Φόβοι για 500 νεκρούς από το ναυάγιο: Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες - Στη Μαλακάσα οι 104 μετανάστες

Τρίτο 24ωρο ερευνών στο σημείο του πολύνεκρου ναυαγίου. Σήμερα, μεταφέρονται στη Μαλακάσα οι διασωθέντες.Μάχη με τον χρόνο, τη θάλασσα και τις καιρικές συνθήκες, που αναμένονται να επιδεινωθούν σήμερα, δίνουν οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να εντοπίσουν επιζώντες της ναυτικής τραγωδίας 47 ν.μ…

Συλλήψεις 9 φερόμενων ως διακινητών - Σήμερα στον Εισαγγελέα

Μετά από μια μακρά προανακριτική διαδικασία το Λιμενικό προχώρησε στις συλλήψεις

9 ατόμων που φέρονται ως διακινητές, μέλη παράνομου δουλεμπορικού κυκλώματος, που οδήγησε στον θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους.

Όπως έγινε γνωστό είναι όλοι αιγυπτιακής καταγωγής.Κάτι που φαίνεται να συνδέεται με το γεγονός που προέκυψε από τις καταθέσεις των διασωθέντων ότι το σκάφος δεν είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη, αλλά από την Αίγυπτο.

Απέπλευσε άδειο, η Λιβύη ήταν ενδιάμεσο σταθμός όπου επιβιβάστηκαν όλοι οι μετανάστες για να πάνε στην Ιταλία.

Χθες, ξεκίνησε η μεταγωγή των 9 συλληφθέντων, ενώ σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Καλαμάτας για να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του της Λιμενικής Αρχής Καλαμάτας οι 9 συλληφθέντες είναι ηλικίας από 20 έως 40 ετών, είναι «πλήρωμα του πλοίου οι οποίοι είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων».

Συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα, για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, κατά παράβαση του Ν. 3386/2005 και του Ν. 4251/2014 όπως ισχύουν, καθώς επίσης και των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση), 277 (πρόκληση ναυαγίου), 302 (ανθρωποκτονία από αμέλεια) και 306 (έκθεση ζωής σε κίνδυνο) του Π.Κ.

Οι διασωθέντες ήταν αυτοί που τους υπέδειξαν ως διακινητές, με την εισαγγελέα να ζητά οι συγκεκριμένοι μάρτυρες να παραμείνουν στην Καλαμάτα και να μην οδηγηθούν μαζί με τους υπόλοιπους μετανάστες στην δομή της Μαλακάσας, για να βρίσκονται στη διάθεση της δικαιοσύνης ανά πάσα στιγμή.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για την τύχη του καπετάνιου. Άλλοι αναφέρουν πως πνίγκηκε, άλλοι πως απομακρύνθηκε με φουσκωτό.

Στην Αθήνα οι 78 σοροί

Σε ειδικό χώρο, στο Σχιστό μεταφέρθηκαν με φορτηγό ψυγείο οι 78 μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου. Ιατροδικαστές από Αθήνα και Πειραιά θα διενεργήσουν νεκροψία – νεκροτομή στις σορούς.

Το μεσημέρι βρέθηκε στην Καλαμάτα ο εκτελεστικός διευθυντής της Φρόντεξ. Ο κ . Χανς Λέιτενς συμμετείχε σε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες του Λιμενικού Σώματος και ενημερώθηκε λεπτομερώς για το ναυτικό δυστύχημα. «Η καρδιά μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Είναι πολύ πολύ λυπηρό αυτό που συνέβη. Πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτούς τους ανθρώπους» υπογράμμισε.

Οι 104 διασωθέντες μετανάστες αναμένεται άμεσα να μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα.

Το χρονολόγιο των συμβάντων του ναυαγίου της Πύλου

Στο χρονολόγιο των συμβάντων καταγράφονται οι ώρες από τη στιγμή που το Λιμενικό εντόπισε το αλιευτικό με τους μετανάστες μέχρι την ώρα της βύθισης ανοιχτά της Πύλου, προκαλώντας τον θάνατο σε εκατοντάδες. Αναλυτικά:

11:00 Το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή αναφέρει ότι ενημερώθηκε για σκάφος μεταναστών από τις ιταλικές αρχές 14:00 Το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή αναφέρει ότι έρχεται σε επαφή με σκάφος - δεν ζητά βοήθεια 15:17-18:34 Πολλαπλές κλήσεις κινδύνου από σκάφος σύμφωνα με την οργάνωση Alarm Phone 18:00 Το πρώτο εμπορικό πλοίο προμηθεύει τρόφιμα και νερό το αλιευτικό σκάφος 21:40-01:40 Πλοίο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή έπλευσε κοντά στο σκάφος των μεταναστών, παρατηρώντας από απόσταση, χωρίς να εντοπίσει κάποιο πρόβλημα στη ναυσιπλοΐα του 01:40 Αναφορά βλάβης κινητήρα από το αλιευτικό πλοίο 02:04 Το πλοίο με τους μετανάστες ανατρέπεται και βυθίζεται 07:00 Παραπλέοντα πλοία βοηθούν στις προσπάθειες της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης
Keywords
Τυχαία Θέματα
Φόβοι, 500, Σβήνουν, Μαλακάσα, 104,fovoi, 500, svinoun, malakasa, 104