Κόσοβο μετά τη λήξη της σύγκρουσης που έλαβε χώρα στο τέλος των ετών του 1990 και στοίχισε τη ζωή σε 13.000 ανθρώπους.

Εγκλήματα πολέμου

Παρόλα αυτά, στις 25 Ιουνίου, το δικαστήριο της Χάγης και συγκεκριμένα, το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα, κατηγορεί τον τωρινό πρόεδρο του Κοσόβου για εγκλήματα πολέμου.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες που βαραίνουν τον Χασίμ Θάτσι, νυν προέδρου του Κοσόβου, αφορούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Μάλιστα, το κατηγορητήριο περιλαμβάνει άλλα εννέα άτομα που θεωρούνται «ποινικά υπεύθυνα για σχεδόν 100 δολοφονίες, βασανιστήρια και εξαφανίσεις» πολιτικών αντιπάλων και Κοσοβάρων Αλβανών, Σέρβων και Ρομά.

Επίσης, η ανακοίνωση από το δικαστήριο της Χάγης τονίζει πως το κατηγορητήριο είναι «το αποτέλεσμα μιας μακράς έρευνας και αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της Ειδικής Εισαγγελίας ότι μπορεί να αποδείξει όλες τις κατηγορίες, πέρα ​​από εύλογη αμφιβολία».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα