Φωτιά στον Έβρο για 15η νύχτα: Μάχες με αναζωπυρώσεις σε Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ, Γιαννούλη

Άλλη μια νύχτα αγωνίας στα μέτωπα της φωτιάς στον Έβρο. Απειλεί τον μικρό πυρήνα του Δάσους της Δαδιάς.Σε πύρινο κλοιό παραμένει ο Έβρος με τα μέτωπα της φωτιάς να είναι ανάμεσα σε Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη. Η πυρκαγιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για…

Συνολικά η Πυροσβεστική αντιμετώπισε 81 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 44 νέες δασικές πυρκαγιές.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, στον Έβρο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν κυρίως μεταξύ

των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία, καθώς και μέσω διακρατικών συμφωνιών η Αλβανία και η Σερβία.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται το Σάββατο (2/9) για τέσσερις Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου) Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου) Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας).

Παράλληλα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Προειδοποίηση meteo για τις φωτιές το Σαββατοκύριακο

Δύσκολο σαββατοκύριακο για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, με το meteo να προειδοποιεί για μεγάλο κίνδυνο για φωτιά στα δάση.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo:

Σύμφωνα με τα νεότερα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, σημαντική αύξηση της επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένεται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 02 - 03 Σεπτεμβρίου 2023. Αιτία αποτελεί η αναμενόμενη μεταβολή της συνοπτικής κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη με την ταχεία ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την Κεντρική Ευρώπη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ισχυρής βαροβαθμίδας πάνω από την περιοχή μας και την σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων (7-8 μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα. Επιπροσθέτως, τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι κατά τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας η εκτιμώμενη περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να είναι πολύ χαμηλή (7-9%; υψηλή ευφλεκτότητα) γεγονός που σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία εξάπλωση τυχόν πυρκαγιών που εκδηλωθούν.

Ειδικότερα, το Σάββατο 2/9/2023 (Εικόνα 1) αναμένουμε την υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική (κυρίως ανατολικά), Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Αργολίδα, Α. Λακωνία, Σαμοθράκη, Λέσβο, Χίο, Ικαρία, Κυκλάδες, Ρόδο και τοπικά σε Ροδόπη, Έβρο, Κορινθία και Ν. Κρήτη.

Την Κυριακή 3/9/2023 (Εικόνα 2) αναμένουμε την υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική, Βοιωτία, Α. Φθιώτιδα, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Ροδόπη, Έβρο, Σαμοθράκη, Θάσο, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Ικαρία, Κυκλάδες και τοπικά σε Φωκίδα και Ν. Κρήτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φωτιά, Έβρο, 15η, Μάχες, Σουφλί Κορνοφωλιά Δαδιά Κοτρωνιά Σιδηρώ Γιαννούλη,fotia, evro, 15i, maches, soufli kornofolia dadia kotronia sidiro giannouli